Amânarea construirii centrului municipal de colectare a diferitelor tipuri de deșeuri de la Lugoj provoacă blocaj procedural și stârnește îngrijorarea administrației locale.

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Construcția deponeului municipal pentru deșeurile necolectate de Retim, încurcată în studii și avize – Redeșteptarea

Primăria Lugoj a amânat construirea unui centru municipal de colectare a altor tipuri de deșeuri, cum ar fi molozul, cauciucul, metalul, lemnul, sticla, uleiurile, textilele și deșeurile periculoase. Acest proiect a fost anunțat inițial de autorități, dar întâmpină probleme din cauza birocratiei excesive.

Diverse studii, avize și licitații împiedică demararea lucrărilor pentru acest obiectiv. Chiar dacă ar putea fi finalizat în câteva luni, centru de colectare se amână pe o perioadă nedeterminată. Această situație afectează gestionarea deșeurilor în Lugoj și favorizează poluarea.

Amenajarea deponeului municipal ar putea soluționa problemele cauzate de depozitarea neadecvată a deșeurilor din gospodării și unități economice. Acestea sunt aruncate în locuri neautorizate din oraș, pe malurile Timișului sau în terenuri neîngrijite. Proiectul propune construirea unei platforme de colectare cu o capacitate de până la 1700 de tone de deșeuri pe an.

Primăria Lugoj este responsabilă cu pregătirea terenului și amenajarea acestuia, precum și cu achiziționarea echipamentelor specifice. Însă lucrările nu pot începe până când nu se finalizează studiul de fezabilitate și nu se obțin toate autorizațiile necesare, fapt care se preconizează a se întâmpla până la sfârșitul anului 2023. Ulterior, va avea loc o licitație pentru achiziționarea echipamentelor și utilajelor necesare, fiind de competența administrației centrale prin Ministerul Mediului. Aceasta este planificată pentru anul 2024.

Centrul de colectare va fi amplasat pe o suprafață de 5120 de metri pătrați, între benzinăria de la ieșirea din oraș și centrul logistic din apropierea fostului Liceu Agricol. Finanțarea acestui proiect este asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În prezent, se află deja un deponeu pentru moloz în apropierea podului de pe centura ocolitoare.

Construirea acestui centru de colectare reprezintă o necesitate urgență, întrucât acesta va permite un management mai eficient al deșeurilor și va contribui la protejarea mediului înconjurător.

Sursa si Foto: redesteptarea.ro

Construirea la ieșirea din Lugoj (spre Timișoara) a unui centru municipal de colectare a altor tipuri de deșeuri, precum moloz, cauciuc, metal, lemn, sticlă, uleiuri, textile, periculoase etc., neincluse în contractul cu Retim, obiectiv anunțat de Primăria Lugoj, se amână pentru o dată neștiută.

Blocajul este cauzat de nenumăratele studii, avize și licitații, care țin pe loc o lucrare care s-ar putea realiza în câteva luni.

Amenajarea acestui deponeu ar urma să rezolve problemele generate de poluarea prin degajarea și transportul resturilor nefolositoare, din gospodării și unități economice, în locuri neamenajate din oraș, pe malurile Timișului sau la marginea orașului, pe terenuri neîngrijite de nimeni. Proiectul prevede ca noua platformă de colectare să aibă o capacitate de preluare de 1700 de tone de deșeuri anual.

“Se lucrează la studiul de fezabilitate și pentru obți­nerea avizelor. Finalizarea studiului și aprobarea avizelor sunt așteptate până la finele anului în curs. După această etapă urmează licitația pentru echipamente și utilaje, care este în sarcina administrației centrale, prin ministerul de resort și care este preconizată pentru 2024. Unitatea Administrativ Teritorială Lugoj va derula licitația pentru pregătirea terenului și amenajarea acestuia cu platformă betonată, gard și utilități, dar și pentru a­chi­zi­ționarea unor echipamente care nu intră în programul centralizat”, a transmis Primăria Lugoj.

Suprafața pe care va fi amenajat deponeul este stabilită la 5.120 m.p. și este localizat între benzinăria de la ieșire din oraș și centrul logistic situat vis-a-vis de fostul Liceu Agricol. Finanțarea este asigurată prin PNRR. În prezent, pentru moloz este deschis un deponeu situat lângă podul de pe centura ocolitoare.Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Ziua Națională a Înotului – 19 iulie, o sărbătoare a sportului aquatic

Astăzi, pe 19 iulie, sărbătorim Ziua Națională a înotului, ocazie cu care ne amintim de importanța acestui sport în...

Read More...

Cheia succesului: Echipa de suport – motorul motivatiei si angajamentului

Cheia succesului: Echipa de suport – motorul motivatiei și angajamentului Introducere Una dintre cele mai importante componente ale succesului în orice...

Read More...
An animated illustration shows NASA's pavilion at Oshkosh, a large white tent with NASA logos on it, as six different aircraft appear to fly toward the center of the image over the tent.

Zborul spre cunoaștere

În fiecare vară, pasionații de aviație și experți din întreaga planetă - inclusiv inovatorii aeronautici de la NASA -...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro