Eficienta si inovatia in propulsia spatiala: Thrusterele ionice Orbion

BY: stiridinromania.ro In Magazin
blue glow emanates from a ring-like Hall-effect Thruster

Orbion Space Technology, o companie din Houghton, Michigan, a fost înființată în 2016 cu scopul de a găsi soluții inovatoare pentru extinderea duratei de viață a sateliților din orbită sau pentru creșterea capacității acestora. Unul dintre marile provocări cu care se confruntă sateliții în orbita Pământului este reprezentată de frâna atmosferică, care îi determină să încetinească și să-și degradeze treptat orbita. Pentru a contracara acest fenomen, navele spațiale folosesc propulsoare de spațiu pentru a-și ajusta poziționarea și a-și îmbunătăți orbita. Cu toate acestea, majoritatea acestor propulsoare folosesc combustibili chimici grei și scumpi.

În acest context intervine tehnologia revoluționară a propulsoarelor cu ioni, oferind o soluție mai eficientă și mai rentabilă pentru operațiunile cu sateliți. Propulsoarele cu efect Hall, o tehnologie avansată de propulsie cu ioni, folosesc electricitate în loc de reacții chimice pentru a propulsa navele spațiale. Orbion a dezvoltat propulsorul Aurora pentru a opera eficient cu consum redus de combustibil, fiind la fel de capabil ca și cele construite de NASA pentru misiunile sale de explorare a spațiului cosmic.

NASA Glenn Research Center din Cleveland conduce dezvoltarea propulsoarelor cu ioni pentru agenție, proiectând și evaluând propulsoare pentru misiuni precum Dawn și DART, precum și pentru stația lunară Gateway a agenției. Orbion a încheiat un acord de utilizare a datelor cu NASA Glenn pentru a primi informații detaliate din dezvoltarea acestor motoare și o licență de evaluare non-exclusivă. Unul dintre motivele pentru care Orbion s-a orientat către NASA a fost progresul în cercetarea materialelor pentru propulsoarele cu ioni și încălzitorul de catod dezvoltat de Glenn, care îmbunătățește eficiența electrică și durata de funcționare.

Această colaborare a condus la faptul că propulsoarele Aurora ale Orbion sunt la fel de capabile ca cele construite de NASA pentru misiunile sale de explorare spațială îndepărtată. În prezent, Orbion a vândut mai multe propulsoare Aurora atât companiilor guvernamentale, cât și celor din sectorul privat, inclusiv un contract recent cu un operator mare de sateliți comerciali pentru noua sa constelație de sateliți de observare a Pământului.

In low Earth orbit, satellites face a constant challenge – a tiny amount of atmospheric drag that, over time, causes them to slow down and decay their orbit. To combat this, spacecraft rely on in-space thrusters to adjust positioning and boost orbits. However, most of these thrusters use heavy, expensive chemical propellants. This is where the game-changing ion thrusters come in, offering a more efficient and cost-effective solution for satellite operations.

Orbion Space Technology, based in Houghton, Michigan, was established in 2016. Recognizing a market need, the company set out to find innovative ways to either extend the lifespan of satellites in orbit or increase their payload capacity. This ambitious goal necessitated the development of a thruster that could operate efficiently with minimal fuel consumption, leading to the creation of the company’s Aurora thruster.

Hall-effect thrusters, an advanced ion propulsion technology, use electricity rather than chemical reactions to propel spacecraft. Orbion’s founders saw the technology grow from an experimental concept to being regularly used on missions across the solar system. Still, the company had to turn to the experts to make these thrusters viable for satellite operators.

NASA’s Glenn Research Center in Cleveland leads the development of ion thrusters for the agency, designing and evaluating thrusters for missions like Dawn and DART and the agency’s Gateway lunar space station. Orbion entered into a Data Usage Agreement with NASA Glenn to receive detailed information from the development of these engines and a non-exclusive evaluation license. One of the reasons Orbion turned to NASA was its advancements in materials research for ion thrusters and the Glenn-developed cathode heater, which improves electrical efficiency and operating life. 

This work resulted in Orbion’s Aurora thrusters being just as capable as those that NASA builds for its deep space science and exploration missions. Orbion has since sold several Aurora thrusters to government and private sector companies, including a recent contract with a large commercial satellite operator for its new constellation of Earth-observing spacecraft. Acest titlu a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

Sursa si foto: NASA
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Împușcături la un eveniment de campanie al lui Donald Trump. Presupusul atacator și un participant la miting au fost uciși

Donald Trump a fost escortat de urgență de la un miting din orașul Butler, Pennsylvania, după ce câteva focuri...

Read More...

Armonia între carieră și viața personală: Cheia unei sănătăți generale echilibrate

Armonia între carieră și viața personală este un aspect esențial pentru menținerea unei sănătăți generale echilibrate. De-a lungul timpului,...

Read More...

Guardienii Crucii: Povestea Cavalerilor de Malta

Guardienii Crucii: Povestea Cavalerilor de Malta este una dintre cele mai fascinante și importante povești din istoria medievală. Fondată...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro