Fluierul de Cucuteni al Dianei Șoșoacă și tâlharii din Parlament –

BY: stiridinromania.ro In Actualitate

Autor: MIRON MANEGA

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 140

S-a comentat în presă că Diana Iovanovici Șoșoacă a făcut circ în Parlament, cu ocazia votului pentru legea privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Ceea ce nu s-a prea spus e că n-a fost lăsată să vorbească, știindu-se precis că voia să denunțe cacialmaua sinistră a votului, legea fiind formulată în așa fel încât să fie respinsă la Curtea Constituțională iar privilegiile parlamentarilor să fie ulterior retrocedate. Tăiată de pe lista vorbitorilor, Diana Șoșoacă a protestat cu mijloacele-i specifice (gesticulație, țipete, răcnete, invective etc), la care a adăugat un recital de șuierături din fluier. Cu precizarea că fluierul era replica unui fluier neolitic de Cucuteni, dăruit ei de un meșter vestit (are și fluierul ăsta de Cucuteni tâlcul lui simbolic…). Ca de obicei, presa a ironizat-o, punând accentul pe aspectul formal, nu pe fondul problemei – cacialmaua neconstituțională a legii și a procedurii de vot.

Într-un articol din TIMPUL, din 2 septembrie 1881, Eminescu făcea următoarea observație: „Nu alegem vorbele după cum îndulcesc sau înăspresc lucrul, ci după cum acopăr mai exact ideea noastră. Se zice că forma în care scriem ar fi exagerată, c-ar cuprinde înjurături surugieşti etc. În realitate stilul nostru nu este eufemistic. Ne-am deprins a căuta pentru orice idee expresia cea mai exactă posibilă. Dac-am voi să glumim, daca nu ne-ar păsa de adevărul ce-l zicem, am putea să spunem lucrurile mai cu încunjur. Dar lucrurile la noi nu se petrec cu încunjur; de-aceea în adevăr nu ştim de ce-am vorbi de ele cu încunjur”.

Ceea ce face Diana Iovanovici Șoșoacă se încadrează în explicația lui Eminescu: ea spune lucrurilor pe nume, fără „încunjur”. Vorba lui Cezar Ivănescu: „Dacă-i spui „rahatului” trandafir, crezi că-și schimbă mirosul?” (aici am folosit eu eufemismul, să mă ierte memoria lui Cezar Ivănescu, el n-a spus „rahat” ci altfel, tot fără „încunjur”!).

Mărturisesc că nu am franchețea semantică a Dianei Șoșoacă, pentru că sunt și eu captiv în complexul cultural al „gramaticii gestului”. Mare greșeală! Căci, dacă vine unul la tine și-ți ia totul din casă, tu cu ce te aperi? Cu argumente? Îi demonstrezi că nu e frumos ce face și-i bați obrazul? Nu e mai logic să-i tragi un genunchi în testicule? Evident, nu e elegant! Dar să-ți trădezi sau să-ți vinzi țara este elegant? Ceea ce face Diana Șoșoacă în Parlament, este, de fapt, o aplicație a proverbului japonez: „Cu samuraii lupți ca samuraii, cu tâlharii lupți ca tâlharii”. Iar în Parlamentul României nu sunt samurai.

_______________________________________

Dacă vă închipuiți că voi fi redusă la tăcere de minciună, vă înșelați amarnic!

Această ultimă săptămână, extrem de încărcată negativ, a adus în prim-plan un aspect grav al politicii și societății românești: DICTATURA […].

La 33 de ani de la sacrificiul unor oameni pentru libertatea de a vorbi, de a avea dreptul de a alege, de a avea opinii și a le expune fără frică, Parlamentul României, condus de urmașii șlehtei de alogeni care au preluat puterea în decembrie 1989, instituie minciuna la rang de cinste și pedeapsa pentru dreptul de a vorbi liber, sincer, în opoziție cu majoritatea […].

Ieri, în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului, s-a votat a 3-a lege anti-Șoșoacă, prin care se pune pumnul în gură democrației. Ieri, a fost zi de doliu în România, dreptul fundamental al exprimării și opiniei a fost abolit. Dacă cineva își închipuie că voi fi redusă la tăcere de minciună, se înșeală amarnic. Puteți să îmi luați tot, și viața de vreți, eu tot voi striga din toți rărunchii ADEVĂRUL, pentru că este singurul care ne va elibera!

Atenție, stimați parlamentari submediocri, ce fugiți de o femeie ce vă strigă adevărul și vă arată ce sunteți: „niște fameni, i-e rușine omenirii să vă zică vouă oameni!”, tot ceea ce votați acum și interziceți opoziției, se va întoarce ca un bumerang împotriva voastră, pentru că veți ajunge opoziție într-o țară condusă de oameni cu respect și dragoste de țară și atunci vă vom aplica la sânge legislația adoptată de voi împotriva întregului popor român, ca să vedeți ce înseamnă dictatura propriilor voastre legi.

În urma opoziției mele, ieri ați înțeles că avem dreptul să ne exprimăm, chiar mai mult de 10 secunde. Atenție, că cele 10 secunde pe care le acordați opoziției, pot constitui ultimele voastre secunde de viață….politică!”

(Declarația politică a Dianei Iovanovici Șoșoacă în ședința Senatului din 28.06.2023 – extrase)

 22 total views,  22 views today

Informatia a fost publicata pentru prima data de www.certitudinea.com

Sursa si foto: Click aici
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Semnarea Memorandumului de Înțelegere între UNICEF și MAI pentru reducerea riscului la dezastre

Astăzi, 18 iulie, la sediul MAI, șeful DSU, dr. Raed Arafat a primit vizita unei delegații conduse de Reprezentanta...

Read More...

Eurodeputata Diana Șoșoacă a fost scoasă din plenul Parlamentului European pentru că a încălcat regulile de conduită

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut scoaterea din sală a Dianei Șoșoacă deoarece aceasta încerca să întrerupă discursul...

Read More...
Investiții majore pentru dezvoltarea subunităților de intervenție! Făgetul va avea stație de pompieri nouă

Stația de Pompieri Făget, O Nouă Casă Pentru Salvatori

Pompierii din Făget vor avea parte de o "casă nouă" în centrul orașului, conform unui proiect de construcție ce...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro