Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ: “România este sat fără câini în care fiecare face ce vrea, fără să observe nimeni?”

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI

Astazi, in cadrul sesiunilor de intrebari si interpelari, Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ, presedintele partidului S.O.S. Romania, a scos la iveala mai multe aspecte ingrijoratoare in legatura cu primaria din Miroslava. Redam intrebarea completa mai jos.

Obiectul întrebării: Primăria Miroslava caută ape termale lângă șoseaua de centură

Stimați Domni,

          Într-o anchetă 7Iasi.ro se atrage atenția asupra unor grave probleme la Primăria din Miroslava, care și așa este acuzată de toate nelegiuirile și ilegalitățile posibile:

Sub pretextul identificării unor surse de ape minerale pentru o bază de tratament balnear, Primăria Miroslava a plătit sute de mii de lei unei firme din Suceava pentru prospecțiuni la mare adâncime. Timp de mai multe săptămâni, reziduurile forajelor au fost dirijate pe sub șoseaua de centură, printr-un șanț de aproape un kilometru, până în albia râului Bahlui. Forajele au fost executate fără avizul obligatoriu emis de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM).

Contractul pentru proiectare și execuție dintre Primăria Miroslava și firma Geonord Foraje SRL a fost încheiat pe 28 februarie, iar în mod miraculos în aceeași zi a fost predat și proiectul. Primarul Dan Niță a solicitat Consiliului Local aprobarea investiției abia în luna octombrie 2023, după ce ANRM a respins eliberarea permisului pentru prospecțiuni.

Pe parcursul mai multor zile au fost efectuate foraje în zona Uricani, pe un perimetru aflat între stadion și șoseaua de centură. De pe urma lucrărilor de forare au rezultat reziduuri, în special apă cu nămol, care au fost captate de o conductă și ulterior dirijate printr-o rigolă de sub șoseaua de centură și printr-un șanț săpat pe o distanță de aproximativ doi kilometri până în albia râului Bahlui.

          Și Administrația Bazinală de Apă Prut a comunicat că lucrările au fost efectuate ilegal, deși anterior fusese obținut un aviz de principiu pentru executarea forajelor. Faptul că ulterior au fost descoperite ape cu „caracter artezian” trebuia adus la cunoștința instituției pentru obținerea unui nou aviz, tocmai pentru a se stabili cum poate fi gestionat debitul subteran.

          La mai bine de șapte luni de la semnarea contractului cu firma Geonord Foraj SRL, Primăria Miroslava s-a trezit în situația că nu poate obține permisul pentru prospecțiuni la mare adâncime al ANMR, document pe care societatea contractată se angajase să-l obțină. În luna iulie, Geornord Foraje SRL a solicitat ANRM eliberarea permisului pentru foraje și prospecțiuni la mare adâncime, însă instituția a respins cererea, deoarece documentația era incompletă și pentru că trebuia depusă de către comuna Miroslava, nu de către firma executantă. În schimb, răspunsul ANRM dezvăluie faptul că investiția trebuia aprobată de către Consiliul Local, aprobare pe care primarul Dan Niță nici măcar nu o solicitase.

În disperare de cauză, primarul Dan Niță a inițiat pe 17 octombrie, un proiect de hotărâre prin care a solicitat Consiliului Local, completarea actelor, dar și aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru lucrările de prospecțiuni la mare adâncime.

Contractul pentru realizarea forajelor a fost atribuit firmei Geonord Foraje SRL printr-o procedură de încredințare directă. Primăria Miroslava a publicat anunțul în sistemul electronic de achiziții publice pe 23 februarie, cu un minut înainte de terminarea programului, la ora 15.59. A doua zi, la 8.30, contractul a fost atribuit firmei administrată de către Mihaeala Ioniță. Contractul care prespunea proiectarea, execuția forajelor și obținerea avizelor are o valoare de 406.000 lei și a fost semnat pe 28 februarie. După cum reiese din hotărârea Consiliului Local din 17 octombrie, proiectul tehnic a fost predat chiar în ziua semnării contractului. Un miracol sau o înțelegere „pe sub mână” între Primăria Miroslava și firma Geonord Foraje SRL.

După semnarea contractului, costurile investiției au crescut considerabil, astfel că la obținerea autorizației de construire, Primăria Miroslava a declarat o valoare de peste 700.000 lei.

Vă solicit de urgență analizarea tuturor aspectelor invocate și remiterea unui răspuns cu privire la legalitatea acțiunilor întreprinse.

Solicit Corpuri de control și remiterea rapoartelor întocmite.

Solicit verificarea avizelor și oprirea lucrărilor în cazul ilegalității acestora, repunerea în situația anterioară, repararea prejudiciilor, verificarea temeiniciei acțiunilor întreprinse.

Solicit de urgență intervenția autorităților pentru oprirea oricăror prejudicii asupra mediului, dar și cheltuirea ilegală și fără noimă a banului public.

Care au fost avizele obținute și activitățile  aprobate de acestea ?

Ce avize mai aveau de obținut și care sunt deficiențele constatate ?

Vă solicit să sesizați organele de anchetă penală în cazul în care au fost săvârșite fapte de natură penală.

A fost legală procedura de atribuire directă ? Care au fost dispozițiile legale care permiteau această procedură ?

Chiar nimeni nu  a sesizat faptele invederate de jurnaliști ? România este sat fără câini în care fiecare face ce vrea, fără să observe nimeni ? Primarul din Miroslava chiar nu este niciodată controlat și verificat pentru ilegalitățile invocate de cetățeni ?

Vă solicit de urgență intervenția și luarea măsurilor care se impun, inclusiv atragerea răspunderii tuturor persoanelor care se fac vinovate și sesizarea organelor penale dacă faptele sunt de natură penală. Solicit să îmi comunicați demersurile inițiate și rezultatele obținute.

Vă mulțumesc!                                                      

Solicit răspuns scris și oral.

Senator neafiliat Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ

Partidul S.O.S. România
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

A trântit la pământ, cu portiera mașinii, un motociclist aflat în trafic! – incomod-media.ro

Investiții majore în infrastructura orașului Răcari

Primarul Marius Caravețeanu din Răcari este la lucru, iar nu pentru că se apropie campania electorală. Administrația locală și...

Read More...

Mănăstirea Căldărușani – un important lăcaș de cult din secolul al XVIII-lea, situat în comuna Căldărușani.

Mănăstirea Căldărușani este un loc sacru și plin de istorie, situat în comuna Căldărușani, la doar câțiva kilometri de...

Read More...
Photo of two men in blue lab jackets working on a copper colored box with wires

NASA va construi un detector de cutremure lunare pentru misiunea Artemis III din 2026

NASA va construi un detector de cutremure lunare pentru astronauți să-l desfășoare pe Lună în 2026, în cadrul misiunii...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro