„Dancing Queen. Povestea unei cariere” – ultima reprezentaţie cu Alin Radu în rolul principal

BY: stiridinromania.ro In Cultura, STIRILE ZILEI
Balet dancing queen


După 22 de ani de la premieră, „Dancing Queen. Povestea unei cariere”, unicul spectacol de balet-rock al Operei Naţionale Române din Timişoara şi unul dintre foarte puţinele spectacole de gen montate pe o scenă din România, va avea miercuri, 19 octombrie 2022, de la 19:00, ultima reprezentaţie cu Alin Radu în rolul principal.

Iar asta, pentru că balerinul care joacă, din anul 2000, rolul lui Freddie Mercury, cu aceeaşi pasiune, plăcere şi energie, în acest spectacol, şi unul dintre cei mai admiraţi artişti ai Timişoarei, a decis să se retragă. Spectacolul celebrează Ziua Mondială a Baletului.

„Freddy este rolul cu care am avut cel mai mare succes, a dat carierei mele un impuls major. Sunt un admirator al formaţiei Queen şi întotdeauna m-a fascinat personalitatea lui Mercury, iar acest spectacol m-a ajutat să înteleg în profunzime muzica şi cultura Queen, dar şi resorturile intime care l-au dus pe Freddie Mercury, un geniu incontestabil, în starea de a crea o astfel de operă. Am parcurs, cu acest spectacol, vârstele personajului, dar şi vârstele mele în dans, a fost o aventură admirabilă, o continuă explorare artistică, reflexivă. Am decis acum că a venit vremea să fac, cu graţie, un pas în spate, să mă retrag. Nu voi pleca din Operă, aici e întreaga mea viaţă şi carieră, voi continua să dansez în anumite spectacole, dar nu voi mai relua Dancing Queen şi nu îmi voi mai asuma alte noi roluri solistice. Cred că e esenţial să-ţi alegi, la timp, inspirat şi fără regrete, momentul retragerii, iar mie viaţa de balerin şi scena Operei mi-au dat tot ce-mi puteam dori. Show must go on: este vremea colegilor mei tineri şi talentaţi să fie în prim-plan”, a declarat Alin Radu.

„Dancing Queen. Povestea unei cariere” este o producţie a Teatrului din Meiningen/Germania, preluată de Opera Naţională Română din Timişoara în anul 2000, în regia Sabinei Wake, pe un libret realizat de Jens Neundorf. Alături de Alin Radu, în Dancing Queen dansează, cu publicul pe scenă, Manuela Ardelean (Îngerul), Alina Mihai (Femeia), Alexandru Pîntea (Bărbatul) şi colegii lor din trupa de balet a Operei, iar performanţa artiştilor şi piesele celebre din repertoriul Queen au captivat şi entuziasmat mereu spectatorii.

Alături de Alin Radu, în cele două decenii ale longevivului spectacol au mai dansat în roluri principale Adina Grapă, Cristina Romîndaşu, Andreea Mihali şi, în alte roluri, Suzana Vrînceanu, Mirabela Zonai, Flavius Sasu şi Romulus Radu.

Născut în 1977, la Timişoara, Alin Radu a absolvit secţia de Coregrafie a Liceului de muzică „Ion Vidu” în 1995, an în care şi-a început, ca balerin, cariera pe scena Operei Naţionale Române din oraşul natal. Din 2001 este profesor de coregrafie al şcolii care l-a format, iar din 2003 este solist al baletului Operei timişorene.

În cei 27 de ani de carieră, a dansat în peste 50 de titluri de balet, operă şi operetă, a colaborat cu companii din România, Italia, Germania, a efectuat turnee artistice în Europa Occidentală, dar şi în China, Hong Kong şi Quatar, a realizat coregrafiile mai multor spectacole de balet şi de teatru şi a educat şi lansat zeci de tineri în carierele lor coregrafice.

În anii recenţi, a dedicat energie, pasiune şi timp scenei independente.

Alin Radu este coregraful Companiei de teatru independent Arte-Factum şi a realizat coregrafia şi mişcarea scenică a spectacolelor Erendira &bună-sa/remix, Dr. Faustus theater-concert şi Dosztoievskij b@r/reopening. În 2009 a fost distins cu Medalia Meritul cultural, pentru merite deosebite în promovarea culturii şi artei timişene.


Informatiile publicate de stiridinromania.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Pe 7 întoarcem toate scaunele de gameri pentru 5. Intră aici: 🎮 https://bit.ly/FiiPrimulLaPS5 și află cine e 5!

Pe 7 întoarcem toate scaunele de gameri pentru 5. Intră aici: 🎮 https://bit.ly/FiiPrimulLaPS5 și află cine e 5! Citeste tot articolul

Read More...

Când ai grijă de tenul tău, nu uita de zona sensibilă a ochilor 👀✨ Acum, pentru fiecare produs anti-age pentru îngrijirea tenulu…

Când ai grijă de tenul tău, nu uita de zona sensibilă a ochilor 👀✨ Acum, pentru fiecare produs anti-age

Read More...

Planuri JYSK în 2023: cel puțin 15 magazine noi și modernizarea a minim 13 magazine existente

Retailerul scandinav de mobilier și produse pentru casă JYSK continuă expansiunea în România în 2023. Anul acesta, compania planifică

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro