Paradigma conștiinței și impactul ei în era inteligenței artificiale

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Spiritualitate și / sau inteligență artificială – Academia Română, Filiala Iași

Institutul de Cercetări Economice și Sociale “Gh. Zane” din cadrul Academiei Române, Filiala Iași, organizează a V-a ediție a Simpozionului Științific Național Paradigma conștiinței, cu tema “Spiritualitate și / sau inteligență artificială”. Scopul evenimentului este de a explora influențele pe care spiritualitatea și inteligența artificială le au în viața de zi cu zi.

Într-o lume în care inteligența artificială devine din ce în ce mai prezentă și influentă, iar spiritualitatea continuă să aibă o importanță fundamentală în viețile oamenilor, simpozionul propune aducerea împreună a gânditorilor, cercetătorilor și practicienilor pentru a discuta și explora conexiunile profunde între cele două domenii.

Unul dintre aspectele abordate în cadrul evenimentului este conștiința, un concept filosofic și psihologic complex. În contextul inteligenței artificiale, se pune întrebarea dacă aceasta poate dezvolta niveluri de conștiință sau auto-conștiență și care ar fi implicațiile etice și filosofice ale acestui lucru. De asemenea, se examinează modul în care IA poate fi folosită pentru a înțelege mai bine natura conștiinței umane și pentru a simula aspecte ale conștiinței în scopuri practice sau de cercetare.

Simpozionul are un caracter interdisciplinar, aducând împreună aspecte filosofice, psihologice și tehnologice. Se explorează modul în care tehnologia poate fi folosită pentru a simula sau înțelege procese psihologice complexe, cum ar fi sinestezia, și cum poate contribui la creativitate sau la dezvoltarea interfețelor mai naturale pentru mașinile inteligente.

Evenimentul se adresează specialiștilor din domeniile științelor sociale, umaniste și exacte, care pot aduce contribuții teoretice sau empirice la analiza impactului spiritualității și inteligenței artificiale, precum și a implicațiilor acestei relații pentru optimizarea funcționării individuale și colective.

Simpozionul va avea loc în perioada 14-15 decembrie 2023, pe platforma ZOOM. Participanții sunt invitați să trimită titlurile și rezumatele comunicărilor până la data de 6 decembrie 2023 la adresa electronică indicată pe site-ul evenimentului. Atât rezumatele cât și lucrările științifice extinse trimise vor fi evaluate științific pentru prezentare și publicare într-un volum acreditat academic.

Pentru informații suplimentare, participanții pot contacta organizatorii la adresa de e-mail indicată pe site-ul evenimentului sau la numerele de telefon afișate.

Sursa: acadiasi.org

Simpozionul Științific Național Paradigma conștiinței – abordări multi și interdisciplinare, Ediția a V-a: Spiritualitate și / sau inteligență artificială, organizat de Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane”, Academia Română, Filiala Iași este dedicat dezbaterii influențelor pe care atât spiritualitatea, cât și inteligența artificială le au în viața de zi cu zi. Într-o lume în care inteligența artificială (IA) devine din ce în ce mai prezentă și influentă, și în care spiritualitatea continuă să aibă o importanță fundamentală în viețile oamenilor, acest simpozion își propune să aducă împreună gânditori, cercetători și practicieni pentru a discuta și a explora conexiunile profunde între cele două domenii aparent distincte, dar, în același timp, strâns interconectate.  

Conștiința este un concept filosofic și psihologic complex care se referă la starea de awaresness, la a fi conștient de propria existență și de mediu. În contextul inteligenței artificiale, se poate explora dacă  poate dezvolta niveluri de conștiință sau auto-conștiență și care ar fi implicațiile etice și filosofice ale acestui lucru. De asemenea, se poate investiga cum IA poate fi folosită pentru a înțelege mai bine natura conștiinței umane sau pentru a simula aspecte ale conștiinței în scopuri practice sau de cercetare. În contextul IA, se poate explora modul în care tehnologia poate fi folosită pentru a simula sau înțelege procese psihologice complexe (spre exemplu, sinestezia), cum poate contribui la creativitate sau la dezvoltarea interfețelor mai naturale pentru mașinile inteligente. Aceste explorări pot aduce contribuții semnificative la înțelegerea atât a naturii umane, cât și a posibilităților și limitărilor inteligenței artificiale, aducând împreună aspecte filosofice, psihologice și tehnologice într-un context interdisciplinar. 

Simpozionul se adresează specialiștilor din domeniile științelor sociale, umaniste dar și exacte care pot aduce contribuții, teoretice sau empirice, la analiza impactului spiritualității și inteligenței artificiale, precum și a implicațiilor acestei relații pentru optimizarea funcționării individuale și colective. Ca repere orientative pentru temele care pot fi abordate în cadrul acestui simpozion vă propunem următoarele, cu precizarea că ele nu au un caracter exclusiv: contribuția inteligenței artificiale la înțelegerea și dezvoltarea spirituală, impactul tehnologiilor digitale asupra experiențelor spirituale și religioase, etica utilizării inteligenței artificiale în contextul practicilor spirituale și filosofice, rolul psihologiei în înțelegerea aspectelor spirituale ale existenței umane, explorarea conceptelor de conștiință și sinestezie în contextul inteligenței artificiale, implicațiile filosofice ale dezvoltării tehnologiei IA în raport cu natura umană și existența spirituală.  

Simpozionul va avea loc în perioada  14-15 decembrie 2023, pe platforma ZOOM.  Așteptăm titlurile și rezumatele comunicărilor până la data de 06 decembrie 2023 la următoarea adresă electronică: https://forms.gle/6EEgEGsh26ZtVd6D6 . 

Atât rezumatele comunicărilor cât și lucrările științifice extinse trimise vor fi evaluate științific pentru prezentare și publicare. Precizăm că textele comunicărilor acceptate vor fi publicate într-un volum acreditat academic. Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail:  Aurora Hrițuleac (aurora.hrituleac.ices@gmail.com). Mai multe detalii la telefon: 0723 271 605 – Liviu-Adrian Măgurianu sau 0741 244 763 – Cristina Maria Tofan.Acest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

Sursa si foto: acadiasi.org
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Aproape 60% din notele de la titularizare au fost sub 7

Ministerul Educaţiei a publicat, marţi la prânz, rezultatele înregistrate la proba scrisă (17 iulie) din cadrul concursului pentru ocuparea...

Read More...
Detalii de ultimă oră, despre accidentul după care o maşină în care erau trei copii a ars ca o torţă! Ce a făcut şoferul, înainte de impact?

Accident complit: tineri inconștienți și mașină distrusă

Un accident cumplit s-a petrecut în localitatea Finiş, judeţul Bihor, unde un tânăr de doar 15 ani a fost...

Read More...

Vopseaua SPOR A+ pentru calitatea aerului la interior susține Salvamont România și încurajează ieșirile în natură

Începând din 2017, 30 de structuri Salvamont, dintre cele 38 existente, au beneficiat de materiale necesare pentru renovarea a...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro