Expozitie-omagiu, expozitie-panorama, expozitie la teatru, expozitie nostalgica si expozitie de sertare, pana la final de octombrie la Celula de Arta

BY: stiridinromania.ro In Cultura

Galeria neconventionala Celula de Arta continua isi continua demersul de a se multiplica si de a cuceri privitorii prin arta pe care o curatoriaza, expune si sustine, in spatiile proprii sau in cele prietene, cu o serie de evenimente pana la finalul lunii octombrie ce propun publicului un mix eclectic de tehnici, tematici si forme de expresie ce imbogatesc aceeasi comunitate.

Pe 20 octombrie, de la ora 18:00, intr-unul dintre spatiile partenere ale Celulei de Arta, Art Safe, are loc vernisajul expozitiei omagiale “Neverseen”, ce prezinta o retrospectiva a artistului Matei Chintila printr-o selectie de lucrari, dar si de fotografii care celebreaza viata si mostenirea artistului. Evolutia sa artistica incepe in perioada copilariei in Romania comunista, continua cu anii tineretii in Germania si este completata de influenta cubismului, preluata de la tatal sau, Spiru Chintila. Picturi, desene, precum si litografii din cele 12 capitole ilustrate in cartea Rhapsodie in Bluff pot fi admirate pentru prima data in Galeria Art Safe (str. Baiculesti nr. 29, in incinta Combinatului Fondului Plastic), ocazie cu care se comemoreaza 2 ani de la disparitia artistului.

Pana pe 22 octombrie, publicul mai are ocazia sa exploreze cea de-a treia editie KOMPUS, o expozitie neconventionala de grup in cadrul Galeriei A33, ce include o serie de tineri artisti care au expus in Celula de Arta. Grupul KOMPUS este un colectiv de artisti infiintat in 2021, alcatuit din studenti si absolventi ai Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, sub indrumarea lect. univ. dr. George Moscal, care isi propun sa promoveze arta in toate formele ei si sa ofere tinerilor artisti o platforma pentru exprimarea libera a ideilor si gandurilor lor prin creatie.

Temele si subiectele abordate in creatiile acestor artisti sunt la fel de complexe si de variate precum sunt ei insisi. De la explorarea legaturilor profunde dintre om si animal, introspectie, moarte, iubire, natura efemera, antistudiu, individualitate si pana la conexiunea dintre spatiul interior si cel exterior, expozitia ofera o panorama cuprinzatoare a vietii si conditiei umane prin lentila artei. Accesul la expozitie se poate face prin programare in prealabil, pe pagina de Facebook sau Instagram a grupului.

Microstagiunea de teatru “Lunea la pod” continua seria de evenimente care va continua pana pe 13 noiembrie, cu premiera unui spectacol de lectura si vernisajul unei expozitii curatoriata de Celula de Arta in fiecare zi de luni. Tot pana pe 22 octombrie se va putea vedea in micro-galeria din Pod expozitia Perpetuum Creation, a artistei Andreea-Eliza Petrov care, prin lucrarile ei provoaca deopotriva privitorul la introspectie, dar si perceptia asupra lucrarilor de arta, care ne asteptam sa se pastreze sub aceeasi forma ca la inceput, pentru totdeauna. Ea aduce in discutie caracterul de permanenta schimbare al lucrurilor si, implicit, al artei. Lucrarile ei se afla intr-o constanta metamorfoza prin deconstructia fizica, intentionata, “distrugerea” fiind imbratisata ca forta creatoare.

“Lunea la pod” este o initiativa formulata de un grup de tineri actori, proaspat absolventi, pentru a oferi un spatiu de creatie si vizibilitate artistilor emergenti, printr-o serie de evenimente teatrale si culturale, gazduite de Teatrul Pod. Celula de Arta se alatura acestui demers cu cate un vernisaj deosebit iar urmatoarele sunt programate pe datele de 23 octombrie – expozitie Ioana Ruse si 30 octombrie – expozitie Adina Botezatu.

Pana la final de luna, expozitia “desertar | Tomagraph feat. serban Mihalache,” organizata impreuna cu Daravere Concept Store, va continua sa fie deschisa publicului la Celula de Arta din B-dul Carol, nr. 53. Aceasta expozitie exploreaza conceptul de “desertarizare”, scotand operele literare si artistice din sertarele personale ale autorilor si aducandu-le in fata publicului.

Tomagraph | Ana Toma este artist vizual cu preocupari in zona graficii, instalatiei, fotografiei si scenografiei, editor al Casei de Editura Max Blecher si al Revistei „Poesis International”. Din 2008, se implica in organizarea unor evenimente cu profil cultural, cel mai cunoscut fiind Clubul de Lectura Institutul Blecher. Instalatiile ei au alcatuit expozitii personale la Fundatia TRIADE din Timisoara, Muzeul de Arta Comparata din Sangeorz-Bai, Diptych Art Space (Bucuresti) si „Casa cu Lei” din Bistrita.

Daravere concept store este gandit ca o expozitie colectiva curatoriata de Ana Toma, Anca Chimoiu si Claudiu Komartin. Micul magazin de cadouri culturale este amenajat cu sertare reconditionate, purtatoare de memorie. Ideea amenajarii cu sertare a pornit, desigur, de la o instalatie inspirata din cateva versuri. Magazinul este si un showroom neconventional de poezie, un loc de intalnire al scriitorilor si al artistilor in general cu publicul, un loc care aduna pasiuni culturale comune.

Tot pana la finalul lunii octombrie mai poate fi vizitata in vitrina pop-up de la Kulterra Gallery (str. stirbey Voda nr. 104 – 106) si expozitia Nostalgic Delights a artistei Dani Marie (Dana Maria Olteanu), ce isi va purta privitorii printr-o lume plina de culoare si senzualitate  si ii invita sa intre in universul estival al artistei, unde momentele petrecute la mare sau la piscina devin o celebrare a feminitatii, voluptatii, senzualitatii si sexualitatii. Aici, Dani exploreaza si sugereaza clipe de distractie, rasete, flirt si seductie, momente incarcate cu dinamica erotica si entuziasm pentru noutate. Picturile ei, in care lipsesc personajele in doua din cele trei lucrari, ofera privitorilor libertatea de a-si lasa imaginatia sa zboare. Dar nostalgia insoteste aceste momente, stiind ca timpul petrecut in astfel de imprejurari nu poate fi reprodus la nesfarsit. Prin arta ei, Dani Marie incearca sa captureze si sa conserve aceste clipe efemere, oferindu-le sansa de a trai vesnic intr-o pictura. Toate acestea au loc in preajma apei, un simbol puternic al emotiei si oglinda a sufletului nostru.

Dani Marie este o artista vizuala autodidacta si multidisciplinara, apreciata pentru operele sale pline de viata si vibrant colorate. Inspirata de miscarea Pop Art, Dani isi aduce in creatii energia, indrazneala si dragostea pentru culori vii. Lucrarile sale se concentreaza pe captarea frumusetii si linistii peisajelor naturale, in special a marii, dar si a piscinelor si a gradinilor pline de culoare. Prin picturile ei, da viata acestor subiecte, realizand o fuziune armonioasa intre natura si experienta umana. De asemenea, artista doreste sa exploreze dinamica erotica umana, lasand loc imaginatiei privitorilor prin atmosfera senzuala si seducatoare creata in lucrarile sale.
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Finala mică a voleiului masculin: Dinamo București vs Rapid București, meciul 2 din serie

Astăzi, echipa de volei masculin a clubului Dinamo București se pregătește pentru meciul 2 din finala mică împotriva echipei...

Read More...

Campionii la Șah Rapid în 2024

Evenimentul de Șah Rapid din 2024 a adus în prim plan micii campioni ai acestei competiții. Printre aceștia se...

Read More...

Victorie în primul derby al finalei mici

Echipa masculină de baschet a Rapidului a obținut o victorie importantă în primul derby al finalei mici a campionatului...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro