Un ceas important în ceasul nostru intern este hormonul de somn melatonina

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, Magazin
Un ceas important în ceasul nostru intern este hormonul de somn melatonina

Un ceas important în ceasul nostru intern este hormonul de somn melatonina, care se formează în întuneric și ne face „pregătiți de culcare”. Tocmai de acest efect de om de nisip pot beneficia persoanele cărora le este greu să adoarmă.

Ce este melatonina?

Melatonina este o substanță mesager naturală (hormon) care controlează ciclul somn-veghe uman și ceasul interior (bioritmul).

Unde se produce hormonul?

Melatonina este produsă în principal în glanda pineală de mărimea unui bob de mazăre a creierului, cu două ingrediente principale: serotonina, hormonul fericirii și întunericul. Pentru că numai când se întunecă organismul începe să transforme serotonina în hormonul somnului, melatonină. În timpul zilei, pe de altă parte, producția de melatonină se oprește aproape complet.

Ce face melatonina? Și ce rol joacă cortizolul și serotonina?

Funcția melatoninei – hormonul somnului din care sunt făcute visele.

Melatonina, cunoscută și ca hormonul somnului, controlează ciclul somn-veghe într-un mod complet natural. Imediat ce se lasă amurgul, nivelul melatoninei în sânge începe să crească, de obicei atingând vârful în jurul orei 3 dimineața.

Pentru organism, valul de melatonină are calitate Sandman – este semnalul de pornire pentru a fi „gata de culcare”. Temperatura corpului, respirația, atenția și alte procese fiziologice sunt comutate în modul de noapte. Te simți somnoros și gata de culcare. (Somn sănătos: lichid de melatonină în doze mari)

publicitate nativă

Cortizolul – antagonistul sună un semnal de trezire

La primele ore ale dimineții, adversarul natural al melatoninei, hormonul stresului, cortizolul, începe să-și facă efectul și anunță încet procesul de trezire.

300×250

Cortizolul te pregateste pentru zi, are efect activator si te face productiv. În mod normal, când caruselul de hormoni funcționează ca un ceas, nivelul de cortizol scade din nou seara și melatonina preia controlul. Nu este așa atunci când stresul devine un obicei. Cu stresul cronic, chiar și noaptea târziu, mai mult cortizol plutește în fluxul sanguin și perturbă echilibrul hormonal sensibil.

Pentru că adversarul care nu vrea să cedeze exercită și un efect inhibitor asupra melatoninei. Așa că nu este de mirare că mulți oameni care sunt stresați în mod constant au insomnie.

Serotonina – hormonul trezirii cu factorul de bine

În timpul zilei, lumina naturală a soarelui și lumina zilei stimulează formarea serotoninei „hormonului trezirii”. Serotonina, cunoscută pe scară largă ca hormonul fericirii, nu numai că te trezește, ci și te pune într-o dispoziție bună, îți măgulește starea de bine și îți dă energie.

300×250 boxone

În același timp, serotonina servește ca punct de plecare pentru melatonina nocturnă. De aceea, oamenii de știință bănuiesc că oamenii care beneficiază de multă lumină și soare în aer liber – și astfel își stimulează producția de serotonină – pot dormi mai bine noaptea.

De ce este somnul atât de important pentru noi, oamenii?

Chiar dacă corpul pare inactiv în timpul somnului, aparențele pot fi înșelătoare! Creierul, de exemplu, este aproape la fel de activ în timpul acestei faze de repaus ca atunci când este treaz. Se asigură că toate funcțiile corpului funcționează în modul de noapte, stochează ceea ce a fost învățat, procesează ceea ce a fost experimentat și creează spațiu pentru lucruri noi prin eliminare.

In plus, somnul ajuta organismul sa economiseasca energie, celulele sunt reparate sau reinnoite si este important pentru buna functionare a sistemului imunitar.

Oricine a fost vreodată lipsit de somn a experimentat probabil direct impactul enorm pe care privarea de somn îl are asupra bunăstării fizice și mentale.

O singură noapte nedorită te face să arăți palid și palid. Te simți inconfortabil și lipsit de putere, ai probleme de concentrare și ai fost mai în formă mentală. Cu cât lipsa somnului durează mai mult, cu atât devenim mai iritabili și mai capricioase. Și mai devreme sau mai târziu și alte funcții ale corpului se confundă.

Ce inhibă melatonina?

dormi ca un bebeluș Mulți adulți îi invidiază pe cei mici dintre noi care dorm liniștiți în lumină și zgomot. În timp ce ritmul somn-veghe al bebelușilor este în general supus altor reguli ale jocului, cel mai ridicat nivel nocturn de melatonină este de fapt atins în copilărie. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, eficacitatea producției de melatonină scade.

În special la persoanele în vârstă, vârful nocturn al melatoninei scade brusc. Pe lângă declinul cauzat de vârstă, alcoolul, cofeina și lumina artificială cu o proporție mare de lumină albastră reduc producția de melatonină.

În plus, călătoriile pe distanțe lungi și munca în schimburi pot arunca gospodăria cu melatonină din drum. Semnele tipice ale unui dezechilibru al melatoninei sunt, de exemplu, problemele de a adormi și de a rămâne adormit, oboseala permanentă și fazele de vis foarte scurtate.

Ce alimente conțin melatonină?

Melatonina nu este produsă numai de organism. Substanța naturală se găsește și în cantități mici în anumite alimente. Merișoarele au cel mai mare conținut.

Alte surse de melatonină includ, de asemenea, anumite tipuri de ciuperci (de ex. chanterelle, ciuperci buton, porcini), unele cereale (ex. orz, ovăz, orez), fistic, ardei și roșii uscate.

Vizualizare carte de alergie scandal medicamente - pagina magazin Scandal medical atac de cord vizualizare carte - pagina magazin Vizualizare carte de accident vascular cerebral de scandal medical - pagina magazinului

Când poate fi util un supliment de melatonină?

Melatonina, problemele de a adormi și întrebarea dacă hormonul somnului poate crea dependență.

Somnul – unul dintre cele mai naturale lucruri din lume este orice altceva decât o chestiune firească pentru mulți oameni. Potrivit Societății Austriace pentru Medicina Somnului și Cercetarea Somnului (ÖGSM), aproximativ un sfert dintre austrieci pot visa doar la un somn odihnitor. Unii suferinzi le este greu sau imposibil să adoarmă. Daca te-ai saturat sa numeri oile, poti incerca melatonina sub forma de supliment alimentar.

Hormonul Sandman pregătește corpul și mintea pentru culcare. Consumată chiar înainte de culcare, melatonina poate ajuta la reducerea timpului necesar pentru a adormi. Conform stadiului actual al cunoștințelor, melatonina nu are nici efect de obișnuire și nici risc de dependență.

Melatonina în menopauză

Vârsta mijlocie este marcată de modificări hormonale. Nivelurile multor mesageri chimici scad in timpul menopauzei, inclusiv melatonina, hormonul de somn.

În același timp, multe femei sunt afectate de probleme de somn, care, printre alți factori, favorizează și scăderea melatoninei. Femeile care s-au săturat de privarea de somn pot găsi sprijin într-un supliment de melatonină. Hormonul Sandman te poate ajuta să adormi.

melatonină și jet lag

Călătoria pe distanțe lungi poate fi un balsam pentru suflet. Cu toate acestea, atunci când traversați mai multe fusuri orare, ceasul interior poate deveni destul de sincron dacă ritmul „hard-core” zi-noapte nu se mai potrivește cu cel al noului mediu din cauza diferenței de timp. Te simți obosit, lipsit de atenție și neconcentrat, ești pur și simplu „jet-lag”.

Un sfat din interior pentru atenuarea sentimentului subiectiv de jet lag este melatonina. Consumul este recomandat la începutul călătoriei și în primele zile de vacanță înainte de a merge la culcare, pentru a vă bucura încă de la început de vacanța meritată.

Puteți lua melatonină zilnic?

Preparatele cu melatonină pot suplimenta melatonina proprie a organismului nostru. Daca respectati recomandarea de consum, melatonina poate fi consumata zilnic. Conform stării actuale a cunoștințelor, nu este nevoie să vă temeți de dependență sau de obișnuire. Dacă doriți să utilizați melatonina pe termen lung sau luați medicamente în același timp, trebuie să vă consultați totuși medicul.

Dozare: Cât de mult melatonină să dormi?

Deja 1 mg de melatonină ajută la scurtarea timpului necesar pentru a adormi. Preparatul de melatonină trebuie utilizat cu puțin timp înainte de culcare (aprox. între orele 21 și 23).

Cât durează până când melatonina scade timpul necesar pentru a adormi?

Toată lumea răspunde diferit la suplimentele cu melatonină. Cu toate acestea, unii utilizatori raportează că le este mai ușor să adoarmă după doar câteva zile.

Melatonina poate ajuta să scape de oboseala de iarnă?

Când natura se așează ușor și animalele intră în hibernare, oboseala de iarnă se răspândește adesea și în rândul oamenilor. Din cauza lipsei de lumină, mai multă melatonină circulă în sânge în zilele de iarnă și perturbă ceasul interior: ești obosit ziua și nu dormi bine noaptea. Prin urmare, este important să folosiți cele câteva ore de lumină din timpul iernii pentru a menține hormonii ciclului somn-veghe în echilibru natural.

O scurtă plimbare de iarnă, ideal la ora prânzului, este suficientă pentru a stimula producția de serotonină și pentru a inhiba hormonul de somn. În același timp, o schimbare de peisaj și o gură de aer proaspăt dau o adevărată prospețime.

Surse: PublicDomain/biogena.com la data de 14.04.2023

publicitate nativă

Source link
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

IMPACTPRESS

Atentie la Mesajele False!

O nouă campanie de mesaje false, transmise în numele ANAF, este în desfășurare în această perioadă. Contribuabililor, persoane juridice,...

Read More...
Europol-coordinated operation tackles the threat of terrorist-operated websites

Operațiunea HOPPER II: Lupta împotriva propagandei teroriste online

Zece țări s-au unit cu Europol pentru a perturba activitățile de propagandă online ale organizațiilor teroriste religioase și politice...

Read More...

România nu a eliberat vize pentru delegații ruși la sesiunea Adunării Parlamentare a OSCE

Președintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, Grigori Karasin, a anunțat acest lucru pe contul său de Telegram. Conform...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro