Obezitatea, Provocarea Zilelor Noastre

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Obezitatea, o problemă de sănătate publică! Județul Timiș înregistrează oficial aproape 9.000 de cazuri, dar numărul real este mult mai mare, potrivit datelor de specialitate

Obezitatea a devenit o problemă tot mai mare de sănătate publică, conform informațiilor furnizate de specialiștii în domeniu. Această afecțiune este asociată cu numeroase boli cronice netransmisibile, precum bolile cardiovasculare, diabetul zaharat și anumite tipuri de cancer, care cauzează un număr mare de decese în fiecare an la nivel mondial.

Potrivit celor mai recente date, aproximativ 12% din totalul deceselor anuale la nivel mondial sunt atribuite unui Indice de Masă Corporală (IMC) crescut, indicând suprapondere sau obezitate. În România, se estimează că 35% dintre adulți ar putea suferi de obezitate până în 2035, dacă nu sunt luate măsuri eficiente pentru combaterea acestei probleme.

În județul Timiș, sunt înregistrate oficial aproape 9.000 de cazuri de persoane cu obezitate, conform Direcției de Sănătate Publică Timiș. Cu toate acestea, estimările la nivel național sugerează că numărul real ar putea fi mult mai mare, deoarece datele oficiale reflectă doar o mică parte din situația reală.

Obezitatea nu reprezintă doar o problemă de sănătate, ci și o povară economică pentru societate. Potrivit World Obesity Atlas, impactul economic generat de cazurile de suprapondere și obezitate ar putea reprezenta 3.6% din produsul Intern Brut al României până în 2035. Acest lucru subliniază importanța implementării unor strategii eficiente pentru prevenirea și tratarea obezității.

Obezitatea infantilă și în rândul adolescenților reprezintă un alt aspect îngrijorător, prevalența acesteia fiind în creștere accelerată. Este important ca educația și conștientizarea să fie promovate nu doar în rândul adulților, ci și al copiilor și tinerilor pentru a preveni escaladarea acestei probleme de sănătate publică.

Inițiativa “Controlează Obezitatea”, desfășurată sub egida Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, urmărește informarea și educarea atât a publicului larg, cât și a profesioniștilor din sănătate în privința obezității. Proiectul se desfășoară la nivel național în marile centre universitare de medicină și reprezintă un pas important în lupta împotriva obezității și a consecințelor sale asupra sănătății și economiei.

Sursa: www.sursadevest.ro

Specialiștii în domeniul sănătății au scos la iveală, astăzi, o serie de informații despre obezitate, boala care îi îngrijorează tot mai mult pe medici.

Obezitatea a devenit în ultimii ani un motiv tot mai mare de îngrijorare pentru specialiștii în sănătate și nu numai, din întreaga lume, care o cataloghează drept o problemă critică de sănătate publică.
Aceasta pentru că obezitatea reprezintă un factor de risc pentru numeroase afecțiuni cronice netransmisibile, precum bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat, afecțiuni articulare, probleme respiratorii sau anumite tipuri de cancer – afecțiuni care cumulat cauzează cel mai mare număr de decese în fiecare an la nivel mondial.

Cele mai recente date de specialitate arată că aproximativ 12% din totalul deceselor anuale la nivel mondial asociate bolilor cronice netransmisibile sunt atribuite unui Indice de Masă Corporală (IMC) crescut, adică peste limita considerată „normală” de 25kg/m2, după care intervine supraponderea, respectiv obezitatea.

România, față în față cu OBEZITATEA: estimările avertizează că 35% dintre adulți ar putea suferi de obezitate până în 2035, în lipsa unor măsuri eficiente îndreptate în acest sens. Potrivit proiecțiilor specialiștilor, peste 40% dintre adulții de sex masculin și peste 30% dintre femeile adulte vor suferi de obezitate în 20358.

În timp ce rata de creștere anuală a obezității la categoria de populația adultă se situează la 2.1% (în intervalul 2020-2035), în ceea ce privește obezitatea în rândul copiilor situația poate fi descrisă drept alarmantă, având în vedere că se estimează o rată de creștere anuală de 5.6%, mai mult decât dublu față de adulți.

La nivelul județului Timiș sunt înregistrate oficial aproape 9.000 de cazuri de persoane cu obezitate, potrivit Direcției de Sănătate Publică Timiș, dar numărul real ar fi mult mai mare având în vedere estimările la nivel național. Numărul persoanelor cu obezitate raportat și înregistrat oficial la finalul anului trecut în județul Timiș a fost: 8.926 de persoane 10, puțin peste 1% din totalul populației din județ, sugerează că acest număr nu reflectă exact situația reală, fiind mult subdimensionat, raportat la estimările de specialitate.

Pe lângă multiplele implicații la nivelul sănătății individului, obezitatea înseamnă și o povară economică, prin prisma impactului pe care îl generează la nivelul societății. Potrivit World Obesity Atlas, până în 2035, doar impactul economic generat de cazurile de suprapondere și obezitate ar putea reprezenta 3.6% din produsul Intern Brut (PIB) al României, un procent foarte mare, mai ales dacă îl comparăm cu alocările actuale din bugetul de stat pe domenii prioritare, cum ar fi: sănătatea sau educația.

„Obezitatea reprezintă o adevărată provocare a zilelor noastre. Sedentarismul, alimentația nesănătoasă și alți factori de risc au contribuit la creșterea alarmantă a prevalenței acestei afecțiuni. Obezitatea este, în primul rând, o boală și trebuie tratată ca atare. În prezent, ne confruntăm cu obezitatea în numeroase aspecte ale vieții noastre: în familie, în grupurile de prieteni și în întreaga societate. Aceasta necesită o abordare complexă și multidimensională, care să includă atât prevenția, cât și controlul și tratarea complicațiilor asociate. Obezitatea reprezintă un factor de risc semnificativ pentru numeroase boli cronice netransmisibile și agravează anumite afecțiuni existente”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina
Poiană, inițiatoarea „Controlează Obezitatea”.

Obezitatea „anunță” o nouă pandemie: numărul persoanelor supraponderale și cu obezitate va reprezenta aproximativ 54% din totalul populației globale până în 2035, potrivit World Obesity Atlas 2024.

Peste 3,3 miliarde de oameni ar putea ajunge să sufere de suprapondere și obezitate până în 2035, comparativ cu 2,2 miliarde în anul 202012, o creștere într-un ritm accelerat (+50%), care reprezintă un puternic semnal de alarmă! În ceea ce privește exclusiv obezitatea, evaluările specialiștilor așteaptă o creștere a numărului de cazuri de obezitate în rândul adulților de la 0.8 miliarde în 2020 la 1.5 miliarde
până în 203513.

Un capitol extrem de îngrijorător este obezitatea infantilă și obezitatea în rândul adolescenților, a cărei prevalență se așteptă să crească într-un ritm și mai rapid decât în cazul persoanelor adulte: potrivit acelorași date, prevalența globală a obezității în rândul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani va crește de la 175 de milioane de cazuri în 2020, la 380 de milioane de cazuri până în 203514.

Inițiativa „Controlează Obezitatea” se desfășoară sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și cuprinde acțiuni care vizează două direcții: componenta de informare și conștientizare a publicului larg în privința problematicii obezității la nivel general și o componentă de educație medicală adresată profesioniștilor din sănătate implicați în managementul persoanelor cu
obezitate.

Proiectul se derulează pe parcursul anului 2024 la nivel național în marile centre universitare de
medicină: București, Timișoara, Iași, Târgu Mureș, Oradea, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu.Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Realizările sale sunt fără precedent în istoria modernă

Mai sus, puteți urmări înregistrarea primului discurs al vicepreședintelui Kamala Harris după anunțul de retragere a președintelui Joe Biden...

Read More...
C7M3 crew

NASA selectează un nou echipaj pentru misiunea simulată spre Marte

NASA a selectat o nouă echipă de patru voluntari de cercetare pentru a participa la o misiune simulată către...

Read More...

O instanță din Rusia o condamnă pe jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva la 6 ani și jumătate de închisoare

O instanță de judecată din Rusia a condamnat-o pe Alsu Kurmașeva, jurnalistă a RFE/RL și care deține dublă cetățenie...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro