Dubla lansare de carte: Altarul paleocreștin și Omnia mea vobis

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Muzeul Municipiului București vă invită la o dublă lansare de carte, vineri 16 Februarie, la orele 16, la Muzeul George Severeanu.

Muzeul Municipiului București, în colaborare cu Facultatea de Istorie de la Universitatea București și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, organizează o dublă lansare de carte în ziua de vineri, 16 februarie, la Muzeul George Severeanu. Cele două cărți care vor fi lansate reprezintă un omagiu adus vieții și carierei a doi mari savanți, tatăl și fiul, Ion și Alexandru Barnea, care au avut o contribuție semnificativă în studiul istoriei antice și arheologiei.

Prima carte, intitulată “Altarul paleocreștin”, este traducerea în limba română a lucrării de doctorat susținută de Ion Barnea și este unul dintre ultimele sale dorințe exprimate fiului său înainte de a pleca din această lume. Volumul a fost editat de profesorul Cătălin Ștefan Popa și a putut fi publicat cu ajutorul unei echipe de la Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. Chiar dacă datele referitoare la începuturile creștinismului au fost adunate de Ion Barnea în 1939, această lucrare reprezintă o bază documentară valoroasă pentru cercetătorii viitori și, nu în ultimul rând, încurajează aderarea la credințele sale, conform devizei sale „Nulla dies sine linea!”.

A doua carte, intitulată “Omnia mea vobis”, este alcătuită din două volume de lucrări ale lui Alexandru Barnea, cu o prefață scrisă de prietenul și colegul său, academicianul Mihai Bărbulescu. Primul volum cuprinde articole științifice ordonate cronologic, iar al doilea volum conține diferite scrieri care evidențiază complexitatea preocupărilor lui Alexandru Barnea, care a fost un clasicist, profesor și cercetător de renume. Calitățile care l-au caracterizat, precum umanitatea, modestia și generozitatea, vor fi recunoscute și păstrate în memoria celor care l-au cunoscut și, poate, vor fi reflectate și de către cei care vor avea ocazia să parcurgă notele sale, meditând asupra titlului cărții. Publicarea acestor volume a fost realizată sub egida Facultății de Istorie, la Editura Universității din București, cu sprijinul doamnei profesor Florica Bohîlțea Mihuț și doamnei doctor Adriana Panaite de la Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan”.

Lansarea celor două cărți reprezintă un efort comun al doamnei Iuliana Barnea și al celor implicați în păstrarea și transmiterea contribuțiilor semnificative ale celor doi cercetători remarcabili către generațiile viitoare. Este o ocazie de a cunoaște și aprecia munca și pasiunea lor pentru studiul istoriei antice și arheologiei.

Sursa: Muzeul Municipiului București

Sursa: iabvp.ro


Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Facultatea de Istorie, Universitatea București și Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, vă invită la o dublă lansare de carte, vineri 16 Februarie, la orele 16, la Muzeul George Severeanu. Cele două cărți omagiază viața și cariera a doi savanți, tatăl și fiul, Ion și Alexandru Barnea, care au marcat studiul istoriei antice și arheologiei.

Prima, Altarul paleocreștin, este traducerea din greacă a lucrării de doctorat susținută de Ion Barnea și reprezintă împlinirea dorinței exprimate fiului, cu puțin înainte de a pleca din această lume. Volumul îngrijit de Profesorul Cătălin Ștefan Popa a putut fi publicat cu ajutorul unui colectiv de la Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. Chiar dacă datele legate de începuturile creștinismului sunt adunate de Ion Barnea în 1939, lucrarea constituie o bază documentară pentru viitorii cercetători și nu în ultimul rând îndemnul la aderarea crezului său, Nulla dies sine linea!.

A doua carte, Omnia mea vobis, este alcătuită din două volume de lucrări aparținând lui Alexandru Barnea, cu prefața scrisă de prietenul și colegul său, Acad. Mihai Bărbulescu. Primul cuprinde articolele științifice, ordonate cronologic, iar al doilea diferite scrieri care scot în evidență complexitatea preocupărilor celui care a fost clasicist, profesor, cercetător.  Calitățile care îl defineau, omenia, modestia și generozitatea, vor fi recunoscute și păstrate în amintirea celor care l-au cunoscut și poate a celor care vor avea răgazul de a-i parcurge notele meditând la titlul cărții. Publicarea s-a realizat sub egida Facultății de Istorie, la Editura Universității din București, cu ajutorul doamnei Prof. Florica Bohîlțea Mihuț și a doamnei Dr. Adriana Panaite, de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, editoare.

Apariția celor două volume se datorează în egală măsură doamnei Iuliana Barnea și eforturilor susținute de a păstra și transmite generațiilor viitoare contribuțiile substanțiale ale celor doi cercetători remarcabili.Acest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

Sursa si foto: iabvp.ro
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Trecerea în neființă a general-locotenentului Ionel CRĂCIUN

Cu profund regret, anunțăm trecerea în neființă a domnului general-locotenent (rtg) dr.ing. Ionel CRĂCIUN, fost comandant al pompierilor din...

Read More...

Medaliații la individual și la echipe la etapa de la Constanța a campionatului național de gimnastică

Recent, la etapa de la Constanța a campionatului național de gimnastică, s-au acordat medalii la nivelul Junioare II, Nivel...

Read More...

Activitate educativă la Colegiul Național “Emanuil Gojdu” Oradea

Colegiul Național ”Emanuil Gojdu” din Oradea a găzduit recent proiectul 𝐒𝐞𝐢𝐬𝐦𝐨𝐆𝐨𝐣𝐝𝐮𝐋𝐀𝐁, unde seismologia și educația s-au unit pentru a...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro