Cât cheltuie Autoritatea Electorală pentru chiria, curentul electric și locurile de parcare ale directorilor din instituție

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Autoritatea Electorală

În timp ce Guvernul crește taxele, instituțiile plătesc chirii, locuri de parcare, facturi pentru funcționari care locuiesc în case ale statului. În primele opt luni din 2023, Autoritatea Electorală Permanentă a cheltuit 1,5 mil. de lei pentru chiriile, diurnele și decontările mai multor directori.

Potrivit unor documente obținute de Europa Liberă, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a decontat către Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), 527 de euro pe lună numai pentru chiria apartamentului închiriat de secretarul general, fost președinte, Constantin Mitulețu Buică. Acesta locuiește pe strada Mihai Eminescu din centrul Capitalei.

La această sumă s-au adăugat utilitățile, iar totalul lunar a ajuns, în 2023, la 1.240 de euro (6.200 lei).

Conform legii, Buică este considerat „înalt funcționar public”.

Locul de parcare din subsolul clădirii costă 293 de lei/lună, echivalentul a 50 de euro, iar instituția decontează facturile la gaz, apă sau salubritate, pentru angajatul său. De exemplu, în luna iunie a acestui an, AEP a plătit pentru aceste servicii 516 de lei.

Curentul electric consumat de demnitar a fost plătit tot de instituție. A costat 337 de lei în martie 2023, bani virați de AEP către RAAPPS.

Potrivit celei mai recente declarației de avere, Mitulețu Buică a primit în 2022, ca președinte al instituției, un salariu anual de 153.000 de lei, la care se adaugă diurna de 93.000 de lei. El e originar din Craiova și locuiește în București de la momentul transferului la AEP.

Secretarul general al instituției nu este singurul în această situație. În primele opt luni ale anului 2023, potrivit execuției bugetare, AEP a achitat pentru chirii aproape 600.000 de lei, pentru diurne aprox. 370.000 de lei și pentru drepturi de delegare – 563.00 de lei.

Prietenii secretarului de la AEP

Radu Ionuț Balașa este director la AEP. Anul trecut, a încasat de la instituția de stat un salariu de 122.000 de lei și o diurnă de 49.900 de lei. Și el s-a mutat de la Craiova la București.

AEP îi plătește și cheltuielile cu locuința.

Pentru apartamentul de pe Bulevardul Kiseleff din Capitală ocupat de Balașa, RAAPPS a emis facutri de 529 de euro/lună.

Pentru apa rece, lumina de pe scară, apa uzată și cea pluvială, AEP a plătit alți 282 de lei – numai pentru luna iunie 2023.

Gazele naturale consumate în aceeași lună au costat 40 de lei, iar curentul electric plătit de AEP pentru Balașa a fost 371 de lei.

Vlad Jipa a fost adus de la Constanța la sediul central al AEP. A primit apartament de la RAAPPS, pentru care statul i-a plătit în iulie o chirie de 314 euro.

Imobilul este situat pe strada Mihai Eminescu. Întreținerea a fost de 400 de lei, tot decontată de Autoritate. Gazele naturale consumate de Jipa în perioada aprilie – iunie 2023 au costat instituția 1.875 de lei.

Comunicatorul cu cuțit

Sorin Gabriel Lazăr este alt angajat al Autorității. A fost adus de Mitulețu Buică și instalat șef al departamentului de comunicare al instituției.

Rise Project a relatat despre el că a fost condamnat la doi ani și jumătate închisoare pentru tentativă de omor, după ce a înjunghiat, de patru ori, un rival politic. A fost eliberat condiționat în 2004, reabilitat în 2011 și acum este director în AEP.

Instituția îi plătește 582 de euro/lună chiria pentru un apartament de pe strada Polonă și alți 50 de euro pentru locul de parcare.

De la organizația de tineret, director în Autoritate

Laura Moraru tot de la Craiova provine, locul de baștină al secretarului general al instituției. Are funcția de director, așa că a primit o locuință de la stat.

Chiria plătită de AEP este de 500 de euro/lună pentru un apartament pe strada Polonă. În iunie 2023, celelalte cheltuieli cu întreținerea casei au fost 759 de lei, iar curentul electric pe luna martie – 186 de lei.

Ovidiu Alexandru Oproaica locuiește în casă închiriată de la stat pentru care AEP plătește lunar 564 de euro. Este directorul general al departamentului informatizarea proceselor electorale și provine tot din Craiova.

Înainte de a se muta la București, a fost secretar executiv al organizaţiei de tineret PSD Dolj. Salariul și diurna pe anul trecut au însumat 181.000 de lei, adică 15.000 de lei pe lună. Are și loc de parcare, pentru care AEP îi plătește 50 de euro lunar chirie.

Constantin Rada este director și controlează modul de finanțare al partidelor politice.

Rada locuiește într-un apartament de pe bulevardul Ion Mihalache, unde chiria este 282 de euro/lună plătiți de AEP către RAAPPS. Întreținerea pe luna iunie a fost de 518 lei, iar curentul consumat de director a costat 270 de lei. Sumele, ca în toate cazurile, sunt decontate de angajator.

Deține trei case în Dobroteasa Olt și în Râmnicu Vâlcea, dar primește diurnă și pentru București. 67.000 de lei a încasat anul trecut pentru că s-a mutat cu serviciul în Capitală.

Lege modificată în urmă cu trei ani

Potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a AEP, modificat în octombrie 2020, „președintele, vicepreședinții și persoanele care ocupă funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici, care nu au domiciliu și nici locuință proprietate personală în municipiul București, beneficiază, la cerere, de diurnă de deplasare, pe zi de activitate, de 2% din indemnizația lunară brută sau din salariul de bază lunar brut, după caz”.

Recent, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a susținut că Banca Națională, CEC Bank, Eximbank, Fondul Național de Garantare al IMM-urilor, Fondul Național de Contragarantare, Fondul Național de Garantare a Creditului Rural, dar și instituții ca Avocatul Poporului, Curtea Constituțională ori Autoritatea Electorală Permanentă vor fi exceptate de la aplicarea reducerilor de cheltuieli prevăzute în pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament.

„Ar fi foarte nedrept să creăm dificultăți de funcționare la Avocatul Poporului, CCR (n.a. Curtea Constituțională), AEP (n.a Autoritatea Electorală permanentă) etc.. Sunt totuși instituții fundamentale al statului român”, a declarat Boloș.

Întrebat de aceste cheltuieli ale directorilor generali din instituție, președintele AEP, Toni Greblă, susține că știe de ele și că sunt legale.

„Eu sunt doar de două luni aici, iar Regulamentul de funcționare al instituției permite acest lucru. Am redus cheltuielile la AEP, am desființat șapte posturi de șoferi la direcțiile județene care nu aveau mașini. Așteptăm legea care pune în practică ordonanța austerității și vom participa la efortul colectiv de reducere a cheltuielilor și prin alte mijloace”, ne-a declarat Greblă.

Sursa: romania.europalibera.org
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Rapid câștigă Cupa României în volei masculin

Galeria Rapidului s-a remarcat întotdeauna prin sloganuri puternice și încurajatoare pentru echipa lor. În anii 70-80, unul dintre cele...

Read More...
Interviu Direct la Subiect cu Valentin Căprariu

Valentino: de la șofer pe TIR la influencer de succes

Valentin Căprariu, cunoscut sub numele de Valentino, a devenit unul dintre cei mai populari români pe rețelele de socializare,...

Read More...
Man and young male student demonstrate how to sleep in space to a group of elementary students

NASA Stennis: Martie 2024

NASA Stennis, lider în explorarea spațiului: Martie 2024 Centrul Spațial NASA Stennis este în plină efervescență în această perioadă, marcând...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro