Malanca din Crasna, o prezență de excepție în Vicovu de Sus

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Malanca din Crasna, una dintre localitățile cu cea mai numeroasă populație de etnie română din regiunea ucraineană Cernăuți, a fost prezentă în premieră la tradiționalul spectacol de Anul Nou organizat de Primăria Orașului Vicovu de Sus, județul Suceava. Cu sprijinul primarului Ștefan Dragun, peste 100 de români din Crasna, membri ai grupului de teatru popular cu măști și rudele acestora, au avut o reprezentație de excepție în fața primăriei din Vicovu de Sus, fiind aplaudați cu entuziasm.

Echipați cu brâuri tricolore, malancarii s-au prins într-o simbolică horă a unirii, demonstrând că etnicii români din Bucovina de Nord trăiesc cu nostalgia istorică a României Mari. Această prezență a Malancii din Crasna în România reprezintă un moment important pentru comunitatea românilor din Ucraina și marchează integrarea și promovarea culturii lor în afara granițelor.

Primarul din Crasna, Ștefan Dragun, a mulțumit pentru primirea deosebită de care Malanca din Crasna a avut parte în partea românească a Bucovinei, iar primarul Vicovului de Sus, Vasile Iliut, a avut un scurt discurs în care a făcut un apel retoric la responsabilii politici să oprească vărsarea de sânge în războiul din Ucraina. Acest gest reprezintă o încercare de a aduce atenția asupra situației din Ucraina și de a susține pacea și stabilitatea în regiune.

Este demn de remarcat faptul că Malanca din Crasna a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO, un statut pe care comunitatea îl onorează cu responsabilitate și mândrie. Această recunoaștere internațională reprezintă o valoare adăugată pentru Malanca și îi oferă oportunități de promovare și dezvoltare a tradițiilor lor în întreaga lume.

După reprezentanția de la Primăria Vicovu de Sus, malancarii s-au deplasat pe jos, însoțiți de zeci de turiști și localnici, la pensiunea Vad Martin, unde sunt cazați zeci de refugiați din Ucraina. Aici, au mai avut o reprezentație aplaudată minute în șir. Ca o recunoaștere a talentului și eforturilor lor, gazda Vasile Martin i-a cinstit cu 300 de euro, în timp ce primarul Vasile Iliut le-a oferit 4.000 de lei noi. Apoi, malancarii au fost invitați în casa restaurantului pentru a fi serviți cu bucate alese.

Malanca este o formă de teatru popular, practicată în special în perioada sărbătorilor de iarnă. Malancarii sunt prezenti în diverse localități românești din sudul Bucovinei, adică județul Suceava, dar și în comunitățile românești din țara vecină. Acest spectacol aduce bucurie și spirit comunitar în timpul sărbătorilor și contribuie la păstrarea și promovarea tradițiilor populare românești.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

Malanca din Crasna, una din localitatile cu cea mai numeroasa populatie de etnie romana din regiunea ucraineana Cernauti, a fost prezenta, in premiera, la traditionalul spectacol de Anul Nou organizat de Primaria Orasului Vicovu de Sus, judetul Suceava.

Insotiti de primarul Stefan Dragun, peste 100 de romani de dincolo de granita, din Crasna, atat membri ai grupului de teatru popular cu masti, cat si rudele acestora, au avut o reprezentatie de exceptie in fata primariei din Vicovu de Sus, fiind apaudati la scena deschisa.

Echipati cu brauri tricolore, malancarii s-au prins intr-o simbolica hora a unirii, dovedind ca etnicii romani din Bucovina de Nord traiesc cu nostalgia istorica a Romaniei Mari.

Dupa ce primarul din Crasna, Stefan Dragun, a multumit pentru primirea deosebita de care Malanca din Crasna a avut parte in partea romaneasca a Bucovinei, primarul Vicovului de Sus, Vasile Iliut a avut un scurt discurs, in care a facut un apel retoric la responsabilii politici sa opreasca varsarea de sange in razboiul din Ucraina.

De remarcat ca Malanca din Crasna a fost inclusa pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO, statut pe care-l onoreaza cu responsabilitate si mandrie.

Dupa reprezentantia de la Primaria Vicovu de Sus, malancarii s-au deplasat pe jos, insotita de zeci de turisti si localnici, la pensiunea Vad Martin, unde sunt cazati zeci de refugiati din Ucraina, unde au mai avut o reprezentatie aplaudata minute in sir. Drept rasplata, au fost cinstiti cu 300 de euro de la gazda Vasile Martin, 4.000 de lei noi de catre primarul Vasile Iliut, apoi au fost poftiti in casa, la restaurant, pentru a fi serviti cu bucate.

Sa mai spunem ca Malanca este o forma de teatru popular, indeosebi practicat in perioada sarbatorilor de iarna, malancarii fiind prezenti in diverse localitati romanesti din sudul Bucovinei, adica judetul Suceava, dar si in comunitatile romanesti din tara vecina. (E.T.)

 

https://www.<a href="https://stiridinromania.ro/tag/youtube">youtube</a>.com/watch?v=CgKQuIRoTAUAcest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Conferință de presă cu miniștrii Germaniei și Românie, alături de legende ale fotbalului

În cadrul unei conferințe de presă prilejuită de întâlnirea bilaterală dintre ministrul Federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser,...

Read More...
Fără apă caldă şi presiune scăzută la apa rece de la robinete! Anunţurile făcute de Aquatim şi Colterm

Probleme cu apa pentru locuitorii din Timișoara și Chișoda

Mii de timișoreni și locuitorii din Chișora vor întâmpina probleme cu furnizarea apei, în urma unor lucrări planificate de...

Read More...

Campionatele Naționale de Șah pentru Copii și Juniori 2024 – Ziua a treia

În cea de-a treia zi a Campionatelor Naționale de Șah pentru Copii și Juniori 2024 s-a jucat runda a...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro