Diana Sosoaca, unicul senator care a cerut oficial sa ni se inapoieze Bucovina de Nord, Tinutul Herta si Bugeacul. VIDEO

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
sosoaca retrocedare romania


Moment istoric in Senatul Romaniei, ieri, 10.10.2022, cand senatoarea Diana Sosoaca a cerut oficial sa ni se inapoieze Bucovina de Nord, Tinutul Herta si Bugeacul.

Diana Sosoaca (presedinte al partidului S.O.S. ROMANIA) devine astfel unicul senator care a avut curajul sa deschida acest subiect in Senatul Romaniei.

Subiectul in sine nu a mai fost atins pana acum, senatorii din celalte partide: PSD, PNL, USR, AUR, UDMR, minoritati, nu s-au aratat niciodata interesati de recuperarea acestor teritorii, aratand astfel fie lasitate, fie indiferenta, fata de teritoriile pierdute de Romania de-a lungul timpului.

Bucovina de Nord este denumirea părții de nord a provinciei istorice Bucovina, care se află în prezent pe teritoriul regiunii Cernăuți din statul Ucraina. Acest teritoriu cu o suprafață de 6.262 km² a fost ocupat la 28 iunie 1940 de către Uniunea Sovietică printr-un ultimatum adresat statului român în urma pactului Ribbentrop-Molotov.

sursa: wikipedia

Ținutul Herța este aproximativ același cu raionul Herța (exceptând satele Ostrița, Țureni, Mamornița și Poieni care fac parte din Bucovina, dar incluzând satele Tureatca, Poieni și Sinăuții de Jos din raionul Adâncata și satul Cotul Boianului din raionul Noua Suliță) din Regiunea Cernăuți (Ucraina).

Populația acestui teritoriu este de aproximativ 28.000 de locuitori (conform recensământului din Ucraina din 2001). 93% din populație este de etnie română și toate satele din ținut sunt exclusiv românești.

O situație deosebită este în satul Tureatca unde locuitorii se declară români, dar ca limbă maternă declară limba ucraineană. Teritoriul a aparținut Principatului Moldovei iar apoi României până în anul 1940, când trupele sovietice l-au ocupat, deși potrivit anexei secrete a tratatului de neagresiune sovieto-german de la 1939, Uniunea Sovietică nu pretindea decât ocuparea Basarabiei.

Prin urmare, teritoriul a fost dat Ucrainei sovietice și, de la 1991 până astăzi, face parte din statul ucrainean. Conform tratatului de prietenie dintre România și Ucraina din 1997, România renunță la acest teritoriu. Cu toate acestea, numeroase organizații din Bucovina de Nord cât și din România au atacat această decizie și au cerut guvernului român să renunțe la tratat în 2007.

sursa: wikipedia

Bugeacul este parte din Basarabia istorică, o regiune de stepă a fostului voievodat al Moldovei, azi situată la sud de Republica Moldova, între hotarul acestui stat, Dunăre și Marea Neagră, în componența Ucrainei de azi.

În 1812, când Imperiul Rus a anexat partea de răsărit a Principatului Moldovei, între Prut și Nistru, autoritățile imperiale au extins numele de Basarabia asupra întregului teritoriul anexat, folosind pentru „Basarabia istorică” denumirea turcească de Bugeac.

Regatul României a menținut aceste denumiri între 1918 și 1940. În 1940, regiunea a fost atribuită RSS Ucrainene în detrimentul RSSM în cadrul Uniunii Sovietice, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov.

Bugeacul în cadrul Ucrainei, între Romania, Republica Moldova și Marea Neagră
sursa: wikipedia


Informatiile publicate de stiridinromania.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Pe 7 întoarcem toate scaunele de gameri pentru 5. Intră aici: 🎮 https://bit.ly/FiiPrimulLaPS5 și află cine e 5!

Pe 7 întoarcem toate scaunele de gameri pentru 5. Intră aici: 🎮 https://bit.ly/FiiPrimulLaPS5 și află cine e 5! Citeste tot articolul

Read More...

Când ai grijă de tenul tău, nu uita de zona sensibilă a ochilor 👀✨ Acum, pentru fiecare produs anti-age pentru îngrijirea tenulu…

Când ai grijă de tenul tău, nu uita de zona sensibilă a ochilor 👀✨ Acum, pentru fiecare produs anti-age

Read More...

Planuri JYSK în 2023: cel puțin 15 magazine noi și modernizarea a minim 13 magazine existente

Retailerul scandinav de mobilier și produse pentru casă JYSK continuă expansiunea în România în 2023. Anul acesta, compania planifică

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro