Studenții, lăsați fără reduceri la transportul local în comun de către Ministerul Educației

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Ministerul Educației şi ANOSR au lăsat studenţii fără bani pentru reducerile la transportul local în comun, Foto: facebook / Liga Studenţilor - LS IAŞI

Noul an universitar începe cu o surpriză neplăcută pentru studenți, deoarece Ministerul Educației și ANOSR au lăsat această categorie fără bani pentru reducerile la transportul local în comun. Potrivit Ligii Studenților – LS IAȘI, această situație s-a creat după ce ministerul și ANOSR au insistat ca prin noua Lege a învățământului superior universitățile să preia de la primării sarcina financiară a acestor beneficii.

În trecut, studenții beneficiau de o reducere de 50% la toate titlurile de călătorie la transportul local în comun, conform Legii Educației nr. 1/2011. Cu toate acestea, pe noua lege Deca-iohannis nr. 199/2023, studenții ar trebui să beneficieze de o reducere de 90%. Cu toate acestea, fondurile necesare nu au fost alocate universităților de către Ministerul Educației conform articolului 149 alineatul 2 litera g.

Până în prezent, Ministerul condus de Ligia Deca nu a elaborat metodologiile de finanțare necesare pentru acordarea subvențiilor și nici nu a alocat bugetul necesar pentru acest scop. Aceasta este o problemă generală la nivel național, iar universităților li s-a transmis să se descurce singure.

În Iași, Universitatea Alexandru Ioan Cuza și Universitatea de Medicină și Farmacie Iași nu au comunicat deloc cu studenții și i-au lăsat pe aceștia cu ochii în soare, mai ales că taxele au fost majorate în ultimii doi ani. Compania de Transport Public Iași a notificat universitățile cu privire la această situație chiar înainte de începutul anului universitar.

Pentru a găsi o soluție remedială, se propune ca Compania de Transport Public Iași să încaseze biletele și abonamentele pentru studenți la preț redus, dobândind astfel calitatea de creditor față de universitățile din care provin studenții respectivi. Ulterior, diferența ar urma să fie plătită după ce Ministerul Educației va vira banii către universități.

Este important ca studenții să păstreze abonamentele și biletele achiziționate la preț întreg, în vederea decontării ulterioare de către universități.

În comunicatul publicat pe facebook de Liga Studenților – LS IAȘI se menționează că majoritatea organizațiilor studențești nu vor critica greșelile Ministerului sau ale rectorilor-parteneri, în ciuda susținerii constante a politicii România Educată promovate de președintele Klaus Iohannis și a doamnei Ligia Deca.

Noul an universitar începe cu o surpriză neplăcută: Ministerul Educației şi ANOSR au lăsat studenţii fără bani pentru reducerile la transportul local în comun după ce au insistat ca prin noua Lege a învăţământului superior universităţile să preia de la primării sarcina financiară a acestor beneficii, anunță Liga Studenţilor – LS IAŞI.

“Hotărârile de Consiliu Local din toate localităţile unde studenţii se bucurau de aceste beneficii nu mai au baza legală din vechea Lege a Educaţiei nr. 1/2011 prin care studenţii beneficiau de o reducere de 50% la toate titlurile de călătorie la transportul local în comun.  Pe noua lege Deca-Iohannis nr. 199/2023 studenții beneficiază de o reducere de 90%, însă fondurile trebuie alocate universităților de către Ministerul Educației, conform art. 149 alin. 2 lit. g).

Până în momentul de față, ministerul condus de Ligia Deca nu a elaborat în trei luni de zile metodologiile de finanțare în vederea acordării subvențiilor și nici nu a alocat bugetul necesar, fiind o problemă generală, la nivel național. Practic, Deca şi ANOSR au promis studenţilor reducere 90% la transport local în comun decontat de Minister, însă fără să existe alocare bugetară în acest sens, deşi legea a fost promulgată la începutul lunii iulie. Universităților li s-a transmis „să se descurce”.

La Iaşi, UAIC și a UMF Iași nu au comunicat deloc cu studeţii şi i-au lăsat pe cu ochii în soare după ce s-au şi majorat taxele în ultimii doi ani.  Companiei de Transport Public Iași a înştiinţat universităţile fix înainte de începutul anului universitar. Propunem CTP ca soluție remedială să încaseze biletele și abonamentele pentru studenți la preț redus, dobândind astfel calitatea de creditor față de universitățile din care provin respectivii studenți, urmând a primi diferența ulterior, după ce Ministerul Educației va vira banii universităților.

Nu uitaţi, să păstraţi abonamentele și biletele achiziționate la preț întreg, în vederea decontării ulterioare de către universități.

Evident, majoritatea organizațiilor studențești, care au susținut constant butaforia domnului Iohannis, numită pompos România Educată, și politicile doamnei Deca, nu vor critica niciodată greșelile Ministerului sau ale rectorilor-parteneri…”, se arată într-un comunicat publicat pe facebook de Liga Studenţilor – LS IAŞI

Stirea a aparut pentru prima dată în Glasul.info.


Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Glasul.info

Sursa si foto: Glasul.info
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Conferință de presă cu miniștrii Germaniei și Românie, alături de legende ale fotbalului

În cadrul unei conferințe de presă prilejuită de întâlnirea bilaterală dintre ministrul Federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser,...

Read More...
Fără apă caldă şi presiune scăzută la apa rece de la robinete! Anunţurile făcute de Aquatim şi Colterm

Probleme cu apa pentru locuitorii din Timișoara și Chișoda

Mii de timișoreni și locuitorii din Chișora vor întâmpina probleme cu furnizarea apei, în urma unor lucrări planificate de...

Read More...

Campionatele Naționale de Șah pentru Copii și Juniori 2024 – Ziua a treia

În cea de-a treia zi a Campionatelor Naționale de Șah pentru Copii și Juniori 2024 s-a jucat runda a...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro