Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ: „Bazele militare NATO în România și legătura cu canalul Bâstroe”

BY: stiridinromania.ro In Articole, STIRILE ZILEI
diana sosoaca 8 martieInterpelarea a fost adresata Primului Ministru Nicolae-Ionel CIUCĂ de catre doamna senator Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ in cadrul sedintei care a avut loc de ziua femeii 8.3.2023. Redam interpelarea integral mai jos.

„FLUX 24 a difuzat pe 17 februarie o ştire de la Radio Europa Liberă, post finanţat de Congresul american, despre această bază americană în Delta Dunării.

Un proiect de lege aflat în Senatul Statelor Unite trasează criteriile de care ar urma să ţină cont administraţia de la Washington în finalizarea şi aplicarea viitoarei strategii de dezvoltare şi securitate a regiunii Mării Negre. Documentul intitulat „black sea security act of 2022” a fost introdus în Senat vara trecută de senatori din ambele partide – republican şi democrat – şi a fost adoptat în decembrie de comisia pentru relaţii externe a Senatului U.S.A.

„Black Sea security act” punctează nevoia unei prezenţe maritime NATO „stabile, rotaţionale în Marea Neagră”.

Este unul dintre punctele de dezacord cu Turcia, care nu este dispusă să ia în discuţie o modificare/adaptare la realităţile curente ale Convenţiei de la Montreaux din 1936.

Aceasta limitează accesul în Marea Neagră al navelor care nu aparţin statelor riverane, iar Turcia controlează accesul prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele.

Intr-o analiză publicată în octombrie de Iulia Joja, directorul programului pentru Marea Neagră al Middle East Institute, organizaţie cu sediul la Washington, împreună cu fostul ambasador al Georgiei în U.S.A., Bătu Kutelia, cei doi pledează pentru găsirea unor soluţii de eludare a cadrului strict al Convenţiei. Astfel s-a menţionat:

„ Dacă Convenţia de la Montreaux nu poate fi anulată sau modificată, o flotă NATO ar putea opera sub pavilion românesc. Dar, adaugă autorii analizei, ar trebui, de fapt, ca Statele Unite să ia în considerare o a patra bază în care forţele sale să fie prezente, pe lângă cele de la Mihail Kogălniceanu, Deveselu şi Câmpia Turzii.”

Această a patra bază, cu o componentă maritimă în Delta Dunării „ ar necesita o investiţie din partea Statelor Unite ~ şi contribuţii din partea aliaţilor săi – într-o flotă mică, flexibilă a Mării Negre, cu componente de apărare şi supraveghere aeriană ”, recomandă Iulia Joja şi Bătu Kutelia.

Vă solicit să îmi comunicaţi care este motivul pentru care nu aţi informat Parlamentul cu privire la aceste aspect, care ţin de securitatea naţională?

Care este motivul pentru care nu aţi informat cetăţenii români cu privire la aceste planuri care deja sunt votate în USA?

Care este motivul pentru care nu a fost prezentat Parlamentului României un astfel de plan şi de ce nu a fost supus votului parlamentarilor?

Care este motivul pentru care UNESCO nu este sesizat cu privire la aceste acte care distrug Delta Dunării?

Cine a aprobat construirea celor 3 baze militare USA în România: Mihail Kogălniceanu, Deveselu şi Câmpia Turzii?

Care este regimul juridic al terenurilor pe care sunt amplasate bazele militare USA?

Suntem cumva o colonie a USA de permitem astfel de acţiuni pe teritoriul nostru?

Care este motivul pentru care România nu are baze militare în USA, pentru a se respecta principiul reciprocităţii?

Având în vedere situaţia prezentată, solicit de urgenţă construirea unor baze militare române în U.S.A., exact câte deţine şi U.S.A. pe teritoriul României, cu acelaşi regim juridic ca ale acestora.

Vă mulţumesc!

Solicit răspuns scris şi oral.

Senator Partidul S.O.S. România Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ”

concurs stiridinromania


Informatiile publicate de stiridinromania.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Ne așteaptă zile însorite, călătorii cu #Spring de asemenea! Spune-ne ce preferi: #AI sau #Realitate? Pentru noi,

Ne așteaptă zile însorite, călătorii cu #Spring de asemenea! Spune-ne ce preferi: #AI sau #Realitate? Pentru noi, e

Read More...

Te gândești la o călătorie împreună cu cei mici? 👨‍👩‍👦 Cu siguranță îți este familiar volumul mare de bagaje, pregăti…

Te gândești la o călătorie împreună cu cei mici? 👨‍👩‍👦 Cu siguranță îți este familiar volumul mare de bagaje,

Read More...

Conceput pentru aventuri epice. Reinventează explorarea! 21.03, ora 14:00 👉🏻 https://youtu.be/AoYHfeeVl74

Conceput pentru aventuri epice. Reinventează explorarea! 21.03, ora 14:00 👉🏻 https://youtu.be/AoYHfeeVl74 Citeste tot articolul pe Link catre articol Sursa si

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro