Salvatorul abandonatelor: un exemplu de refacere a unei gospodării într-un sat depopulat

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Salvare de la dispariție! Turismul rural, șansa de supraviețuire a satului Lăpușnic din comuna Bara – Redeșteptarea

Un cetățean care își dorește să rămână anonim, originar din satul Lăpușnic din comuna Bara, a făcut o investiție remarcabilă și de suflet. Acesta a reușit să refacă o veche gospodărie abandonată și astfel a salvagează o parte importantă din istoria sa și din patrimoniul cultural local.

Lăpușnic, un sat aflât la aproximativ 30 de km distanță de Lugoj, se confruntă, la fel ca multe alte sate românești, cu depopularea constantă și cu abandonarea caselor și gospodăriilor tradiționale. Vegetația sălbatică invadează adesea casele, fără ca cineva să se mai îngrijească de ele. Însă, în acest caz particular, un localnic a reușit să schimbe soarta unei astfel de gospodării, demonstrând că și în mediul rural se pot întâlni exemple de inițiativă și păstrare a tradițiilor.

Gospodăria recondiționată este una tradițională, specifică primei jumătăți a secolului trecut. Construită din cărămidă, ea este formată din două camere și un coridor spațios. Proprietarul a ales să separe această casă prin adăugarea de piatră de carieră pe exteriorul clădirii. Această țesătură artistică aduce un stil rustic și original, inspirat de tradițiile zonei.

Nu există doar o recondiționare exterioară, ci și dotări moderne. Această locuință dispune de curent eléctric, apă curentă și un grup sanitar funcțional. În curtea din spate există o terasă și un pavilion, perfecte pentru momente de relaxare în aer liber. Proprietarul a inaugurat acest proiect de renovare duminica trecută printr-o masă festivă, unde au fost invitați fii și localnici din Dobrești și Lăpușnic.

Proiectul se dorește un exemplu pentru reabilitarea altor gospodării abandonate din zonă, care pot deveni case de vacanță sau alte obiective turistice, unde turiștii ar putea servi inclusiv mese tradiționale. Acesta vede în reintegrarea satelor românești o modalitate de a opri tendința de depopulare care afectează realitatea rurală.

Deși Lăpușnic a fost una dintre localitățile afectate de acest fenomen de depopulare, proprietarul speră ca acest proiect îndrăzneț să aducă strălucire satului, atrăgând turiști și redescoperindu-se potențialul turistic al peisajelor rurale. Lăpușnic este situat în apropiere de Mănăstirea Dobrești și se bucură de un peisaj nemătucit și pofticios, eliminând astfel disponibilitatea pauzelor din fast food-urile poluate urban. Această oază rurală poate oferi locuitorilor marile orașe o alternativă frumoasă pentru a se recrea în mijlocul naturii.

Proprietarul gospodăriei renovate are planuri pentru viitor. Acesta intenționează să organizeze evenimente tematice și mese tradiționale pentru turiști care trec pragul casei sale. Astfel, prin pașii săi de inițiativă și atașament față de tradițiile locului, proprietarul speră să aducă vechiul sat Lăpușnic în viață și să păstreze vie moștenirea strămoșilor săi pentru generațiile viitoare.

Sursa si Foto: redesteptarea.ro

Într-o epocă în care satul românesc se depopulează tot mai mult, iar casele și gospodăriile sunt lăsate în uitare și părăsire, invadate de vegetația crescută haotic, în special în localitățile situate la depărtare de oraș, mai apare din când în când și un exemplu pozitiv, prin care fii ai câte unei așezări pitorești, dar nu numai, încearcă să readucă la viață, să refacă și să transmită generațiilor care vor urma o parte din moștenirea lăsată de înaintași.

Un astfel de caz a apărut nu departe de Lugoj, într-o comună în care tradițiile și obiceiurile primite de la strămoși, încă se mai păstrează intacte, cu unele adaptări, mai mult sau mai puțin potrivite, la vremurile pe care le trăim.

În satul Lăpușnic (circa 30 de km de Lugoj), din componența comunei Bara, situat la baza dealului pe care s-a construit mănăstirea de la Dobrești, un localnic, originar din Dobrești a reușit să salveze de la ruină o gospodărie abandonată, specifică primei jumătăți a secolului trecut, ridicată lângă drumul principal ce leagă cele două localități vecine.

Printr-un efort important s-a reușit recondiționarea imo­bilului principal al proprietății, o casă ridicată din cărămidă și compusă din două camere la stradă, accesul făcându-se printr-un coridor spațios, lateral. Noul deținător al gospodăriei a optat pentru reabilitarea construcției în stil rustic, pereții exteriori ai casei fiind îmbrăcați în piatră de carieră, adusă din zona Surducului.

Construcția are utilități moderne și dispune de grup sanitar funcțional, curent electric, apă curentă și o bucătărie. În curtea din spate au fost amenajate o terasă și un pavilion, ambele deschise și un grătar zidit, îmbrăcat în piatră, la fel ca și casa. Întregul proiect a fost inaugurat duminică, 22 octombrie, printr-o masă festivă la care au fost invitați fii ai localităților Dobrești și Lăpușnic.

“Este un proiect de suflet, prin care am dorit să readuc la stare de funcțio­nalitate o frumoasă gospodărie, specifică acestor locuri, care risca să dispară în timp. Totodată, sper ca aceasta initiativă să constituie și un exemplu pentru refacerea altor gospodării abandonate, care pot fi recondiționate și transformate, de exemplu în case de vacanță și relaxare sau în alte proiecte cu obiecte tradiționale, care pot fi vizitate ca puncte turistice, unde se poate servi o masă tradițională. Ne aflăm în imediata apropiere a mănăstirii Dobrești, zona este nepoluată, avem un aer curat și peisaje frumoase, astfel că aceste locuri se pretează pentru ieșirile în natură, mai ales pentru cei care locuiesc la orașe, care devin tot mai aglomerate. Readucerea la viață a fostelor gospodării, poate ajuta la stoparea fenomenului de depopulare a satului românesc ”, a spus proprietarul, care dorește să rămână în anonimat.

În viitor intenționează să organizeze și alte manifestări cu specific și mese tradiționale pentru turiștii care vizitează zona. Satul Lăpușnic, unul depopulat la începutul anilor `80, mai numără puțini locuitori.Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Conferință de presă cu miniștrii Germaniei și Românie, alături de legende ale fotbalului

În cadrul unei conferințe de presă prilejuită de întâlnirea bilaterală dintre ministrul Federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser,...

Read More...
Fără apă caldă şi presiune scăzută la apa rece de la robinete! Anunţurile făcute de Aquatim şi Colterm

Probleme cu apa pentru locuitorii din Timișoara și Chișoda

Mii de timișoreni și locuitorii din Chișora vor întâmpina probleme cu furnizarea apei, în urma unor lucrări planificate de...

Read More...

Campionatele Naționale de Șah pentru Copii și Juniori 2024 – Ziua a treia

În cea de-a treia zi a Campionatelor Naționale de Șah pentru Copii și Juniori 2024 s-a jucat runda a...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro