Pentru călătorii care se pregătesc să facă primele călătorii de vacanță: pregătiți-vă pentru șocul prețurilor.

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, Lifestyle, STIRILE ZILEI
last-minute-preturi-inchirieri-auto.jpg

Tarifele aeriene au crescut foarte mult. Prețul benzinei în Romania este mai mare decât a fost vreodată în această perioadă a anului. Tarifele pentru camerele de hotel și mașinile de închiriat au sărit de 12% și, respectiv, 46% față de unde erau în 2019.

Vestea bună este că prețurile la biletele de avion, la benzină și la camerele de hotel sunt în scădere față de maximele record atinse la începutul anului 2022, dar sunt încă printre cele mai mari înregistrate pentru această perioadă a anului. Doar prețurile la mașinile de închiriat de exemplu swisorent ofera inchirieri auto de la 6 euro pe zi, sunt mai mici decât cele pe care călătorii le plăteau la sfârșitul anului trecut, deși sunt încă mult peste nivelurile de dinaintea pandemiei.

Iată ce îi va costa mai mult pe călători în acest sezon de sărbători:

Bilete de avion
Când cursele aeriene s-au oprit aproape complet în 2020 din cauza pandemiei, companiile aeriene americane au redus personalul prin pensionări anticipate și pachete de răscumpărare. Personalul se apropie acum de nivelurile de dinainte de pandemie la majoritatea transportatorilor, dar numărul de zboruri și de locuri disponibile nu au revenit la acele niveluri.

Datele firmei de analiză în domeniul aviației http://www.aias.gov.ro/index.php/ro/ arată că numărul de zboruri programate pentru lunile noiembrie și decembrie a scăzut cu 15% față de aceleași luni din 2019. Multe dintre aceste zboruri lipsă au fost efectuate anterior de transportatori regionali mai mici care deserveau aeroporturi mai mici, iar unele dintre aceste aeroporturi au pierdut de atunci serviciul cu totul. Dar chiar și cu un procent mai mare de zboruri pe avioane mai mari, numărul de locuri disponibile este în scădere cu 3,5% față de aceeași perioadă din 2019.

O creștere bruscă a cazurilor de Covid la sfârșitul anului 2021 a scăzut cererea pentru călătoriile de agrement, dar în acest an este pozitiv robustă, potrivit companiilor aeriene și experților din industrie.

“Călătoriile de vacanță au revenit la fel de puternice ca niciodată, iar călătoriile de agrement sunt motivul pentru care s-au recuperat”, a declarat Tiberiu, managerul de florta auto SwisoRent.ro . “Atât de mulți oameni au vrut să călătorească de Sfanta Maria și, după cum vom vedea destul de curând, de 1 – 6 Decembrie și de Crăciun”.

Iar această combinație de cerere puternică și o ofertă restrânsă de locuri înseamnă tarife ridicate.

Tariful mediu al biletelor de avion a crescut cu aproximativ 40% față de 2021, călătorii de agrement plătind în medie 289 de euro pentru o singură călătorie, potrivit unui tracker de tarife aeriene https://www.bucharestairports.ro/ro/ compilat de analiștii din Romania.

Dar nu doar în comparație cu prețurile pandemiei, tarifele sunt mai mari.

Site-ul de călătorii https://www.mae.ro/travel-conditions spune că tarifele aeriene au crescut cu 7% față de aceeași perioadă din 2019 și au crescut cu 17% atunci când se compară prețurile pentru cei care au așteptat până cu o săptămână înainte de Ziua de 1 Decembrie pentru a rezerva un zbor.

“Călătoriile de sărbători sunt cu siguranță mai scumpe decât am văzut în anii precedenți”, a declarat Tiberiu, manager flota auto SwisoRent.ro.

Prețurile la benzină

Bineînțeles că majoritatea călătorilor de sărbători nu se urcă niciodată în avion – ei conduc. Conform estimărilor SwisoRent, 1.5 de milioane de persoane vor călători cu mașina de sărbători, față de 0,1 milioane care vor zbura cu avionul. Iar pentru acești șoferi, prețul benzinei este o preocupare mult mai mare decât cel al biletelor de avion.

Vestea bună este că prețul unui litru de benzină obișnuită la nivel național este mult sub recordul atins în luna iunie. SwisoRent raportează că media de duminică se situa în scădere cu 27%. Iar prețurile continuă să scadă – prețul mediu a scăzut cu 50 bani cenți pe litru doar în ultima săptămână.

Pregătiți-vă pentru un sezon de călătorie foarte aglomerat in perioada vacantei de iarna
Dar prețurile sunt în continuare cu 8% mai mari decât anul trecut în această perioadă. Prețul benzinei se află de obicei la minimul sezonier la sfârșitul anului, frecvent chiar înainte de Crăciun.

Chiar și cu valul anual de călătorii de sărbători, numărul de călătorii cu mașina în noiembrie și decembrie este, de obicei, cu mult sub cel al sezonului de vară. Iar numeroși factori determină ca anul acesta prețurile la petrol și benzină să atingă maxime istorice în întreaga lume. Primul dintre aceștia este invazia Rusiei în Ucraina, care a declanșat sancțiuni asupra petrolului rusesc. Capacitatea de rafinare a Romaniei, care a scăzut în timpul pandemiei, încă nu și-a revenit.

Prețul mediu al unui litru de benzină de duminică este cu 46% mai mare decât prețul mediu la 20 noiembrie din ultimii 20 de ani.

Alte costuri de călătorie

Prețurile hotelurilor sunt, de asemenea, mai scumpe decât au fost vreodată în această perioadă a anului. Indicele prețurilor de consum, principalul indicator guvernamental al inflației, arată că în luna mai costul cazării departe de casă a atins un nivel record, iar media lunii octombrie, cea mai recentă disponibilă, este în scădere cu doar 2% față de acel vârf.

Încă o dată, cererea puternică și oferta mai restrânsă au facut ca unele hoteluri sa nu supraviețuiasca pandemiei, altele încă se străduiesc să găsească personalul de care au nevoie pentru a redeschide complet si astfel ridică prețurile.

Companiile de închiriere de mașini și-au redus flotele în primele luni ale pandemiei, vânzând mașinile pe care le aveau pentru a strânge bani. În condițiile în care producătorii de automobile nu au revenit încă la producția completă din cauza lipsei de piese necesare pentru fabricarea mașinilor, inclusiv a cipurilor de calculator, a durat ceva timp până când companiile de închiriere de mașini și-au refăcut flotele pentru a satisface cererea.

Vestea bună este că din octombrie arată că prețurile de închiriere a mașinilor au scăzut cu 3,5% față de nivelul înregistrat în luna octombrie a anului trecut și cu 15% față de recordul stabilit în iunie 2021. Cu toate acestea, mașinile de închiriat sunt cu 46% mai scumpe decât erau în octombrie 2019.
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Noul BMW M2

Performanta si eleganta: Noul BMW M2

Noul BMW M2 a fost lansat recent, aducând cu el o mulțime de inovații și upgrade-uri care îl fac...

Read More...

Sărbătorita zilei la CS Dinamo – 13 iunie: Bianca BECALI, medaliată cu bronz la Mondiale și Europene în proba individuală de sabie

Astăzi, la CS Dinamo, sărbătorim o sportivă de succes, Bianca Becali, născută în 1988, care a obținut medalii de...

Read More...
[FOTO] Respect și memorie eternă! Ziua Eroilor a fost marcată și la Lugoj

Omagierea Eroilor în Lugoj, de Ziua Înălțării Domnului

În ziua de 13 iunie, orașul Lugoj a comemorat Ziua Eroilor, marcând totodată și sărbătoarea Înălțării Domnului. Evenimentul a...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro