România se află pe ultimul loc la cercetare în UE

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, Cultura

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cercetarea. Aceasta este concluzia alocuțiunii susținute de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, în cadrul unei conferințe desfășurate în data de 13 octombrie 2023.

În discursul său, acad. Ioan-Aurel Pop a subliniat importanța cercetării și dezvoltării într-o societate modernă și a exprimat îngrijorarea sa față de poziția României în acest domeniu. Potrivit acestuia, această situație reflectă o problemă structurală și culturală la nivel național.

Una dintre principalele cauze ale acestei situații este subfinanțarea cercetării în România. Potrivit datelor prezentate de acad. Ioan-Aurel Pop, cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare în țara noastră au fost mult sub media europeană în ultimii ani. Aceasta a dus la o scădere a investițiilor în infrastructura de cercetare, la lipsa echipamentelor moderne și la dificultăți în atragerea și menținerea cercetătorilor talentați.

De asemenea, acad. Ioan-Aurel Pop a subliniat și importanța colaborării între mediul academic și sectorul privat în ceea ce privește cercetarea și inovarea. Potrivit acestuia, în România există o separare prea mare între aceste două domenii, ceea ce afectează negativ dezvoltarea cercetării.

Pentru a schimba această situație, acad. Ioan-Aurel Pop a făcut apel la autorități să acorde o atenție mai mare cercetării și să ofere resursele necesare pentru dezvoltarea acestui domeniu. De asemenea, acesta a subliniat necesitatea unei schimbări de mentalitate la nivel național, astfel încât cercetarea să fie considerată o prioritate și să fie valorizată în mod corespunzător.

În concluzie, alocuțiunea acad. Ioan-Aurel Pop evidențiază faptul că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cercetarea. Subfinanțarea, lipsa de colaborare între mediul academic și sectorul privat și lipsa de interes din partea autorităților sunt principalele cauze ale acestei situații. Pentru a schimba această situație, este necesară o mai mare atenție și investiții în cercetare, precum și o schimbare de mentalitate la nivel național.

Sursa: Academia Romana.

Alocuțiunea acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române
𝐙𝐢𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐥𝐮𝐣𝐞𝐧𝐞, 𝐞𝐝𝐢ț𝐢𝐚 𝐗𝐗𝐗𝐕𝐈
𝐂𝐞𝐫𝐞𝐦𝐨𝐧𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐝𝐞𝐫𝐞
13 octombrie 2023


Acest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

Sursa si foto: Academia Romana
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Aproape 60% din notele de la titularizare au fost sub 7

Ministerul Educaţiei a publicat, marţi la prânz, rezultatele înregistrate la proba scrisă (17 iulie) din cadrul concursului pentru ocuparea...

Read More...
Detalii de ultimă oră, despre accidentul după care o maşină în care erau trei copii a ars ca o torţă! Ce a făcut şoferul, înainte de impact?

Accident complit: tineri inconștienți și mașină distrusă

Un accident cumplit s-a petrecut în localitatea Finiş, judeţul Bihor, unde un tânăr de doar 15 ani a fost...

Read More...

Vopseaua SPOR A+ pentru calitatea aerului la interior susține Salvamont România și încurajează ieșirile în natură

Începând din 2017, 30 de structuri Salvamont, dintre cele 38 existente, au beneficiat de materiale necesare pentru renovarea a...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro