Expozitia Future Days: Arhitectura si Urbanism in lumina creatiei

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Facultatea de Arhitectura si Urbanism din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara a reluat joi, 4 iulie 2024, pentru prima data dupa pandemie, traditia expozitiilor de final de an, de aceasta data intr-un spatiu nou – ARChA, dar si alaturi de un partener alaturi de care construieste cu succes deja de peste un an de zile o noua identitate a campusului UPT – Campus Creativ.

Expozitia Future Days reuneste in doua spatii – ARChA si Sala Expozitionala de la parterul Facultatii de Arhitectura si Urbanism, rezultatele tuturor atelierelor si programelor scolii precum si proiectele de diploma ale generatiei 2024. O buna parte din aceste proiecte au fost dedicate in acest an unor cladiri si spatii ce fac parte din patrimoniul universitatii: Serele UPT, Cladirea Electro, Cladirea Facultatii de Chimie.

Aceasta prima editie marcheaza si debutul expozitiei proiectelor de diploma, punand laolalta rezultatele celor trei unitati tematice ale anului 6: Proiectare complexa, Proiectare in context urban, respectiv Restaurare, regenerare si reconversie patrimoniala.

In cadrul vernisajului expozitiei, decanul Facultatii de Arhitectura si Urbanism a subliniat ca pentru ei a fost un an special, care a inceput cu primul Festival al Scolilor de Arhitectura din romania, organizat impreuna cu Ordinul Arhitectilor din Romania, si a continuat cu inaugurarea Archa.

Prezent la eveniment, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara a marturisit ca transformarea cladirii Facultatii de Arhitectura si Urbanism a fost o munca uriasa si se bucura de rezultatele colegilor sai, remarcand utilitatea spatiului pentru activitati didactice si expozitionale.

Expozitia cuprinde proiecte variate, de la locuinte individuale pana la centre pentru arta contemporana sau restaurante tematice, reflectand diversitatea pregatirii studentilor de arhitectura si urbanism.

Printre invitatii la vernisaj s-au numarat reprezentanti de la toate facultatile de arhitectura din Romania, dar si de la celelalte universitati din Timisoara.

Evenimentul este inclus in proiectul „Enhance: UPT Campus Creativ” si face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023”, finantat prin programul Legacy Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timisoara.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

Facultatea de Arhitectura si Urbanism din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara a reluat joi, 4 iulie 2024, pentru prima data dupa pandemie, traditia expozitiilor de final de an, de aceasta data intr-un spatiu nou -ARChA, dar si alaturi de un partener alaturi de care construieste cu succes deja de peste un an de zile o noua identitate a campusului UPT – Campus Creativ.

Expozitia Future Days reuneste in doua spatii – ARChA si Sala Expozitionala de la parterul Facultatii de Arhitectura si Urbanism, rezultatele tuturor atelierelor si programelor scolii precum si proiectele de diploma ale generatiei 2024. O buna parte din aceste proiecte au fost dedicate in acest an unor cladiri si spatii ce fac parte din patrimoniul universitatii: Serele UPT, Cladirea Electro, Cladirea Facultatii de Chimie.

„Future Days” surprinde momentul prezent si toata oferta de programe academice pe care scoala o pune la dispozitie (arhitectura, urbanism, reabilitarea patrimoniului si mobilier si arhitectura de interior), oferind in acelasi timp o posibila imagine a arhitecturii de maine.

Aceasta prima editie marcheaza si debutul expozitiei proiectelor de diploma, punand laolalta rezultatele celor trei unitati tematice ale anului 6: Proiectare complexa, Proiectare in context urban, respectiv Restaurare, regenerare si reconversie patrimoniala. Etajul expozitiei cuprinde posterele sinteza si machetele acestor proiecte, precum si o serie de proiecte si diplome ce au fost distinse pe parcursul anului 2023-2024 la concursul RESPO DEE, Bienala Nationala de Arhitectura sau Anuala de Arhitectura Bucuresti.

In cadrul vernisajului expozitiei, decanul Facultatii de Arhitectura si Urbanism, conf.univ.dr.arh. Cristian Blidariu a subliniat ca „Pentru noi, pentru Facultatea de Arhitectura si Urbanism, a fost un an special, care a inceput cu primul Festival al Scolilor de Arhitectura din Romania – FAST, organizat impreuna cu Ordinul Arhitectilor din Romania, cu participarea tuturor celor 5 scoli de arhitectura din tara, a continuat cu inaugurarea Archa, iar acum am reusit, iata, sa organizam aceasta expozitie cuprinzatoare, cu proiectelor tuturor specializarilor si tuturor anilor, chiar la incheierea anului universitar”.

Prezent la eveniment, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, a marturisit ca „Acum patru ani, cand am atribuit cladirea, aflata intr-o stare deplorabila, Facultatii de Arhitectura si Urbanism, nu imi inchipuiam cum avea sa se transforme. A fost o munca uriasa restaurarea acesteia, dar ma bucur cand vad ce au reusit sa faca colegii nostri, e un spatiu atat de lucru, cat si de expozitie sau pentru organizarea de evenimente, si ma bucur cand vad ca si proiectele expuse de studenti sunt aplicate local, fie la campusul nostru, fie la portiuni din oras”.

Tot in deschiderea evenimentului, au vorbit Serban Tiganas, decanul Facultatii de Arhitectura din Cluj-Napoca, care a apreciat legatura puternica si dialogul stabilit intre scolile de arhitectura din Romania, conf.univ.dr.arh. Razvan Nica, prodecanul Facultatii de Arhitectura din Iasi, care s-a referit la viitorul arhitecturii, prin prisma lucrarilor realizate de studenti, si Alexandru Luca, directorul Departamentului de Marketing Universitar al UPT, care a subliniat buna legatura stabilita cu reprezentantii Facultatii de Arhitectura si Urbanism, impreuna cu care au definit conceptul Campus Creativ si implicarea in evenimentele dedicate Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii.

Parterul centrului ARChA gazduieste expozitia atelierelor de proiectare aferente celor cinci ani premergatori, fiind o radiografie nu doar a celor mai bune rezultate din anul 2023-2024, cat o reprezentare a parcursului si filosofiei didactice specifice scolii. In acest sens, o buna parte din proiectele expuse surprind atentia pe care FAUT a acordat-o in acest an spatiilor campusului Politehnicii, o preocupare construita de-a lungul ultimilor ani prin teme ce au incercat sa surprinda prin diverse scari si abordari conceptul de campus verde si smart.

A doua locatie a expozitiei Future Days, Sala Expo de la parterul Facultatii de Arhitectura si Urbanism gazduieste rezultatele programelor de licenta si master dedicate arhitecturii de interior.

Locuinta individuala intr-un tesut de secol XIX, in localitatea Jimbolia, refunctionalizarea serelor aflate in vecinatatea cladirii ARChA, locuire colectiva pentru tineri, cu functiuni complementare, in cartierul Fabric, pornind de la premiza densificarii centrelor oraselor si a regenerarii cartierelor istorice, un Centru pentru Arta Contemporana in zona centrala, intre malul Begai, Bd. Vasile Parvan si podul Mihai Viteazu, Afterschool Speedwell Paltim – reimaginarea unei cladiri de patrimoniu industrial printr-o noua functiune educationala, un ansamblu rezidential nou si adaptarea unei cladiri existente la Helsinki, strategii de interventie cu rol de eficientizare energetica sensibile la caracterul arhitectural valoros pentru corpul de cladiri Electro, un sediu nou pentru Facultatea de Arhitectura si Urbanism din Timisoara, pe amplasamentul de pe Bd. Victor Babes, respectiv in cladirea istorica a fostei facultati de chimie a UPT de pe strada Carol Telbisz, regenerarea urbana a zonei Dorcol din Belgrad, Serbia, refunctionalizarea si extinderea Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane – Magna Curia Deva, amenajarea terenului proxim si generarea unui traseu muzeal coerent, amenajarea unui spatiu dat, destinat pasiunii unui copil cu varsta pana in 12 ani, proiectarea unui spatiu de educatie bazat pe colaborare, intr-o cladire istorica ce apartine Facultatii de Chimie, amenajarea spatiului de la parterul Palatului Baile Neptun ca restaurant tematic, tinand cont de context si de specificul cladirii, amenajarea zonei de zi in cadrul unei locuinte contemporane, amenajarea unui restaurant cu specific romanesc in cadrul unui hotel de patru stele, transformarea Fabricii de Tigari Timisoara intr-un hub cultural-artistic, sunt temele principale pentru proiectele realizate de studentii Facultatii de Arhitectura si Urbanism a UPT, cuprinse in expozitia Future Days.

Printre invitatii la vernisaj s-au numarat reprezentanti de la toate facultatile de arhitectura din Romania, dar si de la celelalte universitati din Timisoara.

Expozitia este inclusa in proiectul „Enhance: UPT Campus Creativ” si face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023”, finantat prin programul Legacy Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timisoara cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. (Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Ronkov)Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Împușcături la un eveniment de campanie al lui Donald Trump. Presupusul atacator și un participant la miting au fost uciși

Donald Trump a fost escortat de urgență de la un miting din orașul Butler, Pennsylvania, după ce câteva focuri...

Read More...

Armonia între carieră și viața personală: Cheia unei sănătăți generale echilibrate

Armonia între carieră și viața personală este un aspect esențial pentru menținerea unei sănătăți generale echilibrate. De-a lungul timpului,...

Read More...

Guardienii Crucii: Povestea Cavalerilor de Malta

Guardienii Crucii: Povestea Cavalerilor de Malta este una dintre cele mai fascinante și importante povești din istoria medievală. Fondată...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro