Rolul esențial al cercetării academice românești în apărarea valorilor naționale: Punctul de vedere al Academiei Române si al partidului S.O.S. România

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, Cultura
rol cercetare

În apărarea cercetării academice românești, Academia Română a luat atitudine față de intenția Guvernului României de a emite un document normativ care să prevadă reduceri de cheltuieli și de personal în domeniul cercetării științifice. Aceste prevederi, dacă vor fi implementate, riscă să provoace o criză fără precedent în sectorul cercetare-dezvoltare-inovare, având efecte macroeconomice și sociale grave pe termen scurt, mediu și lung.

Academia Română consideră că măsurile propuse sunt complet contrare priorităților europene și țintelor asumate de România. În loc să se diminueze finanțarea, este necesară suplimentarea eforturilor financiare în vederea reducerii decalajelor în privința cercetării. Într-un context global în care țările dezvoltate investesc masiv în cercetare și inovare, reducerea finanțării în acest domeniu va adânci decalajul dintre România și celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Si partidul S.O.S. România a declarat ca susţine demersul Academiei Române în apărarea cercetării academice româneşti şi ca se opune reducerilor de cheltuieli şi de personal în domeniul cercetării ştiinţifice, aşa cum sunt preconizate prin măsurile Guvernului.

“S.O.S. România solicită Guvernului României să renunțe la distrugerea cercetării românești și să taie cheltuielile inutile de la sinecuriștii și politrucii care ocupă scaunele degeaba prin sutele de instituții centrale și deconcentrate și să nu pună în aceeași oală cercetarea românească și pilele de partid care consumă banii bugetului degeaba!”

Cercetarea academică reprezintă un pilon esențial în dezvoltarea unei societăți și a unei economii competitive. Prin intermediul cercetării se obțin descoperiri științifice, se dezvoltă tehnologii noi și se aduc soluții inovatoare la problemele cu care se confruntă societatea. Reducerea investițiilor în cercetare va avea efecte negative asupra dezvoltării economice a României, împiedicându-ne să ne aliniem la standardele europene și să ne dezvoltăm potențialul.

Academia Română îndeamnă Guvernul României să reconsidere măsurile propuse și să ia în considerare importanța cercetării academice pentru dezvoltarea țării. Finanțarea adecvată a cercetării este esențială pentru a atrage și menține talentele în țară, pentru a stimula inovația și pentru a dezvolta colaborări internaționale în domeniul științei.

Este necesară o abordare strategică a cercetării academice, care să asigure resursele necesare pentru desfășurarea activității de cercetare în condiții optime. Investițiile în cercetare trebuie să fie o prioritate națională, astfel încât România să devină un jucător important în peisajul cercetării europene și mondiale.

În concluzie, Academia Română atrage atenția asupra riscurilor și consecințelor grave pe care le implică reducerile de cheltuieli și personal în domeniul cercetării academice. Este necesară o abordare responsabilă și strategică pentru a asigura dezvoltarea și progresul țării noastre prin intermediul cercetării științifice. Guvernul României trebuie să înțeleagă importanța cercetării academice și să acorde atenția cuvenită acestui domeniu vital pentru viitorul țării…. a transmis astăzi Academia Romana.

 

ÎN APĂRAREA CERCETĂRII ACADEMICE ROMÂNEȘTI
Punct de vedere al Academiei Române

Academia Română a luat act de intenția Guvernului României de a emite un document normativ prin care se prevăd reduceri de cheltuieli și de personal, inclusiv în domeniul cercetării științifice.

Avertizăm că aceste prevederi riscă să provoace o criză fără precedent și fără ieșire a sectorului cercetare-dezvoltare-inovare, cu efecte macroeconomice și sociale grave pe termen scurt, mediu și lung.

Academia Română consideră că măsurile propuse sunt complet contrare priorităților europene și țintelor asumate de România și că este absolut necesară suplimentarea eforturilor financiare în vederea reducerii decalajelor în privința cercetării, iar nu diminuarea finanțării.

 

În apărarea cercetării academice românești. Punct de vedere al Academiei RomâneAcest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

Sursa si foto: Academia Romana
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Expedition 70 Flight Engineer and JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) astronaut Satoshi Furukawa works out on the Advanced Resisitive Exercise Device located (ARED) in the International Space Station's Tranquility module. The ARED is designed to mimic the inertial forces generated when lifting free weights on Earth.

Explorari stiintifice pe ISS: Misiunea Crew-7

NASA și SpaceX Crew-7 revin pe Pământ după luni petrecute la bordul Stației Spațiale Internaționale. Astronautul NASA Jasmin Moghbeli...

Read More...

Turneul Final 4 al Cupei României de Volei Masculin

Cupa României la volei masculin se apropie de momentul decisiv, Turneul Final 4, care va avea loc la Sala...

Read More...

Conferința finală a proiectului „România BeActive” – 26 martie, București

Conferința finală a proiectului „România BeActive” este un eveniment important ce va avea loc pe 26 martie în București....

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro