21 de țări europene se unesc în acțiunea comună a UE JACARDI pentru a reduce povara bolilor cardiovasculare și a diabetului

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Acțiunea comună pentru bolile cardiovasculare și diabet (JACARDI) – Institutul Național de Sănătate Publică

Proiectul “Acțiunea comună pentru bolile cardiovasculare și diabet (JACARDI)” a fost lansat în Roma la sfârșitul lunii noiembrie 2023 și reprezintă o inițiativă europeană de reducere a povarei bolilor cardiovasculare și a diabetului. Această acțiune implică 21 de țări europene, inclusiv România, și se va desfășura pe o perioadă de patru ani.

Bolile cardiovasculare și diabetul reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea și bunăstarea individuală, dar și pentru sistemul de asistență medicală și dezvoltarea socială și economică. Prin urmare, este necesară o abordare comună și coordonată pentru a reduce impactul acestor boli.

Proiectul JACARDI se va concentra pe implementarea unor practici eficiente și dovedite în tratamentul acestor afecțiuni, prin realizarea a 143 de proiecte pilot. Obiectivele principale ale acestui proiect includ îmbunătățirea cunoștințelor și conștientizării în rândul populației generale, implementarea măsurilor de prevenire și îngrijire îmbunătățite pentru grupurile cu risc ridicat, precum și îmbunătățirea accesului la servicii medicale și informații de asistență medicală.

În cadrul acestui proiect, Institutul Național de Sănătate Publică din România va colabora cu alte instituții și organizații pentru a realiza obiectivele propuse. Activitățile vor include informarea și creșterea gradului de conștientizare, îmbunătățirea datelor despre bolile cardiovasculare și diabet, dezvoltarea traseelor integrate de îngrijire a pacienților, precum și dezvoltarea capacității pacienților pentru autogestionarea bolii.

În concluzie, proiectul JACARDI reprezintă un pas semnificativ în lupta împotriva bolilor cardiovasculare și a diabetului în Europa. Prin cooperarea și colaborarea dintre țările implicate, se urmărește crearea unui viitor mai sănătos și echitabil pentru milioane de europeni., a transmis astăzi INSP
Sursa Foto: INSP / stiridinromania.ro

 

 

21 de țări europene se unesc în acțiunea comună a UE JACARDI pentru a reduce povara bolilor cardiovasculare și a diabetului

Proiectul “Acțiunea comună pentru bolile cardiovasculare și diabet (JACARDI)” a fost lansat la Roma la 27 noiembrie 2023 și se va derula pe o perioadă de patru ani. Această inițiativă, care implică ministere, organisme de sănătate publică, organizații neguvernamentale și universități, își propune să sprijine Uniunea Europeană (UE), statele membre în reducerea poverii bolilor cardiovasculare (BCV), a diabetului zaharat și a factorilor de risc asociați, atât la nivel individual, cât și la nivelul societății.

Să înfruntăm împreună o provocare semnificativă de sănătate publică

BCV rămâne principala cauză de deces în UE, afectând aproximativ 63 de milioane de oameni. Prevalența diabetului zaharat a crescut dramatic, numărul de adulți care trăiesc cu această afecțiune aproape dublându-se în ultimul deceniu, ajungând la 32,3 milioane în 2019. Aceste boli cronice reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea și bunăstarea individuală, punând, în același timp, o presiune asupra asistenței medicale și împiedicând dezvoltarea socială și economică.

Un răspuns european coordonat de o amploare fără precedent

JACARDI apare ca un răspuns european unificat la provocarea tot mai mare a BCV și a diabetului. Proiectul se va concentra pe implementarea unor practici dovedite și eficiente în tratamentul bolilor cardiovasculare și diabetului zaharat prin executarea a 143 de proiecte pilot. JACARDI este coordonat de Institutul Național de Sănătate din Italia (ISS) și a primit 53 de milioane de euro finanțare de la Comisia Europeană. Inițiativa reunește 21 de țări europene, inclusiv Ucraina, implicând 76 de parteneri și peste 300 de experți în sănătate publică.

Obiectivele stabilite pentru a obține un impact de durată

JACARDI va testa și va oferi soluții de-a lungul întregii călătorii a pacientului, inclusiv prevenire, depistare precoce, tratament, îngrijire și autogestionarea bolii de către pacient, pentru a atinge următoarele obiective:

 1. Îmbunătățirea cunoștințelor în domeniul sănătății și creșterea gradului de conștientizare cu privire la BCV și diabet în rândul populației generale.
 2. Implementarea măsurilor eficiente de prevenire primară, screening și căi de îngrijire îmbunătățite pentru BCV și diabet în rândul grupurilor cu risc ridicat.
 3. Îmbunătățirea sprijinului pentru autogestionare și participarea pe piața muncii pentru persoanele diagnosticate cu BCV și diabet.
 4. Îmbunătățirea disponibilității, a calității și a accesibilității datelor de-a lungul întregului parcurs al pacientului.
 5. Promovarea echității în accesul la servicii și informații de asistență medicală, asigurându-se că toată lumea are șanse egale, indiferent de educație, abilități, vârstă sau situație de viață.

Un angajament pentru un viitor mai sănătos

JACARDI reprezintă un pas semnificativ în lupta împotriva BCV și a diabetului în Europa.

Abordarea proiectului JACARDI prioritizează abordarea provocărilor complexe de sănătate în mod inclusiv, cu accent pe determinanții sociali și comerciali ai sănătății, diversității culturale și echității. Proiectul va identifica dimensiunile sociale cheie ale inegalităților în BCV și diabet și va fi dezvoltată o metodologie comună pentru implementarea și evaluarea proiectelor pilot.

JACARDI pune accent pe cooperarea locală și transnațională, schimbul de cunoștințe și aplicarea și susține practici durabile pentru rezultate de impact, inclusiv co-proiectare eficientă între știință și politică.

În plus, promovează echitatea de gen în conducerea în domeniul sănătății publice, susținând un model de guvernanță colaborativ și incluziv, care împuternicește generațiile mai tinere și încurajează comunități mai sănătoase, mai rezistente și echitabile pentru milioane de europeni.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) este autoritate competentă din partea României în acest proiect european, desemnat de către Ministerul Sănătății și va participa la realizarea obiectivelor propuse, în colaborare cu numeroase instituții, specialiști, cercetători, furnizori de servicii medicale din UE.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, în beneficiul pacienților și al populației, INSP colaborează în acest proiect cu instituții afliate: Institutul de Urgență pentru Boli Cardio-Vasculare și Transplant Tg. Mureș, Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Dr. N.C. Paulescu București și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

În cei 4 ani de proiect, INSP și instituțiile afiliate vor dezvolta în principal următoarele activități, în beneficiul populației generale, dar și al grupurilor și zonelor defavorizate:

 • informarea și creșterea gradului de conștientizare cu privire la diabet, BCV, factorii lor de risc și îmbunătățirea cunoștințelor în domeniul sănătății;
 • îmbunătățirea datelor despre BCV si diabet, a compatibilității datelor, a calității și bunelor practici pentru implementarea registrelor de diabet și BCV;
 • îmbunatățirea screening-ului pentru diabet și BCV;
 • îmbunătățirea traseelor integrate de îngrijire a pacienților BCV si diabet, sprijinirea prevenirii bolilor, prin dezvoltarea unor proiecte pilot de servicii medicale integrate pentru pacienți cu pre-diabet și diabet și a celor cu boli cardio-vascuare.

Impactul așteptat în țara noastră, ca urmare a proiectului vizează:

 • identificarea de noi soluții, adaptate specificului populației, pentru prevenirea bolilor, identificarea pacienților la risc și diagnosticare precoce;
 • dezvoltarea unor soluții pentru asigurarea continuității îngrijirilor și managementul integrat al pacienților cu diabet și BCV, inclusiv prin dezvoltarea instrumentelor IT pentru evidențe și date;
 • dezvolatrea capacității pacienților pentru propria îngrijire și a implicării acestora în autogestionarea bolii.Acest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

NASA Logo

Voluntari pentru realizarea unui film despre eclipsa solara totala din 8 aprilie 2024

În timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie 2024, avem nevoie de voluntari de-a lungul traiectoriei de totalitate...

Read More...

Visual Fan extinde la 70% portofoliul de acțiuni al Intervision Trading, distribuitorul AKAI

Brașov, 13 Februarie 2024. Visual Fan SA, companie listată la Bursa de Valori București sub simbolul ALW și deținătoarea...

Read More...

La aniversarea a 100 de ani, Institutul Francez din România prezintă Vertiges – cea de-a 28-a ediție a FESTIVALULUI FILMULUI FRANCEZ, între 21 și 31 martie la București și în alte 12 orașe

În anul centenarului său, Institutul Francez din România organizează cea de-a 28-a ediție a FESTIVALULUI FILMULUI FRANCEZ ce se...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro