Cresterea salariului minim pe economie

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Salariul minim pe economie crește începând de astăzi, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar. Această măsură a fost aprobată în ședința de Guvern din luna iunie. Odată cu majorarea salariului minim, angajații vor primi în plus 284 de lei în mână.

Decizia privind creșterea salariului minim a fost salutată de angajații remunerați cu salarii minime, însă aceștia au fost îngrijorați de posibilitatea ca cei care beneficiază de tichete de masă să primească mai puțini bani începând cu 1 iulie, deși salariul a crescut.

Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii au atras atenția că, odată cu majorarea salariului minim, exista riscul ca anumiți angajați să primească salarii mai mici din cauza creșterii plafonului salarial până la care se acordă beneficiile fiscale.

Totuși, Guvernul a modificat legea pentru a evita această situație și a asigurat că tichetele de masă nu vor fi luate în considerare la calculul plafonului de 4.000 de lei.

Îngrijorări au apărut și în legătură cu punctul de amendă, care ar fi urmat să crească la 185 de lei începând cu 1 iulie. Cu toate acestea, premierul a anunțat că acesta va rămâne la valoarea de 165 de lei, fără a fi modificat.

Odată cu creșterea salariului minim pe economie, se vor înregistra și noi scumpiri în România. De exemplu, începând cu 1 iulie, șoferii se vor confrunta cu o creștere a prețului carburanților, odată cu majorarea accizelor. Aceștia vor plăti cu 40 de bani mai mult pentru 1 litru de motorină și cu 43 de bani în plus pentru benzina. Astfel, pentru un plin de 50 de litri, șoferii care alimentează cu motorină vor plăti în plus 20 de lei, iar cei care optează pentru benzină vor scoate din buzunar 21 de lei.

Sursa: romania/”>www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

Salariul minim pe economie creste, incepand de astazi, de la 3 300 de lei, la 3 700 de lei. Masura a fost aprobata, in sedinta de Guvern, la inceputul lunii iunie. Odata cu majorarea salariului minim, angajatii vor primi in plus 284 de lei in mana.

„Cea mai asteptata decizie de azi este cresterea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o masura agreata cu partenerii de dialog social, de care beneficiaza peste 1,8 milioane de angajati din Romania. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajatii primesc in plus 284 de lei pe luna”, spunea premierul la acea vreme.

Desi vestea a fost foarte bine primita de angajatii remunerati cu salarii minime, bucuria a fost repede spulberata de o temere cu privire la faptul ca, cei care beneficiaza de tichete de masa, ar fi urmat sa primeasca mai putini bani de la 1 iulie, desi salariul ar fi crescut.

Reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii (CNIPMMR) au explicat, in nenumarate randuri, ca daca Guvernul majoreaza salariul minim la 3.700 lei, de la 1 iulie, si creste la 300 de lei suma care nu este impozitata, dar mentine totusi la 4.000 lei pragul salarial pana la care se pot acorda aceste beneficii, este posibil ca anumiti angajati sa primeasca salarii mai mici.

Totusi, vineri, Guvernul a decis sa modifice legea astfel incat veniturile sa nu fie afectate. Premierul a anuntat, inaintea sedintei de Guvern, ca tichetele de masa nu vor fi luate in considerare la calcului plafonului de 4.000 de lei.

”Din partea Finantelor vine o modificare a reglementarilor referitoare la aplicarea facilitatilor fiscale in cazul salariului minim. Contravaloarea tichetelor de masa, respectiv a indemnizatiei de hrana, acordate potrivit legii, sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei. Astfel, protejam puterea de cumparare a tuturor angajatilor incadrati cu salariul minim pe economie”, a anuntat Marcel Ciolacu.

Ingrijorari au existat si cu privire punctul de amenda, care ar fi urmat sa creasca la 185 de lei, de la 1 iulie, in cazul in care nu ar mai fi fost inghetat. Tot vineri, insa, premierul a declarat ca acesta va fi plafonat. Concret, va ramane la valoarea de 165 de lei, iar amenzile nu vor fi modificate.

„Vom ingheta, astazi, si punctul de amenda, astfel incat acesta sa nu creasca odata cu salariul minim pe economie”, a explicat premierul Ciolacu inaintea sedintei de Guvern.

Din pacate, odata cu cresterea salariului minim pe economie, apar si noi scumpiri in Romania. De exemplu, de la 1 iulie, pe soferi ii asteapta o noua majorare a pretului carburantilor, odata cu cresterea accizelor. Acestia vor plati mai mult cu 40 de bani pentru 1 litru de motorina, iar pentru benzina, vor scoate din buzunar 43 de bani in plus.

Mai exact, pentru un plin de 50 de litri, soferii care vor alimenta cu motorina vor plati in plus 20 de lei, iar cei care au masinile pe benzina, 21 de lei.Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Împușcături la un eveniment de campanie al lui Donald Trump. Presupusul atacator și un participant la miting au fost uciși

Donald Trump a fost escortat de urgență de la un miting din orașul Butler, Pennsylvania, după ce câteva focuri...

Read More...

Armonia între carieră și viața personală: Cheia unei sănătăți generale echilibrate

Armonia între carieră și viața personală este un aspect esențial pentru menținerea unei sănătăți generale echilibrate. De-a lungul timpului,...

Read More...

Guardienii Crucii: Povestea Cavalerilor de Malta

Guardienii Crucii: Povestea Cavalerilor de Malta este una dintre cele mai fascinante și importante povești din istoria medievală. Fondată...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro