Campanie de conștientizare a cancerului de col uterin și importanța vaccinării și screeningului

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Ianuarie 2024 – Campanie de prevenire a cancerului de col uterin – Institutul Național de Sănătate Publică

Cancerul de col uterin reprezintă o problemă majoră de sănătate în România, cu o incidență și o mortalitate ridicată în comparație cu alte țări europene. În fiecare an, în luna ianuarie, cu ocazia Lunii de conștientizare a cancerului de col uterin, se desfășoară diverse activități menite să aducă în atenția publicului această afecțiune și importanța prevenirii și tratării sale.

Potrivit datelor Sistemului European de Informații cu Privire la Cancer, România înregistrează cea mai ridicată incidență și mortalitate prin cancer de col uterin în Uniunea Europeană. Această situație se datorează în mare parte lipsei de informare și acoperire scăzută a vaccinării antiHPV, care poate preveni apariția acestui tip de cancer.

Deși guvernul a introdus vaccinarea împotriva HPV în programul național de vaccinare încă din 2008, acoperirea vaccinală a rămas redusă din cauza reticenței față de vaccinare. În prezent, vaccinarea antiHPV este disponibilă gratuit pentru fete și băieți cu vârsta între 11 și 19 ani, iar femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani beneficiază de o compensație de 50% pentru vaccinare.

Pe lângă vaccinare, programele de screening prin testare HPV și Babeș Papanicolaou joacă un rol crucial în depistarea precoce a leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin. Aceste programe permit reducerea incidenței și mortalității prin cancer de col uterin și scăderea costurilor umane și financiare asociate acestei afecțiuni.

Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, organizează în luna ianuarie 2024 o campanie de informare și conștientizare privind importanța prevenirii și diagnosticării precoce a cancerului de col uterin. Este vital ca populația să fie educată și să conștientizeze gravitatea acestei afecțiuni și să ia măsuri pentru prevenirea și tratarea ei., a transmis astăzi INSP
Sursa Foto: INSP / stiridinromania.ro

În fiecare an, în luna ianuarie, cu ocazia Lunii de conștientizare a cancerului de col uterin, se derulează o serie de activități, ce aduc în atenția publică acest tip de cancer, cu un impact negativ major asupra sănătății populației din România.

Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin vaccinare şi screening şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp și tratată corespunzător.

Cu toate acestea, cancerul de col uterin rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauză de deces prin cancer la femeile de pe tot globul. La nivel european, incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin au scăzut foarte mult. România continuă însă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin, la nivel european .

Conform datelor Sistemului European de Informații cu Privire la Cancer (ECIS) al Centrului Comun de Cercetare,  în 2022, România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă (32,6 /‰00 femei, de 5 ori mai mult decat în Finlanda – 6,4 /‰00 femei) şi mortalitate prin cancer de col uterin în Uniunea Europeană (16,8/‰00 femei, de 8 ori mai mult decât Finlanda – 2,2/‰00 femei) .

În anul 2020, dintre cele 30.447 de cazuri noi şi 13.437 de decese estimate la nivel european prin cancer de col uterin, 11,10 % din cazurile noi şi 13,43% din decese s-au înregistrat  în România .

Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (HPV), un virus care infectează epiderma și mucoasele. În acest context, vaccinarea antiHPV conferă un grad ridicat de protecţie împotriva displaziei de col uterin, cancerului de col uterin (atât faţă de carcinomul cu celule scuamoase, cât şi faţă de adenocarcinom), dar poate oferi protecţie şi faţă de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal şi penian. 

Cu toate acestea, acoperirea vaccinală împotriva HPV este scăzută în România, în pofida eforturilor depuse de guvern prin includerea acestei vaccinări într-un program național de vaccinare în anul 2008, cu un program oferit gratuit fetelor cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani la nivel național, program ce s-a confruntat cu o mare reticență față de vaccinare. În 2009, programul de vaccinare a fost relansat cu ajutorul unei campanii de comunicare, dar rezultatele au fost foarte modeste. Programul a fost oprit timp de aproape 10 ani și reluat în 2019, adresat fetelor 11-14 ani şi ulterior 11-18 ani, gratuit, în cabinetele medicilor de familie, pe baza unei cereri scrise prealabile din partea părinților.

În prezent, prin Ordinul MS nr. 3.120 din 12 septembrie 2023 (31) au fost extinse categoriile populaționale care beneficiază de vaccinarea anti HPV: vaccinarea gratuită a fetelor şi băieţilor cu vârsta ≥ 11 ani și < 19 ani, şi compensarea 50% în cazul femeilor cu vârsta ≥ 19 ani și ≤ 45 de ani.

Programele de screening prin testare HPV şi Babeş Papanicolaou permit detectarea leziunilor precanceroase / a cancerului de col uterin și, ulterior,  reducerea incidenței şi a  mortalităţii cancerului de col uterin precum şi a suferinţei şi a costurilor umane şi financiare pentru femei, familiile acestora şi societate.

 
În acest context, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, organizează în luna ianuarie 2024 o campanie de informare, educare și conștientizare privind importanța prevenirii prin vaccinare, diagnosticării precoce prin screening și tratării precoce a cancerului de col uterin, patologie cu impact negativ major asupra populației din România.Acest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Finala mică a voleiului masculin: Dinamo București vs Rapid București, meciul 2 din serie

Astăzi, echipa de volei masculin a clubului Dinamo București se pregătește pentru meciul 2 din finala mică împotriva echipei...

Read More...

Campionii la Șah Rapid în 2024

Evenimentul de Șah Rapid din 2024 a adus în prim plan micii campioni ai acestei competiții. Printre aceștia se...

Read More...

Victorie în primul derby al finalei mici

Echipa masculină de baschet a Rapidului a obținut o victorie importantă în primul derby al finalei mici a campionatului...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro