Ciprian Porumbescu – 170 de ani de la naștere

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Expoziția "Ciprian Porumbescu – 170. O viață, o epocă, un idea" la Muzeul Țăranului Român, Foto: Facebook / Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Bucovinei și Muzeul Național al Țăranului Român din București organizează o expoziție dedicată marelui compozitor Ciprian Porumbescu, cu ocazia aniversării a 170 de ani de la nașterea sa. Expoziția intitulată “Ciprian Porumbescu – 170. O viață, o epocă, un ideal” va fi vernisată în ziua de vineri, 20 octombrie, la ora 12, la Muzeul Țăranului și va rămâne deschisă până la 5 noiembrie 2023.

Conceptul expoziției a fost realizat de Dr. Aura Brădățan, Șef Serviciu Memoriale din cadrul Muzeului Național al Bucovinei. Aceasta a creat o expoziție atractivă care conține panouri cu informații, mărturii și evocări despre diverse aspecte din viața lui Ciprian Porumbescu. Printre acestea se numără copilăria și primii ani de școală la Ilișești, perioada în care a fost elev la Suceava, „Academia“ de lăutari de la Stupca – școală de muzică autentică, Serbarea de la Putna din 1871, perioada în care a fost student la teologie și filozofie în Cernăuți, Societatea studențească „Arboroasa“ și temnița habsburgică, Berta – o iubire imposibilă –, perioada studenției de la Viena, cea în care a fost profesor de muzică la Brașov și premiera Operetei Crai Nou.

Expoziția mai cuprinde și secțiunile “Sfârșitul tragic al unui nemuritor artist” și “În memoria posterității”, precum și imagini de la Casa și Muzeul Memorial „Ciprian Porumbescu“.

Această expoziție este o oportunitate pentru iubitorii de muzică clasică și pentru publicul larg să descopere mai multe despre viața și creația lui Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai importanți compozitori români. Prin intermediul panourilor informative, vizitatorii vor putea să se familiarizeze cu aspecte mai puțin cunoscute din viața acestui artist remarcabil.

Evenimentul marchează aniversarea a 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu și este un omagiu adus talentului și contribuției sale la muzica românească. Expoziția va fi deschisă publicului timp de două săptămâni, oferind astfel ocazia celor interesați să exploreze universul muzical al acestui compozitor.

Muzeul Național al Bucovinei și Muzeul Național al Țăranului Român își propun să promoveze și să păstreze moștenirea culturală a lui Ciprian Porumbescu prin organizarea acestei expoziții, oferind astfel o platformă de cunoaștere și înțelegere a valorilor artistice românești.

„CIPRIAN PORUMBESCU – 170. O VIAȚĂ, O EPOCĂ, UN IDEAL.
20 octombrie – 5 noiembrie 2023

2023 a fost decretat ,,Anul Ciprian Porumbescu” și, cu această ocazie, Muzeul Național al Bucovinei, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român din București, organizează o expoziție dedicată marelui compozitor, intitulată Ciprian Porumbescu – 170. O viață, o epocă, un ideal.

Expoziția va fi vernisată în ziua de vineri, 20 octombrie, la ora 12, la Muzeul Țăranului și va rămâne deschisă până la 5 noiembrie 2023.

Conceptul expoziției se datorează Dr. Aura Brădățan, Șef Serviciu Memoriale, din cadrul Muzeului Național al Bucovinei.
Expoziția, realizată într-un format atractiv, conține panouri cu informații, mărturii și evocări despre diverse aspecte din viața lui Ciprian Porumbescu: copilăria și primii ani de școală la Ilișești, perioada în care a fost elev la Suceava, „Academia“ de lăutari de la Stupca – școală de muzică autentică, Serbarea de la Putna din 1871, perioada în care a fost student la teologie și filozofie în Cernăuți, Societatea studențească „Arboroasa“ și temnița habsburgică, Berta – o iubire imposibilă –, perioada studenției de la Viena, cea în care a fost profesor de muzică la Brașov și premiera Operetei Crai Nou.

Expoziția mai cuprinde și secțiunile „Sfârșitul tragic al unui nemuritor artist“ „În memoria posterității“, precum și imagini de la Casa și Muzeul Memorial „Ciprian Porumbescu“.”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de facebook a Muzeului Național al Țăranului RomânShowing 1-3 of 3 books
Showing 1-3 of 3 books


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Stirea a aparut pentru prima dată în Glasul.info.


Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Glasul.info

Sursa si foto: Glasul.info
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Ziua Națională a Înotului – 19 iulie, o sărbătoare a sportului aquatic

Astăzi, pe 19 iulie, sărbătorim Ziua Națională a înotului, ocazie cu care ne amintim de importanța acestui sport în...

Read More...

Cheia succesului: Echipa de suport – motorul motivatiei si angajamentului

Cheia succesului: Echipa de suport – motorul motivatiei și angajamentului Introducere Una dintre cele mai importante componente ale succesului în orice...

Read More...
An animated illustration shows NASA's pavilion at Oshkosh, a large white tent with NASA logos on it, as six different aircraft appear to fly toward the center of the image over the tent.

Zborul spre cunoaștere

În fiecare vară, pasionații de aviație și experți din întreaga planetă - inclusiv inovatorii aeronautici de la NASA -...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro