Despre radacini si legatura cu natura in cercetarea performativa ROOTS –  ateliere, conferinte si Open Studio intre martie – mai la Bucuresti

BY: stiridinromania.ro In Cultura

Incepand cu luna martie, un grup eterogen format din coregrafi, artisti vizuali, filosofi, psihoterapeuti si experti in neurostiinta exploreaza tema radacinilor si legatura dintre microcosmos si macrocosmos, prin intermediul cercetarii coregrafice ROOTS, care se va desfasura la AREAL – spatiul pentru dezvoltare coregrafica, /SAC Malmaison, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I. L. Caragiale” si la Institutul Cultural Italian. Pana in luna mai, artistele si teoreticienii invitati in proiect vor facilita ateliere, vor sustine conferinte si vor deschide usile spatiilor de lucru pentru studenti, profesionisti si publicul larg.

            Echipa coordonata de coregrafa si profesoara universitara Valentina De Piante, reunind alti coregrafi si artisti vizuali, dar si filosofi, antropologi, psihoterapeuti, terapeuti prin arta si experti in neurostiinta, a pornit de la patru perspective teoretice: Autopoiesis a biologului Francisco Varela, Simbiogeneza a biologei Lynn Margulis, Psihologia transpersonala si Metafizica Fuziunii ale filosofului Emanuele Coccia. Aceasta cercetare performativa a mostenirii ancestrale isi propune sa deschida discutia despre conexiunea cu natura pe care suntem pe cale sa o pierdem.

            “Ne uitam la pamant ca la un teritoriu in care biologicul, autobiograficul si misticul coexista – un sistem viu, inteligent si interconectat in care ne intalnim cu amintiri sterse, fragmentate si evenimente ale arborelui genealogic.” – povesteste Valentina De Piante.

            Cercetarea se va derula timp de cinci saptamani, in perioada martie – aprilie, iar echipa artistica alcatuita dintr-un grup mixt: coregrafele Valentina De Piante, Alexandra Balasoiu, Cristina Lilienfeld si Timea Kovacs si artistele vizuale Alina Usurelu si Lena Ciobanu, alaturi de psihoterapeuta Ema Alexandrescu, va merge in profunzimea temei alese – radacinile explorate din perspective multiple. Perioada de cercetare coregrafica va fi sustinuta si de  patru invitati conferentiari (neurostiinta, experiente senzoriale complexe, eco-somatica, studii culturale si filosofie), care vor oferi ateliere si consultanta pentru echipa artistica, nuantand astfel procesul de lucru.

            In lunile martie – aprilie – mai, fiecare dintre cele opt artiste va sustine cate un atelier inspirat de metodologia descoperita in laboratoarele de cercetare. Atelierele vor fi dedicate profesionistilor si studentilor de la arte, regie de teatru, film, coregrafie, filosofie, psihologie, cat si publicului interesat de subiectele propuse de proiect. Atelierele se vor desfasura la Areal, la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L.Caragiale” si in aer liber.

            Pe 15 martie la /SAC Malmaison, chiar la deschiderea proiectului, va avea loc prima conferinta cu lectura performativa despre plante, iar pe 26 martie, la Institutul italian de Cultura, va urma o conferinta in eco-somatica.

Iar in aprilie vor avea loc doua evenimente de tip Open Studio la /SAC Malmaison, in cadrul carora procesul de lucru se va deschide catre participanti. Fiecare zi de Open Studio sustinut de echipa artistica va fi completata de cate o conferinta adresata publicului larg interesat de legatura intre coregrafie, arta si stiinta si sustinuta de oameni de stiinta.

Calendarul evenimentelor din cadrul ROOTS este:

15.03, ora 19:00 | Conferinta @/SAC Malmaison – Irina Bobei

17.03, ora 15:00 | Workshop @AREAL – Lena Ciobanu

26.03, ora 19:00 | Conferinta @Institutul Cultural Italian – cercetator dr. Raffaele Rufo

30.03, ora 18:00 | Workshop @AREAL – Tímea Kovács

04.04, ora 19:00 | Workshop @UNATC – lector univ. dr. Valentina De Piante & Lala Misosniky

14.04, ora 15:00 | Workshop @AREAL – Alexandra Balasoiu

20.04, ora 17:00 | Open Studio & Conferinta @/SAC Malmaison – echipa ROOTS & conf. univ. dr. Dragos Cirneci

21.04, ora 17:00 | Open Studio & Conferinta @/SAC Malmaison – echipa ROOTS & lector univ. dr. Carlo Brentari

26.04, ora 19:00 | Workshop @AREAL – Cristina Lilienfeld

11 & 12.05, ora 12:00 | Workshop @Parcurile Icoanei si Ioanid – Alina Usurelu & Ema Alexandrescu


Detalii despre proiect se gasesc pe site-ul https://www.developingart.org/ si pe Facebook We are Developing Art.
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

A trântit la pământ, cu portiera mașinii, un motociclist aflat în trafic! – incomod-media.ro

Investiții majore în infrastructura orașului Răcari

Primarul Marius Caravețeanu din Răcari este la lucru, iar nu pentru că se apropie campania electorală. Administrația locală și...

Read More...

Mănăstirea Căldărușani – un important lăcaș de cult din secolul al XVIII-lea, situat în comuna Căldărușani.

Mănăstirea Căldărușani este un loc sacru și plin de istorie, situat în comuna Căldărușani, la doar câțiva kilometri de...

Read More...
Photo of two men in blue lab jackets working on a copper colored box with wires

NASA va construi un detector de cutremure lunare pentru misiunea Artemis III din 2026

NASA va construi un detector de cutremure lunare pentru astronauți să-l desfășoare pe Lună în 2026, în cadrul misiunii...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro