Solidaritate în acțiune: Primarul și echipa sa ajută femeia căreia i-a luat foc casa

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Ajutor pentru femeia din Șuletea a cărei casă a luat foc- FOTO

Primarul din Șuletea, Ciprian Tamaș, și echipa sa de la primărie au intervenit rapid după ce casa unei femei a luat foc într-una din nopțile trecute. Aceștia au demarat imediat lucrările necesare pentru a-i oferi Constanței Petrea un nou acoperiș deasupra capului. Gestul lor de solidaritate și implicare activă în binele comunității este un exemplu demn de urmat.

Primarul Tamaș supraveghează personal lucrările de refacere a căsuței distruse de flăcări. Această intervenție urgentă demonstrează că atunci când locuitorii și autoritățile locale se unesc în fața adversităților, pot schimba vieți și ridica spiritul întregii comunități.

Într-o postare pe facebook, primarul a făcut un apel la cetățeni să fie atenți la instalațiile electrice. Incendiul pare să fi fost declanșat de un scurtcircuit, ceea ce ridică întrebări cu privire la siguranța instalațiilor din gospodării. Tamaș îndeamnă oamenii să verifice în permanență instalațiile și să raporteze orice nereguli. Echipa primăriei este pregătită să ofere sprijin și să remedieze eventualele probleme.

Este important să fim conștienți că instalațiile electrice vechi, concepute acum 30 de ani sau mai mult, nu sunt adaptate nevoilor actuale. Acestea se deteriorează în timp și pot reprezenta un pericol real de electrocutare sau incendiu. De aceea, specialiștii recomandă verificarea periodică a instalațiilor și înlocuirea celor vechi.

Există câteva probleme frecvente în instalațiile electrice care pot duce la accidente. De exemplu, contactele metalice uzate sau corodate pot provoca scântei și pot aprinde particule fine de praf sau lemn. De asemenea, prizele care nu au fost proiectate corespunzător pot reprezenta un pericol în cazul scurtcircuitelor. Instalațiile electrice din aluminiu, utilizate în trecut, nu mai sunt considerate sigure și ar trebui înlocuite cu unele din cupru conform standardelor actuale.

Alte probleme comune includ utilizarea siguranțelor fuzibile în locul celor automate, prizele montate în exteriorul imobilelor fără protecție adecvată și supraîncărcarea instalațiilor prin utilizarea excesivă a prelungitoarelor.

Pentru a evita accidentele și incendiile, este important să fim atenți la instalațiile electrice și să le verificăm periodic. Orice nereguli sau probleme trebuie raportate autorităților locale sau specialiștilor în domeniu, care pot oferi sprijin și soluții adecvate.

Solidaritatea și implicarea activă în comunitate sunt exemple demne de urmat. Primarul Ciprian Tamaș și echipa sa de la primărie au demonstrat că prin acțiuni concrete pot schimba viețile oamenilor și pot ridica spiritul întregii comunități. Este responsabilitatea noastră să fim atenți la siguranța instalațiilor electrice și să acționăm în mod preventiv pentru a evita catastrofe.

Sursa si Foto: stiriest.ro

Primarul din Șuletea, Ciprian Tamaș și echipa sa de la primărie nu au ezitat să sară în ajutorul femeii căreia i-a luat foc casa intr-una din nopțile trecute. Tamaș și echipa sa au demarat imediat lucrările necesare pentru a reda Constanței Petrea un acoperiș deasupra capului. Fără a aștepta, acești oameni au transformat solidaritatea în acțiune, reprezentând un exemplu de implicare activă în binele comunității.

Edilul supraveghează îndeaproape lucrările pentru refacerea căsuței mistuite de flăcări. Împreună, locuitorii și autoritățile locale demonstrează că, în fața adversităților, unitatea și compasiunea pot schimba vieți și ridica spiritul unei întregi comunități.

“Vom vedea cu ce mai putem ajuta, am văzut că deja părintele paroh Marius Parpalea a făcut un apel pentru mobilizare! Să nu închideți niciodată butelia după ce nu mai folosiți aragazul! Am văzut butelia arzând…ardea lent, cu o flacără albăstruie! Dacă ar fi fost închisă, provoca un dezastru! Ar fi explodat”, a scris pe facebook primarul Ciprian Tamaș. 

Acesta mai face un apel la cetățeni să fie atenți la instalațiile electrice. 

“Având în vedere că incendiul de noaptea trecută se pare că a fost declanșat de la un scurtcircuit, am rugămintea la dumneavoastră să ne uităm împreună la ce spun specialiștii, pentru a preveni nenorociri în gospodăriile noastre, și să luăm măsuri urgente dacă este cazul. Prin  urmare, rog să vă sunați acasă părinții și bunicii și să îi întrebați dacă văd nereguli atunci când bagă sau scot un ștecher din priză, când aprind sau sting lumina, dacă se declanșează des siguranța de la firidă etc! Sunați-ne și pe noi și vom trimite băieții de la primărie care au cunoștințe în acest domeniu! Împreună, putem evita catastrofe! Aici nu putem spune: „Lasă, e bine și așa! Doar nu a lua foc chiar acum, chiar la mine”, a mai spus Tamaș. 

𝐏𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐦𝐞 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐞 𝐚𝐩𝐚𝐫 𝐥𝐚 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐯𝐞𝐜𝐡𝐢!

Instalațiile electrice proiectate în urmă cu 30 de ani sau mai mult nu au fost concepute să facă față consumatorilor din prezent. Acestea, ca orice elemente executate de om, au o durată de viață determinată, după care îmbătrânesc. Neverificate și neactualizate, acestea pot reprezenta un pericol real de electrocutare sau de incendiu. Prezentăm aici cele mai uzuale probleme, explicații și măsurile necesare pentru evitarea evenimentelor neplăcute.

1. 𝐒̦𝐭𝐞𝐜𝐡𝐞𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐝 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐢𝐳𝐞 𝐬𝐚𝐮 𝐧𝐮 𝐚𝐮 𝐮𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭 𝐩𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭.

Contactele metalice uzate sau corodate în timp.

• Risc: Mare. Există pericolul de apariție a scânteilor ce la rândul lor pot aprinde particule fine de praf sau lemn.

•Remediere: Se înlocuiesc prizele și după caz, ștecherele cu unele de calitate, de generație nouă.

𝟐. 𝐍𝐮 𝐞𝐱𝐢𝐬𝐭𝐚̆ 𝐢́𝐦𝐩𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐳𝐞 (𝐅𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐒𝐜𝐡𝐮𝐤𝐨)!

La momentul instalării prizelor respective nu s-a luat în calcul necesitatea debarasării în siguranță de eventualele scăpări de tensiune din rețea.

• Risc: Scăzut, atât timp cât nu se utilizează aparate ce necesită impământare și deci, au ștechere cu 3 fire, tip Schuko.

• Remediere: Se înlocuiesc prizelele cu unele tip Schucko și se execută instalație de împământare dacă este cazul.

𝟑. 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐮𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐮 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐮𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐚𝐥𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐮!

În jurul anilor 1960 și 1970 s-au utilizat conductori din aluminiu ca înlocuitor mai ieftin al cuprului. În prezent instalațiile electrice din aluminiu nu mai sunt considerate sigure.

• Risc: Foarte mare. Aluminiul în contact cu cuprul corodează, astfel legăturile electrice se slăbesc. Risc major de arc electric, flamă și foc.

• Remediere: Se recomandă înlocuirea de urgență a instalației electrice cu una pe bază de conductor de cupru, conform standardelor în vigoare.

𝟒. 𝐓𝐚𝐛𝐥𝐨𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐚𝐮 𝐦𝐨𝐧𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐞 𝐟𝐮𝐳𝐢𝐛𝐢𝐥𝐞!

În trecut se utilizau siguranțe fuzibile ce „se ardeau” în momentul în care avea loc un scurt circuit la instalația electrică interioară.

• Risc: Mediu.

• Remediere: Se înlocuiesc tablourile electrice și siguranțele cu unele automate, ce nu necesită schimbare în situația în care are loc o descărcare de tensiune ci o simplă resetare.

𝟓. 𝐏𝐫𝐢𝐳𝐞 𝐥𝐚 𝐞𝐱𝐭𝐞𝐫𝐢𝐨𝐫 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐟𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞!

Prize montate în exteriorul imobilului ce nu au protecție exterioară (IP 68), și nu sunt proiectate să ofere un minim de protecție în fața intemperiilor și a factorilor naturali externi.

• Risc: Mediu.

• Remediere: Se înlocuiesc prizele respective cu altele ce conferă protecție exterioară.

𝟔. 𝐏𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐮𝐭̦𝐢𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐳𝐞 𝐬̦𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭̦𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢!

În trecut numărul de prize și implicit numărul consumatorilor pe care instalația electrică trebuia să-i preia era mult redus în comparație cu solicitările din prezent. Tendința este de a utiliza un număr mare de prelungitoare însă această practică nu poate decât să suprasolicite instalația și astfel arderea siguranțelor fuzibile sau decuplarea celor automate. 

• Risc: Scăzut.

• Remediere: Se actualizează instalația electrică prin modernizare sau înlocuire în funcție de consumul mediu estimat al locuinței.

𝟕. 𝐈̂𝐦𝐩𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐚̆!

Electrocasnicele curentează atunci când sunt atinse (mașină de spălat, cuptor electric, fierbător, cuptor cu microunde). Partea instalației electrice responsabilă cu împământarea nu funcționează, este întreruptă, avariată sau există contact imperfect. 

• Risc: Foarte Mare.

• Remediere: Se efectuează verificări și măsurători tip PRAM pentru a determina eficacitatea instalației electrice și după caz se remediază sau se înlocuiește instalația respectivă.



Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa




Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Semnarea Memorandumului de Înțelegere între UNICEF și MAI pentru reducerea riscului la dezastre

Astăzi, 18 iulie, la sediul MAI, șeful DSU, dr. Raed Arafat a primit vizita unei delegații conduse de Reprezentanta...

Read More...

Eurodeputata Diana Șoșoacă a fost scoasă din plenul Parlamentului European pentru că a încălcat regulile de conduită

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut scoaterea din sală a Dianei Șoșoacă deoarece aceasta încerca să întrerupă discursul...

Read More...
Investiții majore pentru dezvoltarea subunităților de intervenție! Făgetul va avea stație de pompieri nouă

Stația de Pompieri Făget, O Nouă Casă Pentru Salvatori

Pompierii din Făget vor avea parte de o "casă nouă" în centrul orașului, conform unui proiect de construcție ce...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro