Diana Iovanovici-Șoșoacă: ”Ce se ascunde în spatele victoriei din cazul Roşia Montană”

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, Articole

Într-un comunicat recent, Senatorul Av. Diana Iovanovici-Șoșoacă, liderul Partidului S.O.S. România, a ridicat semnale de alarmă cu privire la consecințele victoriei României în procesul cu Gabriel Resources privind situația de la Roșia Montană.

În timp ce anunțul despre respingerea cererii de despăgubire a companiei canadiene pare o victorie pentru România, Șoșoacă sugerează că triumful ar putea ascunde negocieri defavorabile țării, similar cu precedentul caz al Insulei Șerpilor.

Senatorul subliniază importanța vigilentei asupra potențialelor acorduri secrete care ar putea favoriza interese străine în detrimentul celor naționale, atât în ceea ce privește exploatarea aurului, cât și a metalelor rare, mai valoroase, de la Roșia Montană.

Mai mult, Șoșoacă critică poziționarea geostrategică a României ca pe un instrument al intereselor externe, în timp ce interoghează sinceritatea partidelor politice care se laudă cu această victorie.

În final, senatorul avertizează asupra costurilor ascunse ale acestui succes și a potențialelor complicități care au permis situația actuală, chemând la o evaluare transparentă a implicațiilor pe termen lung ale acestei decizii pentru România. Redăm în continuare comunicatul integral.

Ce se ascunde în spatele victoriei din cazul Roşia Montană

Câştigarea procesului împotriva Gabriel Resources este o victorie pentru România doar dacă în spatele acestei decizii nu se ascund negocieri păguboase pentru ţara noastră. Vă reamintesc că un caz similar a fost şi victoria României în procesul împotriva Ucrainei privind platoul continental din jurul Insulei Şerpilor: după ce euforia victoriei s-a stins, am aflat că drepturile de exploatare a resursele din jurul Insulei Şerpilor fuseseră deja cedate unei companii străine dinainte de pronunţarea deciziei, astfel că nu România a câştigat, ci compania respectivă.

Victoria în cazul Roşia Montană ridică semne de întrebare similare. Faptul că România nu mai trebuie să plătească despăgubiri reprezintă, fără îndoială, o veste extraordinară şi care trebuie să ne bucure, cu condiţia ca în spatele acestei victorii puterea din România să nu fi făcut tranzacţii dezavantajoase. Ideea lansării unui referendum pentru exploatarea aurului de la Roşia Montană indică faptul că, la fel ca în cazul resurselor din Marea Neagră, cineva se pregătea să aibă acces la aceste resurse, şi nu statul român, ci tot companiile străine. În plus, ceea ce nimeni nu spune, este faptul că, pe lângă aur, la Roşia Montană se găsesc metale rare mai preţioase chiar decât aurul. Bătălia pentru acele resurse nu este doar pentru aur, ci mai ales pentru metalele rare a căror valoare este incomensurabilă în situaţia actuală.

Victoria în cazul Roşia Montană mai indică faptul că România a devenit foarte importantă pentru Washington şi Bruxelles care vor să îşi asigure aici o ţară obedientă pentru planurile lor, oferindu-le în acest sens un colac de salvare PSD-ului şi PNL-ului care s-au prăbuşit în sondaje. Poziția geostrategică a României în condițiile războiului din Ucraina este inestimabilă, dar acest lucru trebuie folosit pentru binele României, nu pentru a arunca țara în aventuri periculoase și în conflict!

Cât despre ”eroii” care se laudă acum că au ”salvat” România, aceștia fac parte din aceleași partide care au provocat situația de la Roșia Montană, așa încât laudele lor sunt neavenite: tot guvernele PSD și PNL cu aliații lor au aruncat România în acest dezastru și în procesul cu Gabriel Resources!

Așadar, marea victorie a PSD și PNL este repararea propriilor lor greșeli, dar nu se știe cu ce costuri. Ce trebuie să dea în schimb România pentru această victorie? Cine a pus ochii pe resursele de la Roșia Montană și a aranjat apele ca Gabriel Resources să fie scoasă din joc pentru ca să lase locul altor exploatatori? De ce nu se vorbește de metalele rare de la Roșia Montantă, ca să știm adevărata valoarea a zăcămintelor de acolo?

În România ne-am obișnuit ca fiecare ”victorie” să fie plătită însutit la masa negocierilor și nu în avantajul nostru. Anunțul prealabil intenționat al pierderii procesului din partea oficialilor români i-a făcut oricum pe cei de la Gabriel Resources să câștige foarte mulți bani pe bursă. Astfel, acţiunile Gabriel Resources au crescut cu 40 la sută în urma anunţurilor disperate ale autorităţilor române că procesul va fi pierdut, ceea ce arată un plan prin care firma canadiană a fost ajutată să facă miliarde de euro de pe urma acestui proces chiar dacă îl pierde!

Pe de altă parte, Gabriel Resources a anunţat că are de gând să conteste decizia ICSID prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenția ICSID, ceea ce arată că România nu a scăpat definitiv de probleme. Se ridică şi întrebarea de ce România a acceptat prin contract ca eventualele dispute să fie judecate de International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) al Băncii Mondiale, de la Washington, o curte arbitrară despre care se ştie că are tendinţa să judece în avantajul companiilor şi în detrimentul statelor?

Ce va plăti România pentru câștigarea acestui proces se va vedea doar în perioada următoare, după ce efuziunea promovată public se va stinge. Numai atunci vom afla cât ne costă, de fapt, acest dezastru început de partidele care conduc România de 34 de ani! Deocamdată nimeni din România nu a fost tras la răspundere conform legii pentru pericolul în care a fost aruncat statul român prin contractul cu Gabriel Resources, ceea ce arată complicități la cel mai înalt nivel în cazul Roșia Montană!

Senator Av. Diana Iovanovici-Șoșoacă

Președintele Partidului S.O.S. România

9.03.2024

Foto: colaj
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Six students were ready to explain a technology they detailed on a poster.

Studenții din California ajută la soluționarea provocărilor sistemelor autonome pentru operațiuni viitoare cu drone pe Pământ și alte planete

Studenții de la o universitate care deservește o minoritate din California ajută la rezolvarea provocărilor sistemelor autonome pentru operațiunile...

Read More...
ZILELOR EUROPENE ALE ARHEOLOGIEI la Cetatea Noviodunum

Zilele Europene ale Arheologiei la Cetatea Noviodunum

În perioada 14-15 iunie 2024, la Cetatea Noviodunum din Isaccea, județul Tulcea, vor avea loc evenimente speciale dedicate Zilelor...

Read More...
Sărbătoare la Mănăstirea Rafaila- FOTO

Sărbătoare la Mănăstirea Rafaila

Într-o atmosferă de sărbătoare, credincioșii s-au adunat la Mănăstirea Rafaila pentru a comemora ziua Sfântului Luca al Crimeei, un...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro