Cod galben de instabilitate atmosferică în mai multe județe din vestul și nord-vestul țării

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Cod galben de ploi, în vestul țării! Sunt așteptate averse torențiale, vijelii, descărcări electrice și izolat grindină

Cod galben de instabilitate atmosferică în vestul și nord-vestul țării

Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică pentru mai multe județe din vestul și nord-vestul țării. Acesta va fi valabil în regiunile Banat, Crișana, Maramureș, precum și în zonele montane aferente.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în aceste zone se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aversele vor fi prezente, având un caracter torențial, iar descărcările electrice vor fi frecvente. De asemenea, se vor produce intensificări de scurtă durată ale vântului, cu rafale de 50-60 km/h. În unele locuri, se vor înregistra vijelii și căderi de grindină.

Cantitățile de apă vor fi semnificative, mai ales prin acumulare. În intervale scurte de timp, se vor înregistra cantități de apă de 20-25 l/mp, iar izolat, în nord-vestul teritoriului, acestea vor depăși 40-50 l/mp.

Fenomenele meteorologice periculoase vor fi sesizate pe arii restrânse și în centrul și nord-estul țării, precum și în restul zonei montane. De mâine, instabilitatea atmosferică se va manifesta mai ales în sud, centru și est.

Aceste informații meteo vin în contextul în care România se confruntă cu variații extreme ale temperaturilor și fenomene meteorologice neobișnuite în această perioadă a anului. În ultimele săptămâni, au fost înregistrate temperaturi neobișnuit de ridicate, dar și precipitații abundente în anumite zone.

Meteorologii atrag atenția asupra importanței respectării avertizărilor și recomandărilor emise de autorități în astfel de situații. Este important ca populația să fie pregătită și să ia măsuri de precauție pentru a preveni eventualele probleme cauzate de aceste fenomene meteorologice extreme.

Această instabilitate atmosferică se încadrează în cadrul schimbărilor climatice globale care afectează întreaga planetă. Încălzirea globală și modificările climatice au dus la creșterea frecvenței și intensității fenomenelor meteorologice extreme în ultimele decenii. Așadar, este necesară o abordare responsabilă și măsuri de protecție a mediului pentru a contracara acest fenomen și a limita impactul asupra populației și a ecosistemelor.

Sursa: www.sursadevest.ro

Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică, valabil pentru mai multe județe din vestul și nord-vestul țării.

Conform ANM, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și în zonele montane aferente, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu rafale de 50-60 km/h, izolat vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat, îndeosebi în nord-vestul teritoriului, de peste 40-50 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala, pe arii restrânse, astăzi și în centrul, nord-estul țării și în restul zonei montane. De mâine vor fi manifestări de instabilitate atmosferică îndeosebi în sud, centru și est.Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Readout of President Biden’s Call with Amir Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani of Qatar

S.U.A.: Colaborarea bilaterală între SUA și Qatar: o viziune comună pentru o regiune a Orientului Mijlociu mai stabilă și prosperă

Președintele Joseph R. Biden, Jr. a vorbit astăzi cu Amir Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani din Qatar. Cei doi...

Read More...
3 octombrie 1906: Mesajul SOS ("Save Our Souls", "Save Our Ship") a fost adoptat ca semnal internațional de forță majoră

Semnalul SOS – istoria și semnificația lui

Semnalul de alarmă "SOS" este cunoscut în întreaga lume ca fiind cel mai frecvent utilizat în codul Morse. Adoptat...

Read More...

“4 octombrie: 80 de ani de la nașterea lui Florian Pittiș”

Florian Pittiș a fost una dintre personalitățile remarcabile ale scenei artistice românești. Pe lângă talentul său ca actor, regizor...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

error: Continut protejat.
stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro