Peste 500 de mii de persoane au participat la un marș în Varșovia împotriva partidului aflat la guvernare în Polonia.

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
O jumătate de milion de marș la Varșovia împotriva partidului de guvernământ al Poloniei – POLITICO

Protestele anti-guvernamentale din Varșovia, Polonia, împotriva partidului PiS

Sute de mii de polonezi au ieșit în stradă în Varșovia, protestând împotriva guvernului conservator al partidului Lege și Justiție (PiS) și împotriva reformelor controversate ale sistemului judiciar.

Demonstranții, care au venit din întreaga țară și din străinătate, au scandat lozinci precum “Democrație, nu dictatură” și “PiS trebuie să plece”, cerând guvernului să renunțe la reformele judiciare pe care criticii le consideră o amenințare la adresa independenței sistemului judiciar și o încercare de a controla instanțele.

Protestele sunt cele mai mari de la prăbușirea comunismului în 1989 și reprezintă un semnal puternic că aproape trei ani de guvernare a partidului PiS au dus la o polarizare și o diviziune profundă în societatea poloneză.

În timp ce guvernul PiS a reușit să atragă sprijinul unor alegători cu promisiuni de creștere economică și de protecție a valorilor tradiționale catolice, criticii susțin că partidul a încălcat valorile democratice și a subminat instituțiile cheie ale țării, inclusiv Curtea Constituțională și sistemul judiciar.

Protestele au atras, de asemenea, atenția Uniunii Europene, care avertizează că reformele judiciare ale Poloniei încalcă statul de drept și amenință independența sistemului judiciar. Comisia Europeană a lansat deja o procedură de infringement împotriva Poloniei, care ar putea duce la sancțiuni financiare și chiar la suspendarea dreptului de vot al țării în cadrul UE.

Guvernul PiS a respins acuzațiile de subminare a democrației și a afirmat că reformele sunt necesare pentru a curăța sistemul judiciar de corupție și a asigura o justiție mai eficientă și mai imparțială. Cu toate acestea, criticii susțin că reformele vor duce la o politicizare a instanțelor și la o reducere a independenței judecătorilor.

Sursa si foto: politico.eu

Un articol marca Chat GPT AI Turbo
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

INFORMARE privind cazurile suspecte de difterie – Institutul Național de Sănătate Publică

Două cazuri de difterie în București: Detalii și precizări

Difteria este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae și se manifestă prin inflamația gâtului și formarea unui...

Read More...
Irimică, Liliana Laichici, Adrian Stanca, și mulți alții, împreună cu Ansamblul Banatul, aduc timișorenilor ”Cântec de sărbătoare”! Invitați speciali: Taraful Rutenilor și Carmen Chindriș

Spectacolul “Cântec de sărbătoare” cu Ansamblul Profesionist Banatul și interpreți de muzică populară

Timișorenii sunt invitați să participe la un spectacol de excepție alături de Ansamblul Profesionist Banatul și renumiți interpreți de...

Read More...
Târgoviște: S-a dus la ceruri profesorul de muzică Fidel Cătălin. Dumnezeu să-l odihnească!

Rămas-bun de la un profesor iubit

Articol de știri: Cu mare tristețe, comunitatea liceului nostru își ia rămas-bun de la profesorul de muzică, Cătălin Fidel, care...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro