Conferința de deschidere a proiectului EU ModEx – „Exerciții pe module de protecție civilă, alte capacități de răspuns, TAST și EUCPT – Ciclul 12”

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI

La data de 13 decembrie 2023, a avut loc la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, Belgia, Conferința de deschidere a proiectului EU ModEx – „Exerciții pe module de protecție civilă, alte capacități de răspuns, TAST și EUCPT – Ciclul 12”. Acest proiect este finanțat integral de către Comisia Europeană și este coordonat de către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Scopul principal al proiectului este de a proiecta, planifica, desfășura și evalua exerciții de tip tabletop (TTX) și cu forțe în teren (full-scale exercise – FSX) pentru modulele de protecție civilă, alte capacități de răspuns, echipe TAST (Technical Assistance Support Team) și EUCPT (European Civil Protection Team). Aceste exerciții au ca scop pregătirea acestor entități pentru misiuni reale, în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă (EUCPM), fie în interiorul, fie în afara Uniunii Europene.

Proiectul este structurat în 4 loturi de exerciții. Lotul 1 cuprinde exerciții de tip TTX pentru module, EUCPT și TAST. Lotul 2 se concentrează pe exerciții de tip FSX pentru module de intervenție în caz de inundații, incendii, CBRN, TAST și EUCPT. Lotul 3 este dedicat exercițiilor de tip FSX pentru module medicale și USAR (Urban Search and Rescue), EUCPT și TAST. Lotul 4, coordonat de DSU, are ca obiectiv proiectarea, planificarea, desfășurarea și evaluarea a două exerciții cu forțe și mijloace în teren pentru echipele TAST și EUCPT.

Ministerul Afacerilor Interne, prin DSU, participă în două din cele 4 loturi de exerciții. În lotul 3, Ministerul Afacerilor Interne este partener, sub coordonarea Johanniter-Unfall-Hilfe Ev din Germania. În lotul 4, Ministerul Afacerilor Interne este lider al consorțiului, alături de Dipartimento della Protezione Civile din Italia, Wicklow County Council din Irlanda și Cabildo Insular de Tenerife din Spania.

Bugetul total al lotului 4, coordonat de DSU, este de 884.260 €, fiind finanțat integral de către Comisia Europeană. Proiectul are o perioadă de implementare de 36 de luni.

În concluzie, proiectul EU ModEx este o inițiativă importantă pentru pregătirea și coordonarea capacităților de protecție civilă și intervenție în situații de urgență în cadrul Uniunii Europene. Prin desfășurarea exercițiilor de tip TTX și FSX, se urmărește îmbunătățirea capacităților entităților implicate și creșterea eficienței intervențiilor în caz de situații de criză. Aceste exerciții reprezintă o modalitate eficientă de testare și evaluare a pregătirii și cooperării între diferitele echipe și structuri de protecție civilă din Europa.

Sursa: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

În data de 13.12.2023, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, Belgia, a avut loc Conferința de deschidere (kick-off meeting) a proiectului EU ModEx – „Exerciții pe module de protecție civilă, alte capacități de răspuns, TAST și EUCPT – Ciclul 12”, finanțat integral de către Comisia Europeană. La ședința de deschidere, din partea consorțiului coordonat de către DSU, a participat directorul de proiect – Dr. Bogdan Pop, director general adjunct în cadrul DSU, alături de rep…rezentanți ai celorlalți parteneri, cu funcții cheie în proiect: directorul adjunct de proiect/deputy project director, directorul de exerciții/exercise director, coordonator EXCON/chief exercise controller, coordonatorul echipei de evaluatori/lead evaluator, managerul de proiect/project manager, coordonatorul echipei de traineri/main trainer. Scopul proiectului este de a proiecta, planifica, desfășura și evalua exerciții de tip tabletop (TTX) și cu forțe în teren (full-scale exercise – FSX) pentru modulele de protecție civilă, alte capacități de răspuns, echipe TAST (Technical Assistance Support Team) și EUCPT (European Civil Protection Team), în scopul pregătirii acestora pentru misiuni reale, în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă (EUCPM), în interiorul sau în afara UE. Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, participă în două din cele 4 loturi de exerciții, lot 3 – în calitate de partener, sub coordonarea Johanniter-Unfall-Hilfe Ev – Germania și lot 4 – în calitate de lider al consorțiului, alături de Dipartimento della Protezione Civile / Italian Civil Protection Department – Italia, Wicklow County Council – Irlanda și Cabildo Insular de Tenerife – Spania. Info background: Proiectul cuprinde 4 loturi de exerciții, astfel: Lot 1 – exerciții de tip TTX pentru module, EUCPT și TAST Lot 2 – exerciții de tip FSX pentru module de intervenție la inundații, incendii, CBRN, TAST și EUCPT Lot 3 – exerciții de tip FSX pentru module medicale și USAR (Urban Search and Rescue), EUCPT și TAST Lot 4 – exerciții de tip FSX pentru EUCPT și TAST Lot 4 are ca obiectiv proiectarea, planificarea, desfășurarea și evaluarea a două exerciții cu forțe și mijloace în teren pentru echipele TAST și EUCPT. Bugetul total al lotului 4, coordonat de DSU, este de 884.260 €, finanțat integral de către Comisia Europeană, cu o perioadă de implementare de 36 de luni.


Acest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa.

Sursa si foto: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Finala mică a voleiului masculin: Dinamo București vs Rapid București, meciul 2 din serie

Astăzi, echipa de volei masculin a clubului Dinamo București se pregătește pentru meciul 2 din finala mică împotriva echipei...

Read More...

Campionii la Șah Rapid în 2024

Evenimentul de Șah Rapid din 2024 a adus în prim plan micii campioni ai acestei competiții. Printre aceștia se...

Read More...

Victorie în primul derby al finalei mici

Echipa masculină de baschet a Rapidului a obținut o victorie importantă în primul derby al finalei mici a campionatului...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro