Lipsa medicilor de familie în județul Vaslui

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
40% dintre medicii de familie din județul Vaslui au vârsta pensionării. ”Dacă ar ieşi mâine la pensie, ar fi o situaţie destul de gravă”

Lipsa medicilor de familie în județul Vaslui reprezintă o problemă serioasă, cu impact direct asupra accesului la asistență medicală primară pentru locuitorii din zonele rurale. Potrivit unui raport prezentat în cadrul Ședinței Colegiului Prefectural de conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, șapte localități din județ nu au medic de familie, ceea ce înseamnă că peste 10.000 de locuitori nu beneficiază de asistență medicală primară.

Localitățile afectate de această situație sunt Bogdănița, Ciocani, Coroiești, Ibănești, Găgești, Mălușteni și Poenești. În aceste zone, în ultimii doi ani nu a fost deschis niciun cabinet de medicină de familie, iar singura opțiune pentru locuitori este reprezentată de punctele de lucru ale unor cabinete existente în alte localități.

Cu toate acestea, există și unele puncte de lucru ale unor cabinete de medicină de familie înființate în alte 24 de localități din județ. Cu ajutorul unui dialog constructiv între CJAS Vaslui și medicii de familie, s-a reușit convingerea acestora să deschidă puncte de lucru cu cel puțin 10 ore de lucru pe săptămână, acolo unde era nevoie de asistență medicală.

Un alt aspect discutat în cadrul întâlnirii a fost reprezentat de numărul mare de medici de familie care își desfășoară activitatea în continuare, deși au împlinit vârsta de pensionare. Conform datelor prezentate, în județul Vaslui există 30 de medici cu vârsta de peste 67 de ani și 22 de medici cu vârsta cuprinsă între 63 și 67 de ani, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din totalul medicilor de familie. Acești medici continuă activitatea cu avizul Colegiului Medicilor și al Direcției de Sănătate Publică.

Situația este una delicată, deoarece dacă acești medici ar ieși la pensie, ar exista riscul ca multe localități să rămână fără medic de familie. Asistența medicală primară în județul Vaslui este asigurată prin 132 de contracte încheiate cu medici de familie, dintre care 66 în mediul rural și 66 în orașe și municipii.

Este necesară o abordare urgentă și o strategie coerentă pentru atragerea de medici de familie în zonele rurale și pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare în județul Vaslui. Lipsa medicilor de familie reprezintă o problemă majoră care afectează accesul la servicii de sănătate pentru populația din mediul rural și trebuie abordată cu prioritate.

Sursa si Foto: stiriest.ro

Un număr de şapte localităţi din judeţul Vaslui nu au medic de familie, potrivit unui raport prezentat, joi, în cadrul Şedinţei Colegiului Prefectural de conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui. Astfel, peste 10.000 de locuitori din localităţile Bogdăniţa, Ciocani, Coroieşti, Ibăneşti, Găgeşti, Măluşteni şi Poeneşti nu au asigurată asistenţa medicală primară, iar în 24 de localităţi au fost înfiinţate doar puncte de lucru ale unor cabinete de medicină de familie.

”O problemă la nivelul judeţului Vaslui, ca şi la nivel naţional, este lipsa medicilor de familie din anumite localităţi. Avem în judeţ şapte localităţi din mediul rural fără niciun cabinet de medicină de familie timp de doi ani consecutiv. Avem şi zone deficitare, unde ar mai fi nevoie de medici de familie, având în vedere numărul de locuitori. Noi ne mulţumim că există măcar un medic de familie în localităţile respective. Avem un dialog permanent cu medicii de familie în şedinţele trimestriale sau ori de câte ori este nevoie şi datorită acestui dialog constructiv am reuşit să-i convigem să deschidă puncte de lucru, cu minimum 10 ore de lucru pe săptămână, acolo unde mai era nevoie de medici”, a declarat şefa CJAS Vaslui, Mihaela Chitariu.

În cadrul întâlnirii a fost adusă în discuţie şi problema numărului mare de medici de familie care îşi desfăşoară activitatea, deşi au împlinit vârsta de pensionare.

”Din păcate, avem cazuri de medici care ies la pensie, care aleg să încheie contractele din cauza vârstei înaintate sau care decedează. Avem un număr de 30 de medici cu vârsta de peste 67 de ani, medici care continuă activitatea cu avizul Colegiului Medicilor şi al Direcţiei de Sănătate Publică. Mai avem şi 22 de medici cu vârsta cuprinsă între 63 şi 67 de ani. Adică aproximativ 40% dintre medici îşi desfăşoară activitatea după vârsta de pensionare. Dacă aceşti medici ar ieşi mâine la pensie, ar fi o situaţie destul de gravă, ar rămâne foarte multe localităţi fără medic de familie, a menţionat Mihaela Chitariu. Asistenţa medicală primară este asigurată la nivelul judeţului Vaslui prin 132 de contracte încheiate cu medici de familie, dintre care 66 în mediul rural şi 66 în oraşe şi municipii.Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Ministrul ucrainean de Externe, în China pentru discuții legate de oprirea războiului

Vizita ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, va dura până vineri și este prima pe care o face în...

Read More...
Enel lucrează! Locuitorii din Tapia şi Măguri, fără apă şi curent

Întreruperi de curent electric pe străzile din oraș

Întreruperi de curent electric în Timișoara în zilele de joi, 25 iulie, și vineri, 26 iulie, între orele 9,30...

Read More...

Aproape 60% din notele de la titularizare au fost sub 7

Ministerul Educaţiei a publicat, marţi la prânz, rezultatele înregistrate la proba scrisă (17 iulie) din cadrul concursului pentru ocuparea...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro