Stiri Ministerul Apararii Nationale, Romania

BY: In Actualitate, ArticoleVizita conducerii MApN în baza EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina

Militarii români participanți la operația EUFOR ALTHEA au primit ieri vizita ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu în baza militară Camp Butmir (Sarajevo), din Bosnia și Herțegovina.

Conducerea MApN a avut discuții și cu oficialii EUFOR și NATO (comandantul misiunii Uniunii Europene din Bosnia și Herțegovina (BiH), generalul-maior Helmut Habermayer (Austria), cu comandantul Comandamentului NATO din Sarajevo, generalul de brigadă Pamela McGaha (SUA), subiectele conversației fiind situația de securitate din Bosnia și Herțegovina și creșterea în complexitate a provocărilor în Balcanii de Vest, ca urmare a războiului dus de Federația Rusă în Ucraina.
De asemenea, agenda convorbirilor a abordat și perspectiva prezenței, în continuare, a militarilor români la misiunea EUFOR ALTHEA.

Oficialii au apreciat angajamentul țărilor contributoare la operația UE de asigurare a unui mediu sigur și stabil în BiH.
🔸„Situată în topul țărilor contributoare la operația EUFOR ALTHEA, România va rămâne pe deplin angajată în eforturile de menținere a unui climat sigur și stabil în Balcanii de Vest, o regiune de importanță strategică pentru noi. Suntem foarte mândri de modul exemplar în care militarii români își duc la îndeplinire sarcinile încredințate și vom rămâne și pe mai departe implicați în această misiune asumată de Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul Angel Tîlvăr.
🔸La rândul său, șeful Apărării a apreciat procesul constant de instruire a militarilor care se desfășoară în cadrul misiunii UE pentru creșterea coeziunii și interoperabilității structurii de forțe din acest teatru de operații. „Începând cu luna mai, funcția de șef de stat major al operației EUFOR ALTHEA va fi încadrată de un militar român. Este un rezultat al aprecierii din partea colegilor de misiune, dar și o nouă responsabilitate importantă care va reveni militarilor români dislocați în Bosnia și Herțegovina”, a declarat generalul Daniel Petrescu.
Pe timpul întrevederii delegației MApN cu comandantul Comandamentului NATO din Sarajevo, temele s-au axat, în principal, pe situația de securitate din BiH și modalitățile de sprijin pe care Alianța le oferă misiunii Uniunii Europene.

Subunitățile de manevră din compunerea contingentului românesc, constituite din peste 200 de militari români din structura de forțe a EUFOR ALTHEA, sunt generate de Batalioanele 22 și 26 Infanterie din Brigada Multinațională Sud-Est.
Ministrul Angel Tîlvăr a remarcat performanțele în cea mai lungă participare românească într-un teatru multinațional de operații: „cu siguranță, stabilitatea din Bosnia și Herțegovina este și rezultatul contribuției ţării noastre, prin devotamentul militarilor săi de pe parcursul rotaţiilor succesive ale misiunii Uniunii Europene, începând cu 2004, precum și ale misiunilor NATO IFOR, respectiv NATO SFOR care le-au precedat, începând cu 1996, și în care Armata României a plătit tributul de sânge cu un militar căzut la datorie și trei militari răniți”.
În prezent, contingentul românesc participant la operația Uniunii Europene în BiH are ponderea cea mai mare din numărul total de militari români aflați în misiuni externe. Totodată, generalul Daniel Petrescu a evidențiat că, la această dată, militarii români reprezintă una dintre cele mai consistente contribuții naționale în totalul EUFOR ALTHEA. Este și motivul pentru care responsabilitatea cu care militarii români își execută misiunile se reflectă în performanța operației în ansamblu.
La final, în semn de apreciere a modului de îndeplinire a misiunilor încredințate, ministrul Angel Tîlvăr și generalul Daniel Petrescu au oferit unor militari plachete cu semnul heraldic al MApN, respectiv „Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării” și „Emblema de Merit în Slujba Păcii clasa a II-a”.
* * *
Operația EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia Herțegovina a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluția UN nr. 1575/2004). Misiunea succedă operațiilor SFOR și IFOR, desfășurate sub comandă NATO. Din anul 2012, EUFOR ALTHEA se concentrează pe antrenarea și consolidarea capacității forțelor armate ale BiH. Obiectivele principale ale EUFOR ALTHEA sunt sprijinul strategiei unitare a Uniunii Europene pentru BiH, asigurarea unui mediu sigur și stabil, în special, prin sprijinul autorităților publice și instruirea combinată și colectivă a forțelor armate din această țară. În prezent, la operația EUFOR ALTHEA participă 1.100 de militari din 21 de state contributoare: Albania, Austria, Bulgaria, Chile, Republica Cehă, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia și Ungaria.

Foto: Laurențiu Turoi
#ALTHEA #EUFOR #MApN #misiune #UE #ONU

Citeste tot articolul aici: Read More

Sursa si foto: facebook.com

concurs stiridinromania


Informatiile publicate de stiridinromania.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

La revedere iarnă… ai fost binevenită ☃ Și acum, să trecem la ora de vară 🌞 ca să ne bucurăm de mai multă lumină sear…

La revedere iarnă... ai fost binevenită ☃ Și acum, să trecem la ora de vară 🌞 ca să ne

Read More...

Tech: Vino în magazinele Vodafone și descoperă tehnologia care îți face viața mai ușoară, mai relaxată, mai distractivă. Avem…

Vino în magazinele Vodafone și descoperă tehnologia care îți face viața mai ușoară, mai relaxată, mai distractivă. Avem gadgeturi

Read More...

Astăzi cinstim una dintre cele mai importante sărbători ale calendarului ortodox: Buna Vestire. ⛪Biserica Buna Vestire “…

Astăzi cinstim una dintre cele mai importante sărbători ale calendarului ortodox: Buna Vestire. ⛪Biserica Buna Vestire “Curtea Veche“, cod

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

Generated by Feedzy
stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro