Romania ar putea intra in Schengen. Ce este spatiul Schengen?

In STIRILE ZILEI
ce este spatiul schengen
virtualmag.ro

litera.ro

Romania si Bulgaria ar trebui sa primeasca calitatea de membru cu drepturi depline a zonei Schengen, potrivit Parlamentului European. Citeste mai jos si ce este spatiul Schengen.

Solicitarea a fost inclusa in raportul anual al Parlamentului European privind functionarea spatiului Schengen.

Raportul respectiv, care a primit un sprijin coplesitor din partea deputatilor europeni (505 voturi pentru, 134 impotriva si 54 abtineri), a mai afirmat si ca Croatia indeplineste toate cerintele tehnice pentru a face parte din spatiul Schengen.

„In urma numeroaselor sale solicitari de aplicare deplina a prevederilor aquis Schengen in Bulgaria si Romania, indeamnam Consiliul sa-si onoreze angajamentul si sa ia o decizie imediata privind eliminarea controalelor la frontierele interne terestre, maritime si aeriene si sa permita astfel acestor state membre sa se alature de drept in spatiul liberei circulatii fara controale la frontierele interne; este pregatit, in conformitate cu articolul 4 din Actul de aderare, exprimarea opiniei cu privire la aplicarea deplina a dispozitiilor acquis-ului Schengen in Croatia”, se mentioneaza in raport.

La inceputul acestei luni, Comisia UE a facut o solicitare similara, atunci cand a propus o strategie pentru o zona Schengen mai puternica si mai rezistenta.

Comisia a cerut Consiliului European sa decida abolirea controalelor pentru Romania, Bulgaria, Croatia si integrarea acestora in spatiul Schengen.

Ce este spatiul Schengen?

Spatiul Schengen este o zona de libera circulatie a persoanelor care este formata din 26 de state membre, ultimul stat care a aderat fiind Principatul Liechtenstein (19 decembrie 2011).

Pentru cetatenii UE, eliminarea controalelor la frontierele interne ale spatiului Schengen inseamna o mai mare libertate de miscare si o securitate sporita, prin adoptarea unor reguli comune ale statelor semnatare ale Conventiei de punere in aplicare a Acordului Schengen:

  • Eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;
  • Set comun de reguli care se aplica persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;
  • Armonizarea conditiilor de intrare si a normelor privind vizele si cooperarea consulara;
  • Cooperarea consolidata in domeniul politienesc;
  • Cooperare judiciara prin intermediul unui sistem rapid de extradare si transfer ale executarii hotararilor penale;
  • Crearea si dezvoltarea Sistemului de Informatii Schengen.

Informatiile publicate de stiridinromania.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

virtualmag.ro

fashiondays.ro

Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

droguri

In Arad se vand droguri ca la piata

Încercau să vândă și ei droguri într-o parcare, din apropierea localității arădene Șimand, 100 de grame de cocaină și

Read More...
radu negru

Liceul tehnologic “RADU NEGRU” Galati – oferta educationala 2022-2023

LICEU ZICalificare nivel 4Domeniul PROTECTIA MEDIULUI Calificarea:-Tehnician ecolog și protecția calității mediului- 12 locuri – cod admitere 180Domeniul ELECTRONICĂ

Read More...
treasure games

„Treasure Games in the Park: Ținutul Buzăului” s-a încheiat la Gura Teghii cu o experiență fine dining alături de chef Liviu Lambrino

Primul reality show în Social Media din România, „Treasure Games in the Park: Ținutul Buzăului” s-a încheiat după o

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online