“Dialoguri academice cu criticul literar Mircea Martin, duminică, la TVR Cultural”

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, Cultura

Academicianul Mircea Martin este invitatul emisiunii “Dialoguri academice” difuzată duminică, 22 octombrie 2023, la ora 22:30, pe TVR Cultural. El va fi intervievat de către academicianul Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române.

Mircea Martin este un cunoscut profesor universitar doctor, șeful catedrei de Teoria Literaturii din cadrul Facultății de Litere a Universității București. Din anul 2014, el este și membru al Academiei Române.

Considerat ca fiind cel mai bun teoretician al criticii din perioada postbelică, profesorul Mircea Martin a adus o schimbare majoră în direcția critică a literaturii din România, trecând de la o abordare literară la una culturală.

El a optat și pledează pentru o alianță între filosofie și critică, considerând-o absolut necesară în exercitarea unei critici bazate pe rigurozitate și profunzime conceptuală.

Una dintre preocupările esențiale ale operei sale este cultura națională și relațiile sale cu marile culturi occidentale. Această preocupare l-a condus la formularea teoriei “complexului cultural” în volumul său din 1981, intitulat “G. Călinescu și complexele literaturii române”.

Emisiunea “Dialoguri academice” este o oportunitate de a-l cunoaște mai bine pe profesorul Mircea Martin și de a descoperi opiniile și ideile sale în domeniul criticilor literare.

Sursă: [link](http://www.tvr.ro/dialoguri-academice-cu-profesorul-mircea-martin-duminica-la-tvr-cultural_43140.html?fbclid=IwAR0zJJEWaQxBK8HXW-WbffF0Hy0cXCW2UbcE_64m_HQLD5KFjtpr2PNuxGk)

Sursa: Academia Romana.

TVR Cultural
Duminică, 22 octombrie 2023, ora 22:30
(posibil ora 22:50, ca urmare a programării filmului „Aventura“, de Michelangelo Antonioni)

Academician 𝐌𝐢𝐫𝐜𝐞𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐭𝐢𝐧 este invitatul emisiunii „Dialoguri academice“. Amfitrion: academician Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române

Academicianul 𝐌𝐢𝐫𝐜𝐞𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐭𝐢𝐧 este este profesor universitar doctor, șeful catedrei de Teoria Literaturii, din cadrul Facultății de Litere din cadrul Universității București. Membru al Academiei Române din anul 2014

Considerat cel mai bun teoretician al criticii din perioada postbelică, profesorul Mircea Martin a produs în spațiul literaturii din România o schimbare majoră a direcției critice, dinspre literar spre cultural.

A optat și pledează pentru alianța dintre filosofie și critică, pe care o consideră absolut necesară în exersarea unei critici bazate pe rigoare și profunzime conceptuală.

O componentă esențială a operei sale o constituie preocuparea pentru cultura națională și relațiile ei cu marile culturi occidentale, care l-a condus la anticiparea teoriei „complexului cultural“, formulată în volumul „G. Călinescu și complexele literaturii române”, din 1981.

„Dialoguri academice”, cu criticul literar Mircea Martin, duminică, la TVR CulturalAcest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

Sursa si foto: Academia Romana
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Ultimul rapidist prezent la Jocurile Olimpice Tokyo 2020/2021

Ultimul jucător de fotbal rapidist prezent la Jocurile Olimpice Tokyo 2020/2021 a fost Antonio Sefer, care a purtat tricoul...

Read More...

Parcul Natural Porțile de Fier – o zonă protejată cu peisaje spectaculoase, unde se pot face drumeții sau excursii cu barca pe Dunăre.

Parcul Natural Porțile de Fier este una dintre cele mai frumoase locații din România, cu peisaje spectaculoase și o...

Read More...

Descoperirea În Noul Front Tehnologic: Explorarea Spațiului Profund

V-ati intrebat vreodata cum ar arata viitorul omenirii daca am reusi sa exploram spatiul cosmic in profunzime? Ei bine,...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro