Potrivit comisiei UE, in curand vom putea sa renuntam si la Plugusor, sintagma „Iarna-i grea, omatu-i mare, semne bune anul are! – Semne bune de belsug, pentru brazda de sub plug.” devenind din ce in ce mai inutila.
Astfel, pe 3 ianuarie 2023, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/5 AL COMISIEI, de autorizare a introducerii pe piață ca aliment nou a pulberii parțial degresate de Acheta domesticus (greiere de casă).
Aliment nou autorizat: „Pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă)„
Descriere/Definiție:
Alimentul nou este pulberea parțial degresată obținută din Acheta domesticus (greiere de casă) sub formă integrală, în urma unei serii de etape care implică o perioadă de repaus alimentar de 24 de ore a insectelor pentru a le permite să evacueze conținutul tubului digestiv, sacrificarea insectelor prin congelare, spălare, prelucrare termică, uscare, extragerea uleiului (extrudare mecanică) și măcinare.
Unde poate fi utilizat noul aliment si in ce cantitate?
Categorie specifică de alimente | Niveluri maxime (g/100 g)(comercializat ca atare sau reconstituit conform instrucțiunilor) |
Pâine și chifle multicereale; biscuiți crocanți și grisine | 2 |
Batoane de cereale | 3 |
Preamestecuri pentru produse de panificație (uscate) | 3 |
Biscuiți | 1,5 |
Produse pe bază de paste făinoase (uscate) | 0,25 |
Produse pe bază de paste făinoase umplute (uscate) | 3 |
Sosuri | 1 |
Produse prelucrate din cartofi, preparate pe bază de plante leguminoase și legume, pizza și produse pe bază de paste făinoase | 1 |
Zer praf | 3 |
Înlocuitori de carne | 5 |
Supe și supe concentrate sau praf de supe | 1 |
Gustări pe bază de făină de porumb | 4 |
Băuturi asemănătoare berii | 0,1 |
Produse de cofetărie din ciocolată | 2 |
Fructe nucifere și semințe oleaginoase | 2 |
Gustări, altele decât chipsuri | 5 |
Preparate din carne | 2 |
Denumirea alimentului nou menționată pe eticheta produselor alimentare care îl conțin este «Pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă)».
În etichetarea produselor alimentare care conțin pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) se menționează că acest ingredient poate cauza reacții alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee, la moluște și la produse derivate din acestea, precum și la acarieni. Această mențiune trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.
Ce contine noul aliment?
Compoziție:
Proteine brute (N x 6,25) (% g/g): 74,0-78,0
Grăsimi (% g/g): 9,0-12,0
Umiditate (% g/g): 3,0-6,0
Fibre brute (% g/g): 8,0-10,0
Cenușă (% g/g): ≤ 5,6
Indice de peroxid (Meq O2/kg de grăsime): ≤ 5,0
Mangan: ≤ 100,0 mg/kg
Cianură: ≤ 5,0 mg/kg
Metale grele:
Plumb: ≤ 0,1 mg/kg
Cadmiu: ≤ 0,025 mg/kg
Micotoxine:
Aflatoxine (sumă de B1, B2, G1, G2): ≤ 0,4 μg/kg
Deoxinivalenol: ≤ 200,0 μg/kg
Ochratoxină A: ≤ 1,0 μg/kg
Dioxine și PCB-uri asemănătoare dioxinelor:
Sumă de dioxine și de PCB-uri asemănătoare dioxinelor UB, (OMS2005 PCDD/F-PCB-TEF): ≤ 1,25 pg/g de grăsime
Criterii microbiologice:
Număr total de microorganisme aerobe: ≤ 105 UFC/g
Drojdii și mucegaiuri: ≤ 100 UFC/g
Escherichia coli: ≤ 50 UFC/g
Salmonella spp.: Nedetectate în 25 g
Listeria monocytogenes: Nedetectate în 25 g
Bacillus cereus (prezumtiv): ≤ 100 UFC/g
Enterobacteriaceae (prezumtiv): < 100 CFU/g
Stafilococi coagulazo-pozitivi: ≤ 100 UFC/g
Atentie la alergeni, conform medichub.ro:
„În ciuda avantajelor pe care entomofagia le poate avea asupra planetei şi asupra combaterii malnutriţiei, rămân riscuri serioase de luat în considerare. Printre riscurile majore se numără potenţialul de reacţii alergice, care se dovedeşte a fi important, ca urmare a posibilităţii crescute de reacţii încrucişate. Reacţiile alergice la proteinele din insecte pot avea severităţi diferite, ajungând până la şoc anafilactic, având în vedere că sunt termostabile şi rezistente la denaturarea enzimatică. Adevărata prevalenţă a alergiilor alimentare la insectele comestibile nu este complet cunoscută deocamdată. În schimb, se anticipează o înmulţire a cazurilor de alergie la insecte, acest lucru fiind datorat creşterii consumului şi în ţările occidentale(26).
O altă problemă o constituie bacteriile, paraziţii, pesticidele, metalele grele şi toxinele care pot fi prezente în insectele comestibile(2). Un risc posibil este şi consumul într-o etapă de dezvoltare inadecvată a insectei. La unele insecte este necesară îndepărtarea picioarelor înainte de consum, altfel putând duce la blocaje intestinale care pot avea consecinţe fatale(27).”
Informatiile publicate de stiridinromania.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
Daca ati fost martorii unui eveniment sau ai unei situatii neobisnuite care ar putea deveni subiect de stire, contactati-ne la admin@stiridinromania.ro sau pe contul nostru de Facebook stiridinromania.ro!