Controversă în România: Premierul Ciolacu Acuzat de Discriminare

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, Articole

Recent, în România a izbucnit o controversă de proporții după declarațiile premierului Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă desfășurate în Timișoara. Premierul a făcut o remarcă care a stârnit nemulțumirea comunității moldovene, atât din țară, cât și din diaspora, spunând: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. Această frază a fost interpretată ca un semn de dispreț și desconsiderare față de locuitorii Moldovei.

Avocatul Dragomir Sava Tomașeschi, președintele filialei Iași a partidului S.O.S. România, a depus o petiție la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), acuzând premierul de încălcarea prevederilor Ordonanței Guvernului 137/2000, care reglementează combaterea discriminării. Avocatul solicită sancționarea premierului pentru comportamentul său, pe care îl consideră o discriminare directă la adresa întregii comunități moldovene.

Declarația premierului Ciolacu a generat o serie de reacții în rândul politicienilor și al opiniei publice, reflectând tensiuni mai largi cu privire la problemele de regionalism și discriminare în România. Partidul S.O.S. România, prin vocea avocatului Tomașeschi, propune chiar măsuri drastice, inclusiv excluderea premierului din viața politică și încetarea difuzării imaginii sale de către posturile de televiziune, invocând o politică de “cancel culture” ca soluție optimă.

Este de așteptat ca CNCD să analizeze această sesizare și să emită o decizie care va avea un impact semnificativ nu doar asupra carierei politice a premierului Ciolacu, dar și asupra modului în care discriminarea este percepută și gestionată în spațiul public românesc. Această situație evidențiază importanța discursului politic și consecințele pe care le poate avea asupra coeziunii sociale în România.

Petiția lui Tomașeschi pune în lumina reflectoarelor nu doar o declarație controversată, ci și o problemă mai amplă a respectului față de diversele comunități regionale și nevoia de sensibilitate în discursul public. Decizia CNCD va fi, fără îndoială, un moment definitoriu în această dezbatere înflăcărată.

Redam in continuare sesizarea către CNCD privind declarațiile premierului Marcel Ciolacu, formulata de catre Dragomir Sava Tomașeschi.

“CĂTRE,

CONSILIUL NAȚIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII

DOMNULE PREȘEDINTE,

Subsemnatul, av. Dragomir Sava Tomașeschi, în calitate de președinte al Filialei Iași a partidului S.O.S România, cu domiciliul procedural ales la SCA Tomașeschi & Asociații, cu sediul în mun. Iași, str. Grigore Ureche nr. 3, bl. Walter Mărăcineanu, mezanin formulez prezenta

PETIȚIE

prin care sesizez Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și solicit respectuos constatarea încălcării prevederilor OG 137/2000 de către prim-ministrul României – Marcel Ciolacu și sancționarea acestuia pentru faptele săvârșite.

În fapt, premierul Ciolacu, aflat la o conferință de presă din Timișoara, a declarat următoarele: ,,Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți’’. Această frază a șocat întreaga comunitate de moldoveni din țară, dar și din diaspora. Cetățenii care se mândresc cu baștina și casa lor, au rămas profund dezamăgiți de o asemenea declarație josnică, impregnată cu ostilitate, dispreț și desconsiderare.

Considerăm că este absolut evident disprețul cu care Ciolacu tratează locuitorii Moldovei. Acesta cataloghează cetățenii din partea de est a României ca fiind cu un cap mai jos decât cetățenii care populează celelalte zone ale țării, iar fraza – ,,și vă rog frumos să nu mă jigniți’’, denotă dorința acestuia de a nu fi în niciun caz asemuit cu locuitorii Moldovei.

Comportamentul premierului nu reprezintă nimic altceva decât un act de discriminare directă cu privire la o comunitate întreagă de români, în special cu privire la tradițiile și obiceiurile moldovenilor.

Considerăm că o abatere de această amploare trebuie reprimată și sancționată, întrucât este inadmisibil ca un funcționar public, plătit din impozitele cetățenilor, să jignească o parte din acești cetățeni. O exprimare care batjocorește un popor întreg nu trebuie iertată sau uitată, ci necesită a fi sancționată la cel mai înalt nivel.

Nu întotdeauna achiesăm soluțiilor altor popoare, însă politica de ,,cancel culture’’ este unica soluție optimă în această situație. Credem cu înverșunare că pe lângă sancțiunea patrimonială, pe care Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării este competent să o aplice, premierul Ciolacu trebuie exclus și alungat din viața politică a României. Considerăm că posturile de televiziune trebuie să refuze difuzarea imaginii sale, or ignoranța este cea mai puternică lovitură pentru o astfel de persoană.

Toate acestea fiind spuse, vă rugăm respectuos să constatați abaterea gravă săvârșită de către premierul Ciolacu și să îl sancționați potrivit art. 26 teza 2 din OG 137/2000 cu sancțiunea maximă. Cu certitudine, o sancțiune mai mică nu îl va speria și nici nu va fi îndestulătoare pentru o persoană precum premierul Ciolacu.

Av. Dragomir Sava Tomașeschi”

Foto: colaj Facebook
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

IMPACTPRESS

Atentie la Mesajele False!

O nouă campanie de mesaje false, transmise în numele ANAF, este în desfășurare în această perioadă. Contribuabililor, persoane juridice,...

Read More...
Europol-coordinated operation tackles the threat of terrorist-operated websites

Operațiunea HOPPER II: Lupta împotriva propagandei teroriste online

Zece țări s-au unit cu Europol pentru a perturba activitățile de propagandă online ale organizațiilor teroriste religioase și politice...

Read More...

România nu a eliberat vize pentru delegații ruși la sesiunea Adunării Parlamentare a OSCE

Președintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, Grigori Karasin, a anunțat acest lucru pe contul său de Telegram. Conform...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro