Timisoara: Capitala Europeana a Culturii 2023

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Timișoara își prezintă momentele reper din anul în care este desemnată Capitala Europeană a Culturii printr-o expoziție de fotografie la Viena. Timișoara este al doilea oraș din România care primește acest titlu, iar oferta culturală demonstrează că poate fi asimilată unui loc important pe harta culturală a Uniunii Europene.

Expoziția intitulată “2023, TIMIȘOARA” este găzduită de Institutul Cultural Român de la Viena și va fi vernisată marți, 24 octombrie, la ora 19. Evenimentul va fi completat de un concert solo de pian interpretat de Sebastian Spanache, într-un stil modern de jazz.

Această activitate face parte din seria de evenimente de promovare a Timișoarei ca “oraș liber, spirit liber”, organizată de Asociația Timișoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Viena și Ministerul Culturii din România.

Scopul evenimentului este de a informa comunitatea culturală din Viena despre programul Timișoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii și de a facilita schimbul de idei și experiențe între artiștii români și rețelele culturale din Viena. Ovidiu Megan, directorul executiv al Asociației Timișoara – Capitala Europeană a Culturii, afirmă că Institutul Cultural Român de la Viena a fost un partener deschis în organizarea acestui eveniment.

Odată cu obținerea acestui titlu, Timișoara și-a consolidat poziția pe harta turistică și culturală europeană, invitându-i pe vizitatori să descopere bogăția culturală a orașului.

Expoziția fotografică propusă este o invitație la Timișoara și încearcă să deschidă apetitul publicului austriac pentru descoperirea unei secvențe consistente din cultura europeană în orașul cu premiere europene și naționale. Fotografiile surprind momente importante de pe scena Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Timișoara, un loc emblematic pentru inițiativa ca orașul să devină una dintre capitalele culturale europene. Printre evenimentele importante care au avut loc pe scena acestui teatru se numără prezența unor nume de renume precum regizorul Oskaras Koršunovas din Lituania sau actorul John Malkovich din sua.

Expoziția cuprinde 15 imagini care surprind momente-cheie din anul cultural timișorean, inclusiv deschiderea festivă, spectacolele și cea mai mare expoziție de opere ale lui Constantin Brâncuși din ultimii 50 de ani din România.

Adrian Piclisan, autorul fotografiilor, este un fotograf profesionist cu o experiență de 26 de ani. El a lucrat ca fotoreporter pentru ziare și agenții importante din România și a colaborat cu marile agenții de presă internaționale, fotografiile sale fiind publicate în ziare prestigioase precum New York Times și Washington Post.

Pe lângă activitatea sa de fotografie de presă, Piclisan este implicat în imaginea Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Timișoara și este consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului și al Ministerului Culturii. El oferă, de asemenea, conținut relevant din viața de zi cu zi pe rețelele de socializare.

Sebastian Spanache, pianistul care a fost recompensat cu premiul Pianistul anului în 2016, va susține un concert solo de pian la ICR Viena, prezentând compoziții de pe ultimul său album, intitulat “Upamercado”. Spanache este un artist care a pus Timișoara pe harta jazz-ului actual și a concertat pe cele mai importante scene ale genului.

Expoziția “2023, TIMIȘOARA”, cu fotografii realizate de Adrian Piclisan, poate fi vizitată în galeria ICR Viena până pe 12 noiembrie, de luni până vineri, între orele 10 și 17.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

In anul in care orasul poarta onorantul titlul de Capitala Europeana a Culturii, Timisoara se prezinta Vienei si Europei intr-o expozitie de fotografie ce surprinde momente – reper din aceasta perioada importanta pentru romania. Timisoara este al doilea oras al tarii care poarta acest titlu, iar oferta culturala demonstreaza ca orasul poate fi asimilat unui loc important pe harta culturala a Uniunii Europene.

Institutul Cultural Roman de la Viena va gazdui, marti, 24 octombrie, de la ora 19, vernisajul expozitiei 2023, TIMISOARA, cu imagini realizate de fotograful Adrian Piclisan. Seara va fi completata de un concert solo piano, in acorduri de modern jazz, performat de Sebastian Spanache.

Evenimentul, care face parte din seria de promovare Timisoara: oras liber, spirit liber, este sustinut de Asociatia Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii, in colaborare cu Institutul Cultural Roman de la Viena si Ministerul Culturii din Romania.

 

„Scopul nostru principal este de a aduce la cunostinta comunitatii culturale din Viena detaliile programului Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii, si sa conectam artistii romani cu retelele culturale din Viena, facilitand schimbul de idei si experiente. Ne bucuram ca ICR Viena s-a dovedit a fi un partener atat de deschis pentru a face acest eveniment impreuna”, arata Ovidiu Megan, directorul executiv al Asociatiei Timisoara – Capitala Europeana a Culturii.

In anul in care Timisoara detine titlul de Capitala Europeana a Culturii, orasul s-a deschis pe harta turistica si culturala europeana si invita sa ii fie descoperite valentele culturale.

„Prin excelenta colaborare cu Asociatia Timisoara 2023  – Capitala Europeana a Culturii, impulsionam publicul austriac nu numai sa treaca in revista importante momente ale capitalei culturale europene, imortalizate in fotografiile lui Adrian Piclisan, ci si sa fie informat despre efervescenta a tot ceea se petrece in acest ultim trimestru al anului in minunatul oras de pe Bega”, arata Andreea Dinca, directorul ICR Viena.

Expozitia fotografica propusa este o invitatie la Timisoara. Ea incearca sa deschida apetitul spre descoperirea unei secvente consistente din cultura europeana in orasul premierelor europene si nationale. Mai multe imagini surprind evenimente importante de pe scena Teatrului National „Mihai Eminescu” din Timisoara, locul unde a aparut si apoi de unde s-a concretizat initiativa ca orasul sa devina una din capitalele culturale europene. Anul acesta, pe scena teatrului au ajuns unele dintre cele mai puternice nume europene si mondiale, intre care regizorul – fenomen Oskaras Koršunovas (Lituania) sau John Malkovich (SUA)”, motiveaza Adrian Piclisan, autorul fotografiilor.

Sunt 15 imagini care au surprins momente – cheie din anul cultural timisorean: deschiderea festiva, spectacole, marea de oameni, cea mai mare expozitie din Romania ultimilor 50 de ani dedicata operei lui Constantin Brancusi.

**

Adrian Piclisan este licentiat in Antropologie si unul dintre fotografii profesionisti consacrati, profesie pe care o practica de 26 de ani. A lucrat ca fotoreporter pentru ziare si agentii importante din Romania (Evenimentul Zilei, Mediafax etc.) si a avut colaborari cu toate marile agentii de presa internationale (Associated Press, France Presse, European Press Agency), fotografiile lui fiind publicate in ziare de prestigiu precum New York Times, Washington Post etc.

In paralel, acorda o atentie deosebita fotografiei de arta, fiind implicat in mod direct in imaginea Teatrului National „Mihai Eminescu” din Timisoara. Nu in ultimul rand, este unul din „oamenii de imagine” ai Guvernului, unde ocupa functia de consilier, in cadrul Secretariatului General, de mai multi ani. De asemenea, anul acesta s-a alaturat, ca si consilier, echipei de comunicare a Ministerului Culturii. Atent la fiecare detaliu al vietii de zi cu zi, ofera, pe retelele de socializare, continut pertinent din cotidian.

**

Recompensat cu premiul Pianistul anului (2016), laureat BJA, avand in portofoliu numeroase premii nationale importante, si prezente pe cele mai importante scene ale genului, Sebastian Spanache este un artist care a pus Timisoara pe harta jazz-ului actual.

Canta de la varsta de 5 ani. A descoperit acest gen muzical ca elev al Colegiul National de Arta „Ion Vidu” din Timisoara, fondand apoi prima sa formatie de jazz si funk, cu care a concertat si a fost premiat in Romania. Numele sau este legat de Sebastian Spanache Trio, cu care a lansat trei albume si a castigat numeroase aprecieri pe cele mai influente scene de jazz din Europa, formatia avand o impresionanta activitate concertistica, in tara si peste hotare.

Marti seara, la ICR Viena, artistul timisorean va prezenta un concert solo piano cu compozitii de pe ultimul sau album, Upamercado. Pentru acesta s-a lasat inspirat de bogatele traditii muzicale si culturile vibrante ale Americii Latine. Ritmurile vii de samba si bossa nova, melodiile melancolice ale boleroului si tangoului, aura improvizationala a liniilor „straight-ahead” si vibratiile est-europene se contopesc intr-o rafinata pricepere instrumentala.

Expozitia 2023, TIMISOARA, cu imagini realizate de fotograful Adrian Piclisan va putea fi vizitata de marti, 24 octombrie, ora 19, pana in data de 12 noiembrie, in galeria ICR Viena (Argentinierstr. 39, 1040), de luni pana vineri, intre orele 10 – 17. (I.P.)

 Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Interviu Direct la Subiect cu Valentin Căprariu

Valentino: de la șofer pe TIR la influencer de succes

Valentin Căprariu, cunoscut sub numele de Valentino, a devenit unul dintre cei mai populari români pe rețelele de socializare,...

Read More...
Man and young male student demonstrate how to sleep in space to a group of elementary students

NASA Stennis: Martie 2024

NASA Stennis, lider în explorarea spațiului: Martie 2024 Centrul Spațial NASA Stennis este în plină efervescență în această perioadă, marcând...

Read More...
Sisteme agroalimentare durabile și antreprenoriat rural – Academia Română, Filiala Iași

Colaboratori din domeniul cercetării economice

Un grup de cercetători români din cadrul Institutului de Cercetări Economice și Sociale „Gheorghe Zaneˮ au realizat un studiu...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro