Timișoara încheie programul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” cu o serie de evenimente

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Trei zile de evenimente culturale, marca UVT, în weekendul ce marchează închiderea TM2023

Timișoara marchează închiderea programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” printr-o serie de evenimente organizate de Universitatea de Vest din Timișoara. Aceste evenimente au fost create pentru a atrage timișoreni de toate vârstele și sunt menite să promoveze cultura și istoria orașului.

În cadrul programului „La UVT, Cultura este Capitală”, se vor desfășura expoziții, dezbateri și proiecții, cu un accent special pe zilele comemorative ale Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara. Rectorul UVT, Marilen Pirtea, îi invită pe toți să participe la aceste evenimente și să se conecteze la fluxul cultural specific Capitalei Europene a Culturii.

Evenimentele încep vineri, 8 decembrie, cu un dialog între liceeni și Vasile Popovici, unul dintre martorii și actorii Revoluției din Decembrie 1989. Acesta va avea loc la Liceul Teoretic „Jean-Louis Calderon”. Tot vineri, va avea loc și turul ghidat „Memoria zilei de 17 decembrie”, susținut de Marcel Tolcea, scriitor și profesor la UVT, care va prezenta locurile și evenimentele importante din acea perioadă.

În aceeași zi, va avea loc și vernisajul expoziției de pictură – grafică „Fie să renască”, unde vor fi prezentate lucrările remarcabile ale artiștilor Valeriu Sepi și Nicolae Covaci. Vernisajul va avea loc în holul central din fața Aulei Magna din UVT.

Sâmbătă, 9 decembrie, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), în parteneriat cu UVT, deschid expoziția omagiu „Eroi fără glorie”, dedicată românilor ale căror gesturi de conștiință și curaj civic au făcut posibilă Revoluția din Decembrie 1989. Tot în această zi, va avea loc și dezbaterea „Revoluția pe înțelesul tinerilor”, moderată de Vasile Popovici și Mădălin Bunoiu, în sala A01 din UVT.

De asemenea, sâmbătă, timișorenii sunt invitați să participe la evenimentul „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri”, la cinema Victoria, împreună cu Adriana Babeți și invitații săi. Accesul la acest eveniment este liber, pe bază de rezervare.

Duminică, 10 decembrie, publicul este invitat la proiecția filmului „Timișoara: Decembrie 1989”, regizat de Ovidiu Bose Paştină, la Cinema Victoria. Acesta este primul documentar despre Revoluția din Timișoara și a câștigat Marele Premiu la Festivalul de Documentar Neubrandenburg din Germania.

Evenimentele organizate în cadrul închiderii programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” reprezintă o oportunitate pentru timișoreni de a se conecta la istoria și cultura orașului lor. Aceste evenimente sunt menite să le ofere o perspectivă nouă asupra Revoluției din Decembrie 1989 și să le ofere posibilitatea de a se implica activ în viața culturală a Timișoarei.

Sursa: www.sursadevest.ro

Începând de astăzi și până duminică, inclusiv, Timișoara marchează închiderea programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

Universitatea de Vest din Timișoara a pregătit o serie de evenimente destinate timișorenilor de toate vârstele.

Programul „La UVT, Cultura este Capitală” se încheie, la final de an, cu mai multe expoziții, dezbateri și proiecții, cu un accent special asupra simbolisticii zilelor comemorative ale Revoluției din Decembrie 1989 de la Timișoara. Vă invităm în amfiteatrele și spațiile UVT, care vor fi primitoare, ca întotdeauna, și unde moderatorii și facilitatorii acestor evenimente vă vor invita să vă conectați la fluxul cultural specific Capitalei Europene a Culturii. Vă așteptăm!”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Iată programul complet al evenimentelor:

Vineri, 8 decembrie

Liceenii sunt invitați să participe la un eveniment special, unde vor putea afla mai multe detalii despre Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara, într-un dialog cu Vasile Popovici, unul dintre martorii și actorii acelor momente istorice. Evenimentul intitulat „Revoluția de la Timișoara” va avea loc la Liceul Teoretic „Jean-Louis Calderon” în data de 8 decembrie, de la ora 11:00.

Tot vineri are loc turul ghidat „Memoria zilei de 17 decembrie”, cu Marcel Tolcea, scriitor și profesor la Universitatea de Vest din Timișoara, care va vorbi despre evenimentele și locurile care au marcat acele zile dramatice.

Turul va avea loc începând cu ora 13:00, iar punctul de pornire va fi Consiliul Județean Timiș. Turul este gratuit și se adresează liceenilor, care vor avea ocazia să cunoască mai bine istoria orașului lor.

Pe 8 decembrie va avea loc și vernisajul expoziției de pictură – grafică „Fie să renască”. Evenimentul va prezenta lucrările remarcabile ale artiștilor Valeriu Sepi și Nicolae Covaci. Deschiderea expoziției are loc la ora 16:00 în holul central din fața Aulei Magna din UVT.


Sâmbătă, 9 decembrie

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), în parteneriat cu UVT, deschid o expoziție omagiu – „Eroi fără glorie”, dedicată românilor ale căror gesturi de conștiință și curaj civic au pregătit și au făcut posibilă Revoluția din decembrie 1989. Aceasta poate fi vizitată începând din 9 decembrie, ora 12:00, și se va afla la parterul UVT.

Tot în această zi, timișorenii sunt așteptați la dezbaterea „Revoluția pe înțelesul tinerilor”. Dezbaterea va fi moderată de Vasile Popovici și Mădălin Bunoiu și va avea loc în sala A01 din UVT, în data de 9 decembrie, de la ora 13:00.

Tot sâmbătă puteți să luați parte la un nou eveniment marca „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri”, la Cinema Victoria. Începând cu ora 16:00, alături de Adriana Babeți și invitații săi.

Accesul la eveniment este liber, pe bază de rezervare. Rezervarea acoperă întreg programul, nu se pot rezerva bilete separat pentru fiecare proiecție.


Duminică, 10 decembrie

Publicul este invitat la proiecția filmului „Timișoara: Decembrie 1989”, regizat de Ovidiu Bose Paştină, programată duminică, 10 decembrie, de la ora 18, la Cinema Victoria. Este primul documentar despre Revoluția din Timișoara, realizat la începutul anului 1990 și produs de Sahia film. Filmul a câștigat Marele Premiu la Festivalul de Documentar Neubrandenburg din Germania și a fost prezentat la festivalurile de film de la Berlin și München. La Festivalul de Film de la Yamagata din Japonia, a fost selecționat printre cele mai bune documentare ale lumii.

Evenimentul este deschis publicului larg, în limita capacității, fără a fi necesar bilet sau rezervare la Cinema Victoria pentru a participa.Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

: The husband-and-wife duo of Terra Engineering, Valerie and Todd Mendenhall, receive the $1 million prize June 12, for winning the final phase of NASA’s Break the Ice Lunar Challenge at Alabama A&M’s Agribition Center in Huntsville. With the Terra Engineering team at the awards ceremony are from left, Daniel K. Wims, Alabama A&M University president; Joseph Pelfrey, NASA Marshall Space Flight center director; NASA’s Break the Ice Challenge Manager Naveen Vetcha, and Majed El-Dweik, Alabama A&M University’s vice president of Research & Economic Development.

Elevarea Generatiei Artemis

Două echipe din sudul Californiei se întorc acasă cu un total de 1,5 milioane dolari câștigați în urma competiției...

Read More...

Somnul de calitate: secretul pierderii în greutate eficiente

Somnul de calitate: secretul pierderii în greutate eficiente Somnul reprezintă un aspect vital al sănătății noastre, fiind esențial pentru refacerea...

Read More...

Calificarea lui David Popovici în finala probei de 100 metri liber la Campionatul European de la Belgrad

INOT. Campionatul European de la Belgrad a adus o veste excelentă pentru România, în persoana lui David Popovici. Tânărul...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro