“Sesiune festivă la Academia Română: Aniversarea a trei decenii de la înființarea Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului”

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, Cultura

Marți, 10 octombrie 2023, de la ora 11, în Aula Academiei Române, va avea loc o sesiune festivă dedicată împlinirii a trei decenii de la înființarea Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului (INST). Evenimentul va aduna personalități importante din domeniul cercetării și istoriei, precum academicieni, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române și ai Bisericii Greco-Catolice, dar și foști deținuți politici și secretari de stat.

INST a fost fondat în 1993 de către arheologul Radu Ciuceanu și profesorul Octavian Roske, având ca misiune cercetarea formelor și manifestărilor totalitarismului și autoritarismului în România și în lume. Acesta este cel mai vechi centru de cercetare din țară dedicat acestui domeniu și este compus din departamentul de cercetare, compartimentul editorial, bibliotecă, arhiva fotografică și un compartiment financiar-administrativ.

Principalul proiect de cercetare al institutului este “România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist”, care se axează pe represiune, rezistență anticomunistă, istoria statului și a Partidului Comunist Român. De asemenea, INST desfășoară cercetări privind fascismul și comunismul din perioada interbelică, studiul Războiului Rece și investighează Gulagul și Holocaustul.

Institutul promovează dialogul științific la nivel european și contribuie la afirmarea unei culturi comune a memoriei europene. De-a lungul anilor, INST a organizat numeroase evenimente științifice în parteneriat cu structuri internaționale relevante.

Sesiunea festivă de la Academia Română marchează o etapă importantă în activitatea și evoluția Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului. Acest eveniment reprezintă o oportunitate de a evidenția contribuțiile aduse de către INST în cercetarea și înțelegerea totalitarismului și autoritarismului, precum și de a consolida colaborările cu alte instituții din țară și din străinătate. Intrarea la eveniment este liberă pentru toți cei interesați să participe și să cunoască mai multe despre activitatea și importanța acestui institut în contextul istoric și social actual.

Sursa: Academia Romana.

Marți, 10 octombrie 2023, de la ora 11, în Aula Academiei Române

𝐒𝐞𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯ă: 𝐓𝐫𝐞𝐢 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐧𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 î𝐧𝐟𝐢𝐢𝐧ț𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐍𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐒𝐭𝐮𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐓𝐨𝐭𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢

Intrarea este liberă.

Alocuțiuni și mesaje:
– acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române
– Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
– Preasfințitul Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București
– dr. Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
– dr. Andrei Alexandru, secretar de stat la Ministerul cercetării, inovării și digitalizării
– Dinu Zamfirescu, fost deținut politic
– dr. Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie, Chișinău
– prof. univ. Ioan Scurtu, istoric
– dr. Florin Abraham, directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului
– dr. Ana-Maria Cătănuș, secretar științific al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului

𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐮𝐥 𝐍𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐒𝐭𝐮𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐓𝐨𝐭𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 – 𝐈𝐍𝐒𝐓 a fost fondat în 13 aprilie 1993 de fostul deținut politic și arheolog Radu Ciuceanu și de profesorul Octavian Roske, fiind cel mai vechi centru de cercetare din România destinat studierii totalitarismului și autoritarismului. Misiunea institutului o reprezintă cercetarea formelor și manifestărilor totalitarismului (fascism și comunism) și post-totalitarismului în România și în lume, a istoriei Războiului Rece, precum și studiul formelor de autoritarism din perioada interbelică până în istoria recentă.

INST este alcătuit din departamentul de cercetare, compartimentul editorial, biblioteca, arhiva fotografică și un compartiment financiar-administrativ. Din 2007, în cadrul INST funcționează Centrul de Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu“, iar din anul 2022Centrul de Studiu al Ideologiilor Totalitare „Hannah Arendt“.

Principalul proiect de cercetare al institutului este „România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist“, care este dezvoltat pe mai multe secțiuni: represiune, rezistență anticomunistă, istoria statului și a Partidului Comunist Român. Alături de acesta, INST desfășoară proiecte de cercetare privind fascismul și comunismul din perioada interbelică, studiul Războiului Rece, cercetând deopotrivă Gulagul și Holocaustul.

Institutul încurajează dialogul științific la nivel european și afirmarea unei culturi comune a memoriei europene și este implicat în organizarea de manifestări științifice în parteneriat cu structuri internaționale reprezentative.

Sesiune festivă la Academia Română: trei decenii de la înființarea Institutului Național pentru Studiul TotalitarismuluiAcest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

Sursa si foto: Academia Romana
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

NASA Logo

Voluntari pentru realizarea unui film despre eclipsa solara totala din 8 aprilie 2024

În timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie 2024, avem nevoie de voluntari de-a lungul traiectoriei de totalitate...

Read More...

Visual Fan extinde la 70% portofoliul de acțiuni al Intervision Trading, distribuitorul AKAI

Brașov, 13 Februarie 2024. Visual Fan SA, companie listată la Bursa de Valori București sub simbolul ALW și deținătoarea...

Read More...

La aniversarea a 100 de ani, Institutul Francez din România prezintă Vertiges – cea de-a 28-a ediție a FESTIVALULUI FILMULUI FRANCEZ, între 21 și 31 martie la București și în alte 12 orașe

În anul centenarului său, Institutul Francez din România organizează cea de-a 28-a ediție a FESTIVALULUI FILMULUI FRANCEZ ce se...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro