Protestul contabililor impotriva haosului fiscal

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Contabilii din Timișoara au ieșit azi în stradă pentru a protesta împotriva modificărilor legislative aduse de e-TVA și de e-Factura, în fața filialei locale a ANAF. Aceștia consideră că Ministerul Finanțelor și Guvernul României au creat un adevărat haos în ceea ce privește legislația fiscală.

Protestul nu s-a limitat doar la Timișoara, ci s-a extins și în București, unde contabilii, economiștii și antreprenorii au organizat o manifestație pentru a atrage atenția asupra a ceea ce ei numesc „teroarea fiscală” și măsurile adoptate de guvern fără consultare publică, care afectează întreaga societate.

Manifestarea, intitulată „Fara haos in legislatia fiscala”, a reunit participanți în intervalul 08:30 – 13:00 și s-a desfășurat de la Piața Victoriei până în fața Ministerului de Finanțe.

Reprezentanții Patronatului Antreprenorilor Contabili din România au transmis un comunicat în care au subliniat că modificările legislative recente, cum ar fi OUG 69/2024 și OUG 70/2024, adoptate fără consultare publică și într-un timp foarte scurt, sunt doar „vârful aisbergului”. Aceste ordonanțe, care includ măsuri precum e-TVA și e-Factura, sunt considerate exemple de digitalizare prost implementată și de lipsă de dialog social și transparență.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) s-a alăturat protestului și a susținut o listă cu 10 revendicări ale protestatarilor, printre care eliminarea e-TVA, eliminarea obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura și revenirea la Legea Prevenției.

Protestul a stârnit un val de solidaritate pe rețelele de socializare și a adunat susținerea mai multor organizații de specialiști, semn că revendicările contabililor și antreprenorilor nu sunt ignorate de comunitatea economică.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

Contabilii au protestat, azi, in fata filialei Timisoara a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), impotriva modificarilor legislative aduse de e-TVA si de e-Factura. Acestia sustin ca Ministerul Finantelor si Guvernul Romaniei au provocat un adevarat haos in ceea ce priveste legislatia fiscala.

Contabilii, economistii si antreprenorii au organizat, luni, 08 iulie, un protest si in Bucuresti, pentru a atrage atentia asupra a ceea ce ei numesc „teroarea fiscala” si masurile adoptate de guvern fara consultare publica, dar care au un impact major asupra intregii societati.

Manifestarea, intitulata „Fara haos in legislatia fiscala”, a avut loc in intervalul 08,30 – 13, iar protestatarii au marsaluit din Piata Victoriei pana in fata Ministerului de Finante.

Protestul „Fara haos in legislatia fiscala”, initiat de contabili, experti, economisti si antreprenori s-a propagat pe retelele de socializare, dar a strans sustinerea mai multor organizatii de specialisti.

„Intr-o tara in care mediul de afaceri ar trebui sa fie sustinut si incurajat, suntem martorii unei realitati alarmante: lipsa de transparenta si comunicarea deficitara a institutiilor statului, care par sa adopte masuri pe furis, noaptea, fara consultare si fara a tine cont de impactul devastator pe care il au asupra contribuabililor si a afacerilor. Acesta este contextul in care ne aflam astazi, un context in care haosul legislativ si teroarea fiscala devin norma”, au transmis reprezentantii Patronatului Antreprenorilor Contabili din romania (PACR) intr-un comunicat citat de News.ro.

Potrivit acestora, „recenta publicare a OUG 69/2024 si OUG 70/2024 fara nicio consultare publica si aprobarea acestora in doar doua zile reprezinta doar varful aisbergului. Aceste ordonante, care includ masuri precum e-TVA si e-Factura, nu sunt doar exemple de digitalizare prost implementata, ci si manifestari ale unui sistem care ignora complet principiile democratiei si ale dialogului social. Este revoltator cum se poate modifica o lege organica printr-un OUG, fara consultare, fara transparenta si fara respect”.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a anuntat ca sustine protestul si a realizat o lista cu 10 reventicari ale protestatarilor:

  1. Eliminarea e-TVA – Evaziunea fiscala nu este in raportarile contabile si nici in e-urile ANAF-ului! Evaziunea fiscala este acolo unde nu e nimic, iar organele abilitate ar trebui sa stie deja!
  2. Eliminarea obligativitatii transmiterii facturilor B2C in sistemul e-Factura – Este un atac la viata privata a persoanelor fizice, o procesare a datelor cu caracter personal in mod nelegal si nejustificat.

  3. Eliminarea schimbarii caselor de marcat pentru QR Code – Nu este normal ca, dupa ce au fost schimbate toate casele de marcat din bani publici, sa le schimbam din nou, fara deduceri fiscale!

  4. Revenirea la Legea Preventiei – Varianta anterioara legii 296/2023. Nu putem face afaceri sub presiune constanta, fara indrumare si avertisment.

  5. Vrem predictibilitate – Conform articolului 4 din Codul Fiscal, orice modificare sa fie realizata cu cel putin 6 luni inainte de intrarea in vigoare, in special cand vorbim de modificari de taxe si obligatii noi.

  6. Respectarea dialogului social si a transparentei decizionale – Proiectele pentru OUG 69 si OUG 70 au stat doar doua zile in transparenta decizionala si au fost aprobate fara dezbatere publica, cu aviz negativ de la CES.

  7. Eliminarea declaratiilor redundante – De la 1 ianuarie 2025 toti contribuabilii sunt obligati la raportarea SAF-T, care contine toate tranzactiile economice ale unei firme.

  8. Modificarea termenelor pentru notificari in relatia cu ANAF – Contribuabilul are termene stricte, in timp ce ANAF are un termen de raspuns de 45 de zile.

  9. Compensarea concediilor medicale cu contributiile sociale – Nu mai putem imprumuta statul ani de zile si sa platim sanatate pentru concediile medicale!

  10. Norme clare pentru RO-e-Transport. (I.P.)Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Nutriția și performanța fizică: Rolul alimentației echilibrate în susținerea activității fizice

Nutriția și performanța fizică sunt două aspecte strâns legate între ele, având un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării...

Read More...

Monumente de măiestrie: Arhitectura gotică și catedralele medievale

Arhitectura gotică este unul dintre cele mai impunătoare și fascinante stiluri arhitectonice din istoria umanității. Începută în Franța în...

Read More...

Pericolul marée roșie: consecințele devastatoare asupra mediului înconjurător

Dacă stai pe malul oceanului și vezi cum apa își schimbă culoarea într-un roșu înspăimântător, ar trebui să știi...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro