Peste 12 000 de participanți la ediția aniversară a Balkanik Festival – Home of World Music

BY: stiridinromania.ro In Cultura, Lifestyle

Între 8 – 10 septembrie s-a desfășurat la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, cea de-a zecea ediție a Balkanik Festival – Home of World Music. Recunoscut la nivel internațional atât pentru artiștii inediți pe care publicul îi poate descoperi an de an, dar și pentru atmosfera unică, ediția aniversară, cea mai amplă de până acum, a adus la un loc peste 12.000 spectatori în cele trei zile în care s-a desfășurat, atât români, cât și străini care călătoresc în capitala României pentru a participa la festival.

Noutatea care a marcat cei zece ani de Balkanik Festival a fost Balkanik Street Fair, care a dat o nouă dimensiune a experienței de festival și care a închis strada Uranus pentru mașini, transformând-o pentru trei zile într-un spațiu menit experimentării culturii, creativității și tradițiilor din zona Balcanilor, printr-un târg de artizanat și meșteșuguri reinterpretate, delicii gastronomice și muzica asigurată de 9 DJ, la care accesul publicului a fost liber.

„Balkanik Festival este proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București acasă 2023”. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Balkanik Festival este unul dintre cele mai apreciate festivaluri de world music din Europa și promovează un spirit incluziv, prin caracterul de melting pot cultural pentru comunitățile din București. Reunind Occidentul și Orientul, Grădina Uranus a găzduit 9 concerte live, cu artiști din 8 țări, iar selecția din 2023 a inclus atât artiști cunoscuți și îndrăgiți de public, dar și emergenți, cu toții explorând muzică tradițională reinterpretată și fuzionată.

Pe scenă au urcat vineri Kristijan Azirovic Orkestar (Serbia), Paulina (România) și SMADJ Balkan Project (Franța-Tunisia); Ufuk Coșkun & friends (Turcia-România), Taraf de Caliu (România) și Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara din Zece Prăjini (România) au concertat sâmbătă, iar ultima zi de festival i-a adus în fața publicului pe Wernyhora (Polonia), Extraliscio (Italia) și Papiers d’Arménies cu Dan Gharibian (Armenia-Franța). Duminică, în timpul zilei, muzica a fost asigurată în Grădină de Obeah.

Scena de pe strada Uranus  a reunit 9 DJ din zona de world music și nostalgie:  M.O.Z.A.R & Bad Mirel, Pixar Stelar, Daniel Mitulescu, Ligia Keșișian & Lucas Molina,   Irina Popescu, ABASC, Miko.

Grădina Uranus și Strada Uranus s-au transformat din nou într-un spațiu care era renumit odinioară pentru vitalitatea sa, aducând vizitatorilor peste 20 de designeri, artizani și meșteri și numeroase demonstrații și ateliere ale unor meșteșuguri vechi – țesătură la război, ceramică, broderii, realizare bijuterii, prelucrare argint și cupru. De asemenea, în douăzeci de zone gastronomice variate, gurmanzii au putut gusta delicii culinare, de la mâncare la ceaun la bunătăți vegane orientale, bucate din America Latină și cafea la nisip.

O altă noutate a ediției aniversare a fost zona de dezbateri despre comunitatea ca resursă, activarea comunităților locale, dezbateri despre slow fashion și slow design, ecosistem cultural, re-sourcing de muzici locale, ecopatrimoniu, sustenabilitate etc. Și, în premieră în 2023, Sambodhi Yoga Studio a adus la festival peste 10 clase de yoga și mișcare.

Și micii vizitatori au putut participa la numeroase ateliere și spectacole destinate lor, de la pictură pe ceramică, modelaj în lut, colaje, steluțe origami și până la face painting, codițe cu ață, baloane uriașe de săpun, jonglerii și spectacole cu gheață carbonică.

Turnul de Apă proiectat de Anghel Saligny, faimosul monument istoric pe care bucureștenii îl pot vedea o dată pe an, la Balkanik Festival, a luat viață prin video mapping cu visuals oferite de Adistu, cu ajutorul unor videoproiectoare de ultimă generație, oferite de Epson România.
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Noul BMW M2

Performanta si eleganta: Noul BMW M2

Noul BMW M2 a fost lansat recent, aducând cu el o mulțime de inovații și upgrade-uri care îl fac...

Read More...

Sărbătorita zilei la CS Dinamo – 13 iunie: Bianca BECALI, medaliată cu bronz la Mondiale și Europene în proba individuală de sabie

Astăzi, la CS Dinamo, sărbătorim o sportivă de succes, Bianca Becali, născută în 1988, care a obținut medalii de...

Read More...
[FOTO] Respect și memorie eternă! Ziua Eroilor a fost marcată și la Lugoj

Omagierea Eroilor în Lugoj, de Ziua Înălțării Domnului

În ziua de 13 iunie, orașul Lugoj a comemorat Ziua Eroilor, marcând totodată și sărbătoarea Înălțării Domnului. Evenimentul a...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro