Noutăți fiscale: Ordinul nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 pentru formularul 112 și termenul de declarare și plată a obligațiilor fiscale

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

A fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023, care aprobă modelul, conținutul și modalitatea de depunere și gestionare a formularului 112 “Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”. Această decizie vine în contextul necesității de a facilita și eficientiza procesul de înregistrare și evidență a obligațiilor fiscale ale contribuabililor.

Formularul 112 poate fi accesat și completat online pe portalul ANAF, la adresa indicată în sursa originală. Pentru a primi asistență și îndrumare în completarea acestui formular, contribuabilii au la dispoziție Serviciul central de asistență contribuabili – Contact-center, la numărul de telefon: 031.403.91.60. Astfel, se dorește ca procesul de înregistrare și declarare a obligațiilor fiscale să fie cât mai simplu și accesibil.

Este important de menționat că termenul limită pentru declararea și plata obligațiilor fiscale este 21 decembrie a.c., conform dispozițiilor legale. Conform articolului 155, alineatul (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, creanțele fiscale care au termen sau scadență la data de 25 decembrie trebuie declarate și plătite până la data de 21 decembrie. În cazul în care data de 21 decembrie este o zi nelucrătoare, creanțele fiscale trebuie declarate și plătite până în ultima zi lucrătoare anterioară acestei date.

Această decizie vine în sprijinul contribuabililor, oferindu-le o perioadă suficientă de timp pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale înainte de sărbătorile de iarnă. Totodată, modalitatea online de completare a formularului 112 facilitează și accelerează procesul de înregistrare și gestionare a acestor obligații.

În concluzie, publicarea Ordinului nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 în Monitorul Oficial reprezintă o măsură importantă în domeniul fiscal, având ca scop simplificarea și eficientizarea procesului de înregistrare și declarare a obligațiilor fiscale. Prin introducerea formularului 112 și prin facilitarea accesului online și asistența telefonică, contribuabilii au la dispoziție instrumente utile pentru a-și îndeplini obligațiile într-un mod cât mai eficient și transparent.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

In Monitorul Oficial, Partea I nr. 1112 si din 1112 Bis din 11 decembrie 2023, a fost publicat Ordinul nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”.

Aplicatia/formularul pe portalul ANAF se regaseste la acest link, iar pentru a beneficia de asistenta/indrumare pentru completarea formularului 112, contribuabilii pot apela Serviciul central de asistenta contribuabili – Contact-center, la numarul de telefon: 031.403.91.60.

Reamintim ca 21 decembrie a.c. este termenul de declarare si plata a  obligatiilor fiscale, conform prevederilor art. 155 alineatul (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare: „Creantele fiscale administrate de organul fiscal central pentru care, potrivit Codului fiscal sau altor legi care le reglementeaza, scadenta si/sau termenul de declarare se implinesc la 25 decembrie, sunt scadente si/sau se declara pana la data de 21 decembrie. In situatia in care data de 21 decembrie, este zi nelucratoare, creantele fiscale sunt scadente si/sau se declara pana in ultima zi lucratoare anterioara datei de 21 decembrie.” (I.P.)Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Finala mică a voleiului masculin: Dinamo București vs Rapid București, meciul 2 din serie

Astăzi, echipa de volei masculin a clubului Dinamo București se pregătește pentru meciul 2 din finala mică împotriva echipei...

Read More...

Campionii la Șah Rapid în 2024

Evenimentul de Șah Rapid din 2024 a adus în prim plan micii campioni ai acestei competiții. Printre aceștia se...

Read More...

Victorie în primul derby al finalei mici

Echipa masculină de baschet a Rapidului a obținut o victorie importantă în primul derby al finalei mici a campionatului...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro