Victimă exploatarea cerșetoriei – Dosar de trafic de persoane și complicitate

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Doi soți care trimiteau la cerșit o persoană cu probleme fizice și psihice au fost arestați preventiv

Trei persoane au fost reținute în urma unor investigații efectuate de polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava și procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava. Acestea sunt cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, exploatarea cerșetoriei, complicitate la infracțiunile de trafic de persoane și exploatarea cerșetoriei și instigare la infracțiunea de mărturie mincinoasă.

Potrivit anchetatorilor, în perioada aprilie 2015 – octombrie 2023, soții Ioan Iftimia și Elena Iftimia ar fi recrutat o persoană vătămată majoră și ar fi profitat de starea acesteia de vulnerabilitate pentru a o exploata. Victima, care suferea de afecțiuni fizice și psihice și care nu avea mijloace de subzistență, era adăpostită în diferite imobile și transportată în mai multe localități din județele Botoșani, Cluj, Suceava și Vaslui. Aici, ea era constrânsă să ceară mila publicului pentru a obține ajutor material, iar sumele de bani strânse în acest mod erau însușite de către cei doi soți.

De asemenea, în perioada august-octombrie 2023, cei doi bănuiți au fost ajutați în activitatea infracțională de o altă persoană bănuită. Aceasta supraveghea victima și o conducea în locuri aglomerate pentru a obține venituri mai mari din cerșetorie.

În plus, prima persoană bănuită a fost acuzată și de instigare la infracțiunea de mărturie mincinoasă, fiind suspectată că i-ar fi cerut unui martor să nu declare adevărul în legătură cu exploatarea persoanei vătămate.

La data de 7 noiembrie, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava au dispus reținerea celor 3 persoane bănuite pentru 24 de ore. Ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceava a decis arestarea preventivă a celor doi soți și măsura controlului judiciar pentru cea de-a treia persoană bănuită.

În cadrul anchetei, Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a furnizat suportul de specialitate necesar.

Este important de menționat că, pe toată durata procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală și se bucură de prezumția de nevinovăție.

Sursa si Foto: stiriest.ro

Victima era dusă să cerșească prin Suceava, București, Botoșani, Cluj și Vaslui

La data de 7 noiembrie a.c., polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, au documentat activitatea infracțională a 3 persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, exploatarea cerșetoriei, complicitate la infracțiunile de trafic de persoane și exploatarea cerșetoriei și instigare la infracțiunea de mărturie mincinoasă.

Din cercetări a reieșit că, în perioada aprilie 2015 – octombrie 2023, doi dintre bănuiți, respectiv soții Ioan Iftimia și Elena Iftimia ar fi recrutat o persoană vătămată majoră și, profitând de starea acesteia de vădită vulnerabilitate cauzată de afecțiunile fizice și psihice, precum și de lipsa mijloacelor de subzistență, ar fi adăpostit-o în diferite imobile.

De asemenea, ar fi transportat-o în mai multe localități din județele Botoșani, Cluj, Suceava și Vaslui, unde ar fi determinat-o, prin constrângere, să apeleze în mod repetat la mila publicului, pentru a cere ajutor material, însușindu-și sumele de bani rezultate din această activitate ilicită.

Din cercetările efectuate a mai rezultat că, în perioada august-octombrie 2023, cei doi bănuiți ar fi fost sprijiniți în activitatea infracțională de o altă persoană bănuită, care, la solicitarea lor, ar fi supravegheat-o pe victimă și ar fi condus-o în locuri aglomerate, pentru a obține venituri mari din practicarea cerșetoriei.

Totodată, în sarcina primei persoane bănuite s-a reținut săvârșirea infracțiunii de instigare la infracțiunea de mărturie mincinoasă, constând în faptul că i-ar fi solicitat unui martor să nu declare adevărul în legătură cu exploatarea persoanei vătămate.

La data de 7 noiembrie a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava au dispus reținerea celor 3 persoane bănuite, pentru 24 de ore.

La data de 8 noiembrie a.c., judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceava, a dispus arestarea preventivă celor doi bănuiți (soți) pentru care a fost formulată propunerea, iar față de cea de-a treia persoană bănuită, a fost dispusă măsura controlului judiciar de către procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava.

Suportul de specialitate a fost asigurat către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Până în primăvara anului viitor, România va avea gata de luptă toate cele patru sisteme Patriot

Ministerul Apărării are în prezent patru sisteme de apărare antiaeriană Patriot, însă doar două sunt operaționalizate. Al doilea a...

Read More...
Zilele patrimoniului de la Povergina! Sărbători culinare în pădurile Făgetului

Sărbătoarea de la Povergina

Asociația My Banat și localnicii din Făget îi invită pe toți bănățenii să se alăture sărbătoririi de Sfântul Ilie,...

Read More...

Israelul lansează noi lovituri în Gaza, după atacul din weekend care a ucis zeci de persoane în zona de siguranţă

Martori citați de AFP au spus că avioanele de război israeliene au lovit centrul Fâșiei Gaza iar focurile de...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro