Avocații din Vaslui așteaptă de opt luni plata pentru activitatea din oficiu în cauze penale

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Avocaţii vasluieni au de recuperat, sute de mii de lei pentru activitatea prestată din oficiu în cauze penale- FOTO

Avocaţii din Vaslui aşteaptă de mai bine de opt luni plata pentru activitatea prestată din oficiu în cauze penale, sumă care se ridică la aproximativ 600.000 de lei. Conform decanului Baroului Vaslui, av. Marian Şenchiu, bugetul Ministerului Public este subdimensionat, însă acest lucru nu scuză întârzierea plăţilor. Conform protocolului încheiat între avocaţi şi Ministerul Public, plata ar trebui să se facă într-un termen de 60 de zile, însă acest termen nu este respectat.

Situaţia este una generalizată în ceea ce priveşte banii care trebuie să vină pe urmărirea penală din partea Ministerului Public, nu doar în judeţul Vaslui. Acest lucru afectează în mod direct avocaţii care prestează activităţi din oficiu pe o perioadă lungă şi care sunt ignoraţi de către autorităţi. Mulţi avocaţi din Baroul Vaslui câştigă bani din aceste oficii şi sunt dependenţi de aceste venituri.

Pe lângă problemele financiare, reprezentanţii Baroului Vaslui au reclamat şi numărul insuficient al magistraţilor în instanţe raportat la numărul mare de dosare. Avocaţii consideră că preschimbarea pe cale administrativă a unor termene de judecată şi stabilirea de către judecători a unor termene la intervale îndelungate este inacceptabilă. Aceste decizii afectează clienţii şi pun în dificultate avocaţii care trebuie să dea explicaţii.

De asemenea, avocaţii din Vaslui sunt nemulţumiţi de amânările frecvente ale pronunţării în dosare şi consideră că sistemul de justiţie din România este în pragul blocajului. Conducerea Baroului Vaslui susţine că o soluţie ar fi ca avocaţii cu experienţă să poată intra în sistemul judiciar pentru a completa schema la nivelul instanţelor.

În plus, avocaţii din Vaslui contestă proiectul de lege privind modificările fiscale care privesc profesiile liberale. Această lege ar putea impune noi taxe şi impozite pentru avocaţi şi ar putea duce la creşterea preţurilor onorariilor. Conducerea Baroului Vaslui a discutat cu reprezentanţii principalelor instanţe din judeţ şi le-a adus la cunoştinţă problemele cu care se confruntă.

Cu toate nemulţumirile, avocaţii din Vaslui nu au întrerupt activitatea şi continuă să reprezinte clienţii în faţa instanţelor. Baroul Vaslui numără 147 de avocaţi definitivi şi doi avocaţi stagiari, dintre care aproximativ 70 efectuează şi activităţi din oficiu.

Sursa si Foto: stiriest.ro

Avocaţii vasluieni au de recuperat, de la Ministerul Public, pentru activitatea prestată din oficiu în cauze penale, aproximativ 600.000 de lei, plăţi care nu au mai fost făcute din luna februarie a acestui an. Conducerea Baroului Vaslui a criticat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că Ministerul Public întârzie de cel puţin opt luni plata.

„Bugetul Ministerului Public este subdimensionat, cunoaştem acest aspect, însă, pe de altă parte, cred că orice muncă prestată trebuie plătită după ce aceasta este finalizată. De altfel, în protocolul pe care îl avem încheiat, plata ar trebui să se facă într-un termen de 60 de zile, iar acest lucru nu se respectă. (…) Pe acest considerent, nu putem să nu înţelegem colegii care prestează activităţi avocaţiale din oficiu pe o perioadă foarte lungă şi sunt din acest punct de vedere ignoraţi de către autorităţi şi nu sunt plătiţi la timp pentru munca prestată. (…) La noi, avocatul nu este salariat, el câştigă strict din onorariile pe care le primeşte din partea clienţilor pe are îi reprezintă şi o mare parte din avocaţii din Baroul Vaslui câştigă banii din aceste oficii. O parte dintre ei sunt chiar dependenţi de aceste venituri, nu au prea multe câştiguri din onorarii sau angajamente. Acest lucru este deosebit de important pentru corpul profesional al avocaţilor. Problema aceasta nu este numai în judeţul Vaslui şi la nivelul Baroului Vaslui, este o problemă generalizată în ceea ce priveşte banii care trebuie să vină pe urmărirea penală din partea Ministerului Public. În ceea ce priveşte Ministerul Justiţiei, până la acest moment au avut fonduri suficiente, un buget clar şi bine dimensionat şi au achitat fiecare oficiu până în luna septembrie, la timp”, a declarat decanul Baroului Vaslui, av. Marian Şenchiu.

Reprezentanţii Baroului Vaslui au vorbit şi despre numărul insuficient al magistraţilor din instanţe raportat la numărul foarte mare de dosare. Aceştia şi-au manifestat dezacordul faţă de preschimbarea pe cale administrativă a unor termene de judecată şi faţă de stabilirea de către judecători a unor termene de judecată la intervale îndelungate, afirmând că aceste lucruri îi nemulţumesc pe cetăţeni, dar şi pe avocaţi, care trebuie să dea explicaţii deoarece sunt cei care interacţionează în mod direct cu clienţii.

Corpul profesional al avocaţilor din judeţul Vaslui reclamă, de asemenea, faptul că se amână de foarte multe ori pronunţarea în dosare, avocaţii avertizând că sistemul de justiţie din România este în pragul blocajului. Conducerea Baroului Vaslui susţine că o soluţie ar fi aceea ca avocaţii cu vechime să poată intra în sistemul judiciar, astfel încât să fie completată schema la nivelul instanţelor.

„Faptul că se aduc magistraţi la 20 şi ceva de ani nu înseamnă nimic pentru deblocarea sistemului, pentru că, într-un final, contează experienţa de viaţă, experienţa profesională. Ca avocat, acumulezi experienţă pentru absolut toate domeniile. Poţi să te duci şi în Parchet, poţi să te duci cu uşurinţă şi la instanţă şi poţi face faţă inclusiv unui volum de muncă mai mare, pentru că, manageriind sute de dosare anual, evident că ai posibilitatea mult mai facilă de a sta pe o şedinţă şi cu 60 – 100 de dosare. Înainte exista, într-adevăr, o reală colaborare între magistraţi şi avocaţi, acum s-a creat un soi de ierarhie, chiar dacă nu ne-o spun direct, noi o vedem, ştim din maniera în care se comportă atât faţă de noi, cât şi faţă de justiţiabili în sală. Înainte erau luaţi magistraţi din rândul avocaţilor cu vechime şi erau perioade frumoase în magistratură când lucrurile mergeau, nu eram aproape de colaps cum suntem acum”, a precizat consilierul în cadrul Baroului Vaslui, av. Elena Zăpodeanu. Conducerea Baroului Vaslui contestă, totodată, recentul proiect de lege privind modificările fiscale care privesc profesiile liberale, care ar împovăra din punct de vedere fiscal această categorie profesională şi ar putea determina eventuale măriri ale preţurilor onorariilor practicate de avocaţi. Conducerea Baroului Vaslui a avut discuţii cu reprezentanţii principalelor instanţe din judeţ, cărora le-au adus la cunoştinţă problemele cu care se confruntă. În ciuda nemulţumirilor pe care le au, avocaţii din Vaslui nu au întrerupt activitatea şi au intrat alături de clienţii pe care îi reprezintă în faţa instanţelor, continuând şi munca prestată din oficiu. Din Baroul Vaslui fac parte 147 de avocaţi definitivi şi doi avocaţi stagiari, dintre aceştia aproximativ 70 efectuând şi activităţi din oficiu.Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

: The husband-and-wife duo of Terra Engineering, Valerie and Todd Mendenhall, receive the $1 million prize June 12, for winning the final phase of NASA’s Break the Ice Lunar Challenge at Alabama A&M’s Agribition Center in Huntsville. With the Terra Engineering team at the awards ceremony are from left, Daniel K. Wims, Alabama A&M University president; Joseph Pelfrey, NASA Marshall Space Flight center director; NASA’s Break the Ice Challenge Manager Naveen Vetcha, and Majed El-Dweik, Alabama A&M University’s vice president of Research & Economic Development.

Elevarea Generatiei Artemis

Două echipe din sudul Californiei se întorc acasă cu un total de 1,5 milioane dolari câștigați în urma competiției...

Read More...

Somnul de calitate: secretul pierderii în greutate eficiente

Somnul de calitate: secretul pierderii în greutate eficiente Somnul reprezintă un aspect vital al sănătății noastre, fiind esențial pentru refacerea...

Read More...

Calificarea lui David Popovici în finala probei de 100 metri liber la Campionatul European de la Belgrad

INOT. Campionatul European de la Belgrad a adus o veste excelentă pentru România, în persoana lui David Popovici. Tânărul...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro