Patrimoniu renăscut – repere cronologice privind istoria Turnului Chindiei

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
„Pucioasa, mon amour”, concurs de videoclip și fotografie veche – incomod-media.ro

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, invită publicul la evenimentul „Patrimoniu renăscut – repere cronologice privind istoria Turnului Chindiei”, care va avea loc vineri, 10 noiembrie 2023, ora 10:00, în cadrul Ansamblului Monumental „Curtea Domnească” Târgoviște.

Turnul Chindiei este un simbol al municipiului Târgoviște, cu o istorie care se întinde de-a lungul secolelor. Se crede că a fost construit în a doua jumătate a secolului al XV-lea, în timpul domniei lui Vlad Ţepeş. Cercetările arheologice au demonstrat că turnul Chindia a fost construit pe pridvorul paraclisului din vremea lui Mircea cel Bătrân.

Turnul Chindiei de astăzi este rezultatul refacerii din mijlocul secolului al XX-lea. Are o înălțime de 27 de metri și este alcătuit dintr-o bază în formă de trunchi de piramidă, placată cu piatră de talie, din care se dezvoltă un corp cilindric, construit din cărămidă, cu un diametru exterior de 9 metri. Construcția este formată din trei etaje, iar la ultimele două etaje se găsesc câte patru deschideri la fiecare nivel, terminate în arc frânt, și două balcoane susținute de console de piatră profilată. În interiorul turnului se află o scară în spirală care urcă până la terasa din partea superioară. În secolele XVI-XVII, turnul Chindia a fost folosit ca închisoare a Curții Domnești, în afara funcției sale de apărare.

Evenimentul face parte din proiectul „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Scopul proiectului este de a impulsiona dezvoltarea locală prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.

Publicul este invitat să participe la acest eveniment special pentru a descoperi și a înțelege mai bine istoria și importanța Turnului Chindiei. Evenimentul este o oportunitate de a explora patrimoniul cultural și de a spori interesul pentru istoria municipiului Târgoviște.

Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița așteaptă cu drag participarea publicului la acest eveniment cultural deosebit.

Sursa: Consiliul Județean Dâmbovița

Sursa: incomod-media.ro

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită vineri, 10 noiembrie 2023, ora 10:00, la evenimentul „Patrimoniu renăscut – repere cronologice privind istoria Turnului Chindiei”, ce va fi organizat în cadrul Ansamblului Monumental „Curtea Domnească” Târgoviște.

Scurt istoric al Turnului Chindiei:
Turnul Chindiei reprezintă emblema de secole a municipiului Târgoviște. Cel mai probabil el a fost construit în a doua jumătate a secolului al XV-lea, în vremea domniei lui Vlad Ţepeş. Cercetările întreprinse de arheologul N. Constantinescu au dovedit faptul că turnul Chindia a fost zidit pe pridvorul paraclisului din vremea lui Mircea cel Bătrân.

Aşa cum se prezintă astăzi, Turnul Chindiei este rezultatul refacerii de la mijlocul secolului al XX-lea. Înalt de 27 m, este alcătuit dintr-o bază cu forma unui trunchi de piramidă, placată cu piatră de talie, din care se dezvoltă un corp cilindric, lucrat din cărămidă, cu diametrul la exterior de 9 m. Construcţia este alcătuită din trei etaje, dintre care ultimele două sunt marcate în afară de câte patru deschideri la fiecare nivel, terminate în arc frânt, şi de două balcoane, sprijinite pe console de piatră profilată; în interior, în jurul axului vertical, se înfăşoară o scară în spirală care urcă până la terasa aflată în partea superioară. În afară de acest rol de apărare, în secolele XVI-XVII turnul mai îndeplinea şi rolul de închisoare a Curţii Domneşti.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”, cod SMIS 116464, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, și are ca obiectiv specific impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.

Vă așteptăm cu drag!

Compartimentul Imagine, Relații Externe,
Consiliului Județean Dâmbovița

Urmărește Incomod Media și pe Google NewsAcest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

MET Summer Trophy: Turneul ITF M15 la București din iulie 2024

MET Summer Trophy este un turneu de tenis de nivel ITF M15 ce va avea loc la București între...

Read More...

Premieră în Justiție. Imaginea lui Ceaușescu pe prelata unui camion i-a adus dosar penal unui locuitor din Zalău

Fotografia alb-negru de pe camionul surprins pe Valea Oltului era însoțită de textul: „Singurul conducător român cu sânge de...

Read More...

Miniștrii de Externe din SUA și Rusia au discutat telefonic despre riscul unei „posibile escaladări”

Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au discutat telefonic, pe 12 iulie,...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro