Diana Şoşoacă – Scrisoare deschisă către preşedintele Volodimir Zelenski

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, Articole, STIRILE ZILEI

Senatorul Avocat Diana Iovanovici-Şoşoacă, liderul Partidului S.O.S. România, a emis o scrisoare deschisă către dumneavoastră, exprimând îngrijorări legate de situația etnicilor români din Ucraina și solicitând măsuri concrete pentru protejarea drepturilor acestora.

În scrisoarea adresată președintelui ucrainean, Diana Iovanovici-Şoşoacă a subliniat importanța redeschiderii școlilor și liceelor în teritoriile românești din Ucraina, în vederea asigurării dreptului minorității române de a învăța în limba maternă. Ea a denunțat interzicerea limbii române în educație și a solicitat respectarea acestui drept fundamental.

De asemenea, liderul Partidului S.O.S. România a cerut redeschiderea bisericilor românești și oficierea slujbelor religioase în limba română, precum și încetarea prigoanei împotriva preoților creștini ortodocși, indiferent de etnia acestora.

În ceea ce privește denumirea etniei și limbii românești, Diana Iovanovici-Şoşoacă a solicitat recunoașterea acestora și renunțarea la termenul de “moldovenesc,” susținând că frații noștri sunt tot români.

Senatorul a adus în atenție și problema recrutării etnicilor români pentru serviciul militar și a acuzat că aceasta ar putea fi o modalitate de exterminare a etniei românești din Ucraina, în teritoriile istorice ale României.

În final, Diana Iovanovici-Şoşoacă a atras atenția asupra importanței protejării Deltei Dunării și sprijinirii fermierilor români și a subliniat că relația dintre România și Ucraina trebuie să se bazeze pe respect reciproc.

Scrisoarea senatorului a fost datată 10 octombrie 2023, și reprezintă o voce importantă în discuția privind relația dintre cele două țări și situația etnicilor români din Ucraina. Este de așteptat ca aceasta să genereze dezbateri și discuții în ambele țări cu privire la drepturile minorităților și relațiile bilaterale.
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Enel lucrează! Locuitorii din Tapia şi Măguri, fără apă şi curent

Întreruperi de curent electric pe străzile din oraș

Întreruperi de curent electric în Timișoara în zilele de joi, 25 iulie, și vineri, 26 iulie, între orele 9,30...

Read More...

Aproape 60% din notele de la titularizare au fost sub 7

Ministerul Educaţiei a publicat, marţi la prânz, rezultatele înregistrate la proba scrisă (17 iulie) din cadrul concursului pentru ocuparea...

Read More...
Detalii de ultimă oră, despre accidentul după care o maşină în care erau trei copii a ars ca o torţă! Ce a făcut şoferul, înainte de impact?

Accident complit: tineri inconștienți și mașină distrusă

Un accident cumplit s-a petrecut în localitatea Finiş, judeţul Bihor, unde un tânăr de doar 15 ani a fost...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro