Pneumonia – o amenințare pentru sănătatea publică

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Semnal de alarma tras de medici, de Ziua Mondială de luptă Împotriva Pneumoniei! Peste 1.000 de pacienți cu această afecțiune, internați în acest an la Spitalul Victor Babeș din Timișoara

Pneumonia, o problemă majoră de sănătate publică, afectează mii de oameni în fiecare an. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 2,8 milioane de copii sub 5 ani mor anual din cauza acestei boli, ceea ce o plasează pe locul al 8-lea în topul cauzelor de deces la nivel mondial. Pneumonia este o formă de infecție respiratorie acută, care este cel mai adesea cauzată de bacterii sau virusuri și, într-o măsură mai mică, de fungi. Cu toate acestea, boala poate fi prevenită.

Pneumonia poate afecta oameni de orice vârstă, însă ea este mai frecventă și mai periculoasă în rândul copiilor mici, persoanelor în vârstă și pacienților cu alte afecțiuni medicale, cum ar fi bolile cardiace, diabetul sau boli cronice respiratorii. În formele grave, pneumonia poate duce chiar la deces. De aceea, un diagnostic rapid și precis este esențial pentru a începe tratamentul la timp și pentru a preveni complicațiile.

Ionela Iovan, medic primar pneumolog la Spitalul Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara, subliniază importanța identificării și tratării precoce a pneumoniei. Imagistica medicală, cum ar fi radiografia toracică, joacă un rol crucial în confirmarea diagnosticului. Cu cât este identificată mai devreme și tratată corespunzător, cu atât mai mari sunt șansele de recuperare ale pacientului. În schimb, ignorarea tratamentului sau tratarea inadecvată a pneumoniei poate duce la complicații grave. De asemenea, trebuie menționat că pneumonia este principala cauză infecțioasă de deces.

Simptomele pneumoniei includ febră, frisoane, dificultăți de respirație, dureri în piept, ritm accelerat al inimii și respirației, greață, vărsături, diaree și tuse care produce adesea o spută verde sau galbenă. Pentru confirmarea diagnosticului de pneumonie, se utilizează radiografia toracică.

Pneumonia reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea publică, iar prevenirea și tratamentul adecvat sunt cruciale. Este important ca oamenii să fie conștienți de simptomele pneumoniei și să solicite asistență medicală de urgență în cazul în care le prezintă. De asemenea, vaccinarea împotriva pneumococului și respectarea măsurilor de igienă personală, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor, pot contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire.

În concluzie, pneumonia este o boală gravă cu consecințe devastatoare, în special în rândul copiilor și persoanelor vulnerabile. Un diagnostic precoce și un tratament adecvat sunt cruciale pentru prevenirea complicațiilor și a deceselor cauzate de această boală. Educația și conștientizarea publicului cu privire la simptomele și prevenirea pneumoniei pot juca un rol important în reducerea numărului de cazuri și a impactului acestei boli asupra societății.

Sursa: www.sursadevest.ro

Pneumonia este o problemă majoră de sănătate publică, afectând mii de oameni în fiecare an.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 2,8 milioane de decese ale copiilor sub 5 ani sunt cauzate anual de această boală. Este a 8 cauză de deces la nivel mondial. Vorbim despre pneumonie, o formă de infecție respiratorie acută care este provocată cel mai frecvent de bacterii sau virusuri și, mai rar, de fungi, dar care poate fi prevenită.

Este o boală gravă, ce poate afecta oameni de orice vârstă. Este însă mai frecventă și mai periculoasă la copiii mici, persoanele de peste 65 ani și pacienții cu alte afecțiuni medicale, boli cardiace, diabet ori boli cronice respiratorii, putând, în formele grave, să ducă chiar la deces.

„Un diagnostic rapid și precis al pneumoniei este esențial pentru a începe tratamentul la timp și pentru a preveni complicațiile. Imagistica medicală joacă un rol crucial în confirmarea diagnosticului. Cu cât este identificată și tratată mai devreme, cu atât șansele de recuperare ale pacientului sunt mai mari. Dar ignorarea tratamentului sau tratarea inadecvată a pneumoniei poate duce la complicații grave. Și trebuie spus că pneumonia este prima dintre cauzele infecțioase de deces”, precizează Ionela Iovan – medic primar pneumolog – Spitalul Boli Infecțioase ”Victor Babeș” Timișoara.

Printre simptomele pneumoniei se numără febra, frisoanele, dificultățile de respirație, durerile în piept, ritmul accelerat al inimii și al respirației, greața, vărsăturile, diareea și tusea care produce adesea o spută verde sau galbenă.

Diagnosticul de pneumonie este confirmat cu ajutorul unei radiografii toracice.Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Furtuna de vara aduce valuri uriase pe malul marii

Imaginea prezentată în articolul analitic surprinde o scenă cu un grup de tineri care se relaxează pe o plajă...

Read More...
Lumină și speranță! Rugăciune transformată în fapte de înțelegere și dragoste în Eparhia Hușilor- FOTO

Campania umanitară “De Paști aducem împreună Lumină în suflete”

Într-o lume plină de provocări și greutăți, acțiunile de compasiune și frățietate rămân faruri luminoase de speranță pentru cei...

Read More...

Gimnaștii și studenții UNEFS sprijină persoanele cu dizabilități

Articolul de mai jos prezintă implicarea gimnaștilor și studenților de la UNEFS în sprijinirea persoanelor cu dizabilități. Pe baza imaginii...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro