Sesiune aniversară „Academician Marius Porumb – 80” la Academia Română

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
 17 octombrie 2023: Sesiune aniversară „Academician Marius Porumb – 80“

Sesiune aniversară „Academician Marius Porumb – 80“

Academia Română are programată pentru data de 17 octombrie 2023 o sesiune aniversară dedicată academicianului Marius Porumb, care va împlini frumoasa vârstă de 80 de ani în această lună. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române și va reuni numeroși invitați de marcă.

Printre personalitățile prezente se numără președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, cei patru vicepreședinți ai academiei, precum și alți academicieni, oameni de artă și cultură, prieteni și apropiați ai academicianului Marius Porumb. De asemenea, nu va lipsi Î.P.S.S. Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Un moment important al sesiunii aniversare va fi lansarea lucrării “Pictura românească din Transilvania Sec. XIII-XVIII” de către academicianul Marius Porumb. Această lucrare a fost tipărită la Editura Academiei Române și Editura MEGA și reprezintă rezultatul cercetărilor sale în domeniul istoriei artei.

Marius Porumb este un cunoscut istoric de artă și director al Institutului de Arheologie și Istoria Artei din cadrul Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca. S-a născut în localitatea Grozești-Lăpușna, Republica Moldova, pe 9 octombrie 1943. A urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și a obținut titlul de doctor în istorie în anul 1973.

Academicianul Marius Porumb are o activitate academică deosebit de bogată. Este coordonatorul principal al lucrării “Arta din România“, lansată în anul 2019 la Academia Română și la Carei, cu ocazia Zilei Armatei. Această lucrare impresionantă cuprinde peste 1500 de pagini de text și peste 2100 de fotografii color, documentând tezaurul artistic al României și realizările artistice remarcabile ale țării noastre.

De-a lungul timpului, academicianul Marius Porumb a fost implicat în numeroase publicații periodice și reviste de specialitate, precum “Ars Transilvaniae”, “Studii și cercetări de istoria artei”, “Revue Roumaine de l’histoire de l’art” și multe altele.

La ceas aniversar, îi urăm distinsului academician Marius Porumb multă sănătate, succes în toate proiectele sale și multe zile senine.


 17 octombrie 2023: Sesiune aniversară „Academician Marius Porumb – 80“

Academia Română are programată pentru data de 17 octombrie 2023 o ,,Sesiune Aniversară  Academician Marius Porumb – 80,, .

Academicianul clujean Marius Porumb va împlini în această lună frumoasa vârstă de 80 de ani, prilej cu care Academia Română va organiza o amplă manifestare.

În Aula Academiei Române vor fi prezenți de la ora 11,00, președintele Acad. Ioan Aurel Pop, cei patru vicepreședinți precum și alți academicieni, oameni de artă și cultură, prieteni, apropiați ai acad.Marius Porumb, invitați. Nu va lipsi nici Î.P.S.S. Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și  Sălajului.

La ceas aniversar, academicianul Marius Porumb își va lansa lucrarea ,,Pictura românească din Transilvania Sec. XIII-XVIII,, tipărită la Editura Academiei Române & Editura MEGA.

Academicianul Marius PORUMB este Istoric de artă, Directorul Institutului de Arheologie și Istoria Artei, Academia Română, Filiala Cluj−Napoca.

S−a născut la 9 octombrie 1943 în localitatea Grozești−Lăpușna, Republica Moldova. A urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș−Bolyai“ din Cluj−Napoca (1961−1966). În anul 1973 devine doctor în istorie, specialitatea istoria artei, cu o teză elaborată sub coordonarea acad. Virgil Vătășianu, „Icoane românești din Transilvania (sec. XV−XVIII)”. A urmat specializări în domeniul civilizației și culturii bizantine la Ravenna, Italia (1971) și la Bari (1977, 1978, 1980, 1981, 1984).

În perioada 1966−1990 a fost cercetător științific la Institutul de Istorie și Arheologie din Cluj−Napoca. Începând cu anul 1992 este director al Institutului de Arheologie și Istoria Artei, Cluj−Napoca. În perioada 1984−1985 a susținut cursuri postuniversitare la invitația Academiei de Arte București. Din anul 1990 este profesor și conducător științific de doctorat în specialitatea istoria artei al Universității „Babeș−Bolyai“ din Cluj−Napoca.

Este coordonatorul principal al monumentalei lucrări ARTA din România, lansată în anul 2019 la Academia Română și prin bunăvoința domniei sale, și la Carei, de Ziua Armatei, în același an.

Ampla lucrare, cuprinde materiale ale celor mai importanți cercetători ai domeniului, ce fac parte din elita istoriei și criticii de artă din România și este o remarcabilă realizare, cuprinzând în cele două volume peste 1500 pagini de text și peste 2100 fotografii color, numeroase desene, planuri, gravuri și fotografii istorice. Bogatul material ilustrează un excepțional tezaur artistic al României, cu numeroase aspecte ale realizărilor și performanțelor artistice, documentate de cercetările din ultimele decenii, fenomenul artistic românesc remarcându-se printr-o superbă originalitate și o permanentă conexiune cu lumea europeană.

Activitatea academicianului Marius Porumb este deosebit de amplă. Este fondator şi redactor responsabil al primei reviste de artă medievală din România „Ars Transilvaniae“.

De-a lungul timpului a avut calitatea de membru în colegiile de redacție ale mai multor publicații periodice: „Anuarul Institutului de Istorie şi Arheologie din Cluj-Napoca“, „Studii şi cercetări de istoria artei“, „Revue Roumaine de l’histoire de l’art“, „Buletinul Comisiei Monumentelor Istorice“, „Revista Monumentelor Istorice“, „Apulum, Acta Musei Apulensis“, „Acta Musei Napocensis“, „Ephemeris Napocensis“, „Sargetia, Acta Musei Devensis“, „Biharea, Muzeul Ţării Crişurilor“, „Terra Sebus“, „Ephemeris Dacoromana“.

Titlurile și distincțiile primite de-a lungul anilor se întind pe pagini întregi și sunt menționate pe pagina dedicată excelenței sale la Academia Română. AICI

Este unul dintre membrii de onoare ai ASTRA Despărțământul ,,Aurel Coza,, Carei și este mereu prezent la manifestările acesteia precum și la comemorările anuale din 25 octombrie ale eroilor români căzuți în luptele pentru eliberarea patriei.

La ceas aniversar, urăm distinsului academician Marius Porumb, multă sănătate, succes în tot ceea ce își propune să realizeze și multe zile senine.

Buletin de Carei


About the Author

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni – pledoarie pentru panromânism

Contact: redactie@glasul.info

Stirea a aparut pentru prima dată în Glasul.info.


Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Glasul.info

Sursa si foto: Glasul.info
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Campionatele Naționale de Blitz – rezultate și câștigători

Pe data de 1 decembrie, în urma probelor de dezlegări, au avut loc Campionatele Naționale de Blitz, competiție la...

Read More...

Realizări remarcabile ale echipei României la Gimnastica Aerobică la Jocurile Mondiale 2022 din Birmingham, Alabama

Echipa României a obținut un succes remarcabil în gimnastica aerobică la Jocurile Mondiale 2022 din Birmingham, Alabama. Aceștia au...

Read More...

Diana Iovanovici-Șoșoacă: Îi dorim lui Iohannis să rămână în Dubai! La mulți ani presei! Vreau să vă dau din Pâinea României!

Aflată la Alba Iulia, la celebrarea a 105 ani de la Marea Unire, președintele S.O.S. România, Diana Iovanovici Șoșoacă...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

error: Continut protejat.
stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro