Renașterea Pietroșiței – o poveste de succes

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Nou la Târgoviște! Jungle Jump – loc de joacă și petrecere deschis în Hotelul Valahia – incomod-media.ro

Fundația “Renașterea Pietroșiței – Ruralia”, înființată de prof. dr. Radu Negoescu și alți entuziaști ai localității, a reușit să renască după ani de incertitudine și tristețe. După dispariția prematură a lui Radu Negoescu, care a fost sufletul acestei asociații, fundația a fost reactivată de către Daniel Comăniță, un discipol al profesorului Negoescu.

Evenimentul de reactivare a avut loc pe 28 octombrie 2023 și a adunat laolaltă membrii fundației, precum și numeroși parteneri și susținători. Manifestările au fost dedicate memoriei lui Radu Negoescu și au inclus expoziții de desene, pictură și cărți spaniole, precum și diverse activități culturale și educative.

La eveniment au luat parte personalități precum fostul președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, Gheorghe Ana, profesorul universitar George Coandă, scriitorul Constantin Voicu și alți membri fondatori ai fundației. A fost o atmosferă de festival, cu spectacole de muzică și poezie susținute de elevii Școlii Pietroșița și de grupuri folclorice din Vulcana Pandele și Voinești.

Primarul Ion Leonard Dicu a deschis oficial evenimentul și a vorbit despre frumusețea și valorile tradiționale și culturale ale localității Pietroșița. Fostul președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, Gheorghe Ana, a subliniat importanța păstrării și transmiterii moștenirii culturale și tradiționale către noile generații.

În cadrul evenimentului, profesorul universitar George Coandă a transmis un mesaj din partea profesorului academician Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a salutat inițiativa și a subliniat importanța evenimentelor care promovează identitatea și memoria istorică a națiunii române.

De asemenea, au luat cuvântul și alți reprezentanți ai comunității, precum Dumitru Vărzaru, președintele Fundației “Casa Generațiilor”, și Andreea Duță, reprezentanta Asociației “Pietroșița Următoare”. Emoționant a fost și mesajul soției regretatului Radu Negoescu, care a vorbit despre importanța colaborării între administrația locală și membrii fundației în dezvoltarea culturală, artistică și turistică a Pietroșiței.

Reactivarea Fundației “Renașterea Pietroșiței – Ruralia” reprezintă o veste îmbucurătoare pentru comunitatea locală, care dorește să promoveze valorile culturale și să atragă atenția asupra frumuseții locurilor pitorești din zonă. Această inițiativă aduce speranță și încredere într-un viitor mai bun pentru Pietroșița.

Sursa: incomod-media.ro

Fundația „Renașterea Pietroșiței – Ruralia”, izvorâră din crezul prof. dr. Radu Negoescu și a altor cărturari inimoși ai localității că se poate mai mult, că frumoasa așezare de la poalele Bucegilor merită atenție și vizibilitate, a prins din nou viață. Se întâmplă după câțiva ani de neliniști și tristeți, poate debusolare, după dispariția prematură, fulgerătoare, la 24 octombrie 2020, a celui care anima această asociație de cutezători ai spiritului și încrederii în mai bine – Radu Negoescu.

Astăzi – 28 octombrie 2023, s-a vrut o reactivare a celor care au format această oaste unică în județ a încrezătorilor în cultură și dezvoltare socio-economică și educațională, prin unitate, prin șlefuirea talentelor, prin promovarea oamenilor de valoare și a locurilor acestea deosebit de pitorești, înțesate de comori spirituale. Cel care s-a înhămat la acest plug care să deschidă din nou calea luminoasă este Daniel Comăniță, un discipol iubit al prof. dr. Radu Negoescu. Un tânăr care s-a aflat în preajma creatorului Fundației „Ruralia” și a învățat din mers această meserie meticuloasă prin care trebuie să alcătuiești un giuvaer din elementele prețioase ale trecutului și ale prezentului, la care să adaugi, cu atenție, cu căldură și perspicacitate, viitorul.

Am reîntâlnit oamenii destoinici, un fel de rădăcini ale Fundației Ruralia. Parcă ușor îndepărtați unii de alții. Mai retrași. În mici tabere. În ani, în gândurile lor. Lipsea ceva. Liantul. Adică doctorul Radu Negoescu.

Manifestările desfășurate astăzi și închinate memoriei celui care a fost Radu Negoescu au fost colosale. Poate chiar prea mult. Discreția și ritmul aproape pe note muzicale a edițiilor trecute ale „Toamnei Literare Pietrosițene” nu le-am simițit. Erau pe undeva, dar înghesuite. Dar am asistat la un spectacol grandios în care a erupt tinerețea, mugurii viitorului, printre creatorii de poezie, de artă, printre arborii înțelepciunii. De apreciat că în aceste zile au fost păstrate culoarele create de prof. dr. Radu Negoescu, acel „Cros al Pietroșiței” la care au putut participa copiii și tinerii din localitate, expoziții de desene, de pictură, de carte spaniolă și multe alte activități cu caracter cultural și educativ.

Zilele Fundației „Renașterea Pietroșiței Ruralia” (ediția XXI) și „Toamna Literară Pietroșiteană” (ediția a XVI-a), desfășurate fără regretatul profesor doctor Radu Negoescu, au avut și o mulțime de parteneri. Enumerăm aici Primăria Pietroșița, Filiala „ION HELIADE RĂDULESCU” Dâmbovița a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Societatea Scriitorilor Târgovişteni, Asociația Femina, Fundația Comăniță, Consiliul Local Pietroșița, Filiala MIHAI VITEAZUL Dâmbovița a Asociației Naționale Cultul Eroilor „REGINA MARIA”, Școala Sf. Nicolae Pietroșița și Fundația „Casa Generațiilor”. Și-au dat concursul o serie de artiști și interpreți de diferite genuri muzicale, dansatori etc. O atmosferă de festival într-o toamnă neobișnuit de caldă.

La evenimentul desfășurat astăzi, 28 octombrie 2023, în inima Pietroșiței, la Căminul Cultural din localitate, au fost prezenți alături de principalul organizator – Daniel Comăniță și de primarul Ion Leonard Dicu: fostul președinte al Consiliului Județean Dâmbovița – Gheorghe Ana, profesorul universitar doctor George Coandă, scriitorul Constantin Voicu, unii dintre fondatorii Fundației „Renașterea Pietroșiței Ruralia” – Nicolae Posta, profesorul Nicu Chițescu, Domnica și Dumitru Vărzaru, poetul Ion Iancu Vale și mulți, mulți alții. Am remarcat și prezența maestrului Florin Georgescu, și el fiu al acestei frumoase comune, dar, modest, așa cum îl știu, s-a topit în mulțime.

După depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor, întreaga suflare prezentă a intrat în incinta Căminului Cultural unde, pe lângă evocări, lansări de carte, depănat amintiri, recitaluri de muzică și poezie, s-a desfășurat și un deosebit program artistic susținut de elevii Școlii Pietroșița și de grupuri folclorice sosite de la Vulcana Pandele și Voinești. Au mai încântat publicul prezent artistele Rodica Voicu și Viorica Mihalache. Imnul Național a fost interpretat de Antonia Gălie, în vârstă de 6 ani, din comuna Voinești. Fetița este pregătită de Rodica Voicu, la Școala Populară de Arte din Câmpulung.

„Toamna Literară Pietroșițeană” a fost deschisă anul acesta de primarul Ion Leonard Dicu. Edilul a vorbit despre Pietroșița, despre frumusețea locurilor și despre valorile tradiționale și culturale care există aici.

Gheorghe Ana, fostul președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, a mărturisit celor prezenți, majoritatea locuitori ai Pietroșiței, că moștenesc o avere inestimabilă. Puține sunt localitățile județului care se pot mândri cu așa de multe valori ale trecutului, cum sunt la Pietroșița – a mai spus Gheorghe Ana.

„Cred că administrația locală are o responsabilitate enormă în a păstra această avere care reprezintă spiritului omului născut la Pietroșița”, a punctat Gheorghe Ana.

Fostul președinte al Consiliului Județean Dâmbovița le-a mai spus celor de față că tot ceea ce înseamnă meșteșuguri, tradiții, cultură, clădiri de patrimoniu trebuie menținute, păstrate și transmise generațiilor viitoare.

Profesorul universitar George Coandă a transmis un mesaj din partea profesorului academician Ioan Aurel Pop – președintele Academiei Române. Academicianul salută organizatorii și inițiatorii manifestării „Toamna Literară Pietroșițeană – Mircea Horia Simionescu”, pe care o consideră „un bun prilej de punere în valoare nu numai a spiritului locului, dar și a spiritului neamului românesc. Avem nevoie de asemenea manifestări recuperatoare ale identității noastre naționale în aceste vremuri în care forțe potrivnice urmăresc a ni se șterge memoria istorică”.

A mai luat cuvântul Dumitru Vărzaru, președintele Fundației „Casa Generațiilor”, care a vorbit despre rolul pe care și l-a asumat Fundația „Casa Generațiilor”, acela de a gestiona monumentele, clădirile istorice și alte obiective de inters turistic.

A mai susținut o alocuțiune și o adolescentă, reprezentanta Asociației „Pietroșița Următoare”, Andreea Duță.

Emoționant mesajul transmis celor de față de soția regretatului Radu Negoescu, doamna Christiane Negoescu. Domnia sa a vorbit despre unitate, despre colaborarea care ar trebui să existe între administrația locală și membrii Fundației Renașterea Pietroșiței. A spus Christiane Negoescu că nu ar trebui să existe conflicte, răutăți, iar țelul comun ar trebui să fie dezvoltărea Pietroșiței în plan cultural, artistic și turistic.

Urmărește Incomod Media și pe Google NewsAcest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Guardienii Crucii: Povestea Cavalerilor de Malta

Guardienii Crucii: Povestea Cavalerilor de Malta este una dintre cele mai fascinante și importante povești din istoria medievală. Fondată...

Read More...

Inteligenta animala: Utilizarea uneltelor in comportamentul speciilor non-umane

Inteligența animală: Cum folosesc animalele unelte pentru a-și rezolva problemele de zi cu zi Dacă te-ai întrebat vreodată cât de...

Read More...

Ultimul rapidist prezent la Jocurile Olimpice Tokyo 2020/2021

Ultimul jucător de fotbal rapidist prezent la Jocurile Olimpice Tokyo 2020/2021 a fost Antonio Sefer, care a purtat tricoul...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro