Proiectul FUTURAL: Solutii digitale smart pentru comunitatile rurale

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Un proiect inovator, intitulat „FUTURAL”, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului de cercetare și inovare Horizon, a fost lansat în 2023 cu scopul de a dezvolta soluții digitale smart pentru a ajuta comunitățile rurale să facă față provocărilor cu care se confruntă. Aceste provocări includ schimbările climatice, depopularea, plecarea tinerilor capabili, îmbătrânirea populației, conectivitatea limitată cu orașele și accesul greoi la infrastructura publică.

Recent, a avut loc prima ședință a partenerilor implicați în proiectul „FUTURAL”, în localitatea Birda, având tema „Agricultura viitorului – soluții inteligente în contextul schimbărilor climatice”. Discuțiile s-au concentrat pe modul în care localitatea Birda poate beneficia de soluțiile propuse în cadrul proiectului, având în vedere importanța agriculturii în această comunitate și impactul schimbărilor climatice asupra recoltelor și populației.

Sub deviza „Atenuează și adaptează!”, cei peste 20 de parteneri implicați în proiect testează, pilotează și demonstrează soluții digitale inteligente pentru cele 5 domenii FUTURAL, având ca obiectiv consolidarea capacității comunităților rurale de a-și dezvolta potențialul prin inovare.

Un aspect crucial în agricultură este gestionarea apei, în special în contextul schimbărilor climatice. Inundațiile sau seceta pot pune în pericol recoltele și comunitatea în ansamblu. De aceea, Aquatim a fost selectat ca partener în proiect, alături de Institutul pentru Educație în Domeniul Apei din Delft (Olanda), pentru a dezvolta instrumente digitale de adaptare și atenuare a efectelor climatice.

Proiectul „FUTURAL” reprezintă un exemplu concret al investiției Uniunii Europene în cercetare și inovare, având potențialul de a aduce beneficii semnificative comunităților rurale și de a contribui la creșterea sustenabilă a acestora.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

Proiectul „FUTURAL”, finantat de Uniunea Europeana prin intermediul programului de cercetare si inovare Horizon, lansat in 2023, dezvolta solutii digitale smart pentru a ajuta comunitatile rurale sa faca fata dificultatilor cu care se confrunta: schimbari climatice, depopulare, plecarea tinerilor capabili, imbatranirea populatiei, conectivitate limitata cu orasele, acces greoi la infrastructura publica.

Prima sedinta a partenerilor implicati in cadrul acestui proiect european de cercetare a avut loc ieri, 20 mai 2024, in localitatea Birda, avand tema ”Agricultura viitorului – solutii inteligente in contexul schimbarilor climatice”.

Discutiile s-au concentrat pe modul in care localitatea Birda va putea beneficia de solutiile propuse prin intermediul proiectului, in conditiile in care agricultura joaca un rol important in comunitatea aceasta, iar schimbarile climatice si fenomenele meteorologice extreme afecteaza recoltele si implicit populatia care se bazeaza pe acestea.

Iata de ce, sub deviza ”Atenueaza si adapteaza!”, reprezentantii celor peste 20 de parteneri ai proiectului testeaza, piloteaza si demonstreaza solutii digitale inteligente pentru cele 5 domenii FUTURAL pentru a aborda provocarile sociale si de mediu cu care se confrunta comunitatile rurale, obiectivul major final fiind consolidarea capacitatii comunitatilor rurale de a-si dezvolta potentialul inovatiilor realizate chiar in comunitate, pe baza solutiilor propuse.

Apa este esentiala pentru agricultura, in cantitatile potrivite. Atunci cand se produc inundatii sau seceta, din cauza schimbarilor climatice, apa, sau lipsa ei, poate pune in pericol recoltele, si, implicit, comunitatea. De aceea, Aquatim a fost ales ca partener in cadrul acestui proiect, alaturi de prestigiosul Institut pentru Educatie in Domeniul Apei din Delft (Olanda), cele doua institutii dezvoltand impreuna instrumentele digitale de adaptare si atenuare a efectelor climatice in cadrul proiectului. Experienta anterioara a companiei noastre in domeniul atragerii finantarilor din fonduri europene si a cautarii de solutii inovatoare la problemele aparute de-a lungul timpului, ne-a recomandat ca fiind aliati valorosi in desfasurarea acestui program.

Proiectul este finantat prin Programul UE de cercetare si inovare Horizon.

(Auatim Timisoara)Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Beneficiile expunerii la soare pentru nivelurile de vitamina D

Expunerea la soare este un factor crucial pentru nivelurile adecvate de vitamina D în organismul uman. Vitamina D este...

Read More...

Secretele și ritualurile mumificării în Egiptul Antic

Secretele și ritualurile mumificării în Egiptul Antic Mumificarea este unul dintre cele mai fascinante aspecte ale culturii egiptene antice și...

Read More...

Genetica plantelor: Explorând paternitatea și strategiile de reproducere

Dacă te-ai întrebat vreodată cum se transmit trăsăturile unei plante de la un părinte la celălalt, atunci ai ajuns...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro